Tajska zupa kokosowa z orzeszkami ziemnymi to propozycja na rozgrzewający lunch lub pierwsze danie. Jest naprawdę pożywna! Do jej przygotowania przyda Ci się odpowiednio duży garnek z grubym dnem oraz wygodnymi uchwytami ułatwiającymi przenoszenie.
Co jest potrzebne do przygotowania tajskiej zupy kokosowej?
- 4 piersi z kurczaka
- 500 ml mleczka kokosowego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 40 g migdałów
- Olej słonecznikowy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kumin
- ½ łyżeczki kolendry
- Garść obranych orzeszków ziemnych
- Liście świeżej kolendry do dekoracji
- Sól i cukier do smaku
Jak zrobić tajską zupę kokosową z orzeszkami ziemnymi?
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Usuń gniazda nasienne z papryki chilli i pokrój ją w krążki. Orzechy ziemne obierz z łupin, a migdały przekrój na pół.
W misce wymieszaj cebulę, czosnek, paprykę chilli, curry, starty imbir i migdały. Kurczaka pokrój w grube krótkie paski, korzystając z ostrych noży np. LOFT, które dodatkowo na uchwytach mają oznaczenia, symbolizujące przeznaczenie każdego z nich.
W garnku (polecamy garnki MODEL) rozgrzej olej słonecznikowy i dodaj kolejno składniki: cynamon, kardamon, kumin, kolendrę. Smaż wszystko przez minutę.
Następnie do aromatycznych przypraw w garnku dodaj zawartość miski i smaż całość kolejne 5 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe, bulion i dodaj kawałki kurczaka. Gotuj zupę na małym ogniu bez przykrycia przez 50 minut. Na koniec dopraw danie solą, cukrem i dodaj orzechy ziemne.
Tajska zupa kokosowa z orzeszkami ziemnymi najlepiej smakuje na gorąco. Polecamy serwować ją w głębokich miseczkach z dekoracją w postaci listków świeżej kolendry.
Czym jest mleczko kokosowe?
Mleczko kokosowe to składnik, który najczęściej jest wykorzystywany w kuchniach krajów azjatyckich. Wykonuje się je z miąższu kokosa. Zwykle zawiera od 15 do 25% tłuszczu. Możne być wykorzystywany w kuchni na przykład jako wegański zamiennik śmietany.
Co wyróżnia kuchnię tajską?
Kuchnia tajska jest zbliżona do kuchni chińskiej, choć widać w niej również wpływy kuchni japońskiej. Dość często występują w niej dania z dodatkiem przyprawy curry. Wykorzystuje się w niej często mleczko kokosowe, trawę cytrynową, imbir oraz limonki. Dużą rolę odgrywają w niej również owoce morza.
Czy olej słonecznikowy można jakoś zastąpić w zupie tajskiej?
Tak, jeśli chcesz możesz wykorzystać dowolny inny olej, który nadaje się do smażenia, na przykład olej słonecznikowy. Możesz również zastąpić go masłem klarowanym.