Prosta zupa grzybowa to przepis, który przygotujesz bez najmniejszych problemów. Należy jednak poświęcić na niego trochę czasu, ponieważ grzyby muszą stosunkowo długo się gotować, aby rozpływały się w ustach. Będzie doskonałą propozycją na sezonowy obiad i nie tylko. Do jego przygotowania przyda Ci się duży garnek.
Co jest potrzebne na prostą zupę grzybową?
- 20 g suszonych grzybów
- 100 g włoszczyzny
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- Sól i estragon do smaku
- 1,5 l wody
Jak przygotować prostą zupę grzybową?
Suszone grzyby namocz na kilka godzin. Gotuj je w wodzie, w której się namaczały, aż do miękkości, co zajmie ok. 1-2 godziny, zależnie od ich gatunku. Do zupy możesz dodać także 7-8 świeżych grzybów. W takim przypadku warto podsmażyć je na patelni przed gotowaniem.
Osobno ugotuj umytą oraz pokrojoną na mniejsze kawałki włoszczyznę, zalewając ją zimną wodą i podgrzewając na niewielkiej mocy kuchenki.
Odcedź grzyby, a wywar z nich dolej do włoszczyzny. Same grzyby posiekaj na niewielkie kawałeczki i dodaj je do zupy. Dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj dowolnie, np. z makaronem lub lanymi kluskami. Smacznego!
Dlaczego warto dodać estragon do zupy grzybowej?
Estragon doskonale komponuje się z grzybami, wzbogacając ich smak nutą anyżkową i lekko gorzką. To zioło o wyraźnym, ale delikatnym aromacie, które świetnie równoważy smak zupy. Estragon sprawdzi się zwłaszcza w zupach, gdzie bazą są ziemiste smaki, jak w przypadku grzybów.
Jakie gatunki grzybów najlepiej pasują do zupy grzybowej?
Do zupy grzybowej najlepiej pasują grzyby leśne, takie jak borowiki, podgrzybki, kurki czy maślaki. Borowiki nadają zupie intensywnego smaku, kurki dodają łagodnej, orzechowej nuty, a maślaki nadają kremowej konsystencji. Bez obaw możesz też łączyć różnorodne gatunki grzybów.
Jakie inne dodatki można podać z zupą grzybową?
Zupa grzybowa doskonale smakuje z dodatkiem świeżych grzanek, lanych klusek czy makaronu typu łazanki. Można też dodać kroplę śmietany lub posypać zupę posiekaną natką pietruszki, co wzbogaci jej smak i sprawi, że będzie dobrze wyglądać w chwili podania.