Jajko na miękko jest idealne na śniadanie lub jako dodatek do dań obiadowych. Zawiera pełnowartościowe białko, witaminy (A, E, D, K, B) oraz składniki mineralne (w tym m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas). Chcąc osiągnąć idealną konsystencję, trzeba jednak uważać, aby nie gotowało się zbyt długo.
Tę smaczną przekąskę przygotowuje się dokładnie tak samo, jak jajka ugotowane na twardo z tą różnicą, że trzeba zdjąć je z ognia kilka minut wcześniej. Zanim jednak zaczniesz gotować, należy wyjąć je z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej i sprawdzić, czy skorupka jest w całości.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 4 el. SMART
Jak ugotować jajko na miękko?
Ugotowanie jajka na miękko jest nieco trudniejsze niż na twardo. Wystarczy chwila nieuwagi, a żółtko zrobi się twarde. Jeśli chcesz zrobić to dobrze, wybierz jedną z metod.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
Sposób 1.
Umieść jajko w rondelku, zalej je zimną wodą i dodaj odrobinę soli. Gdy woda zacznie wrzeć, rozpocznij odmierzanie czasu. Wystarczą 3-4 minuty, aby uzyskać idealne jajko na miękko. Pamiętaj jednak, że czas ten będzie się różnić w zależności od wielkości jajka.
Jedną z podobnych metod, stosowanych równie często jest umieszczenie jajek w garnku dopiero w momencie gotowania się wody.
Sposób 2.
Włóż jajko do garnka, zalej zimną wodą tak, aby było nią dobrze pokryte. Doprowadź wodę do wrzenia, przykryj garnek pokrywką i odstaw z ognia na 6-7 minut. Po tym czasie wyjmij jajko z garnka i przełóż je do bardzo zimnej wody. Gotowe!
Na zdjęcia: Zestaw garnków 6 el. PRIME
Sposób 3. Jajko w koszulce
Jednym ze sposobów na ugotowanie jajka jest jajko w koszulce, gotowane bez skorupki. Wlej wodę do większego garnka i doprowadź ją do wrzenia. Gdy zacznie się gotować, dodaj 2 łyżki octu. Jajko przygotuj w oddzielnym naczyniu, wbijając je np. do szklanki albo niewielkiej miseczki (uważaj przy tym, żeby żółtko się nie rozlało). Zamieszaj gotującą się wodę tak, aby powstał wir, a w jego środek wlej jajko. Po 4 minutach jajko jest gotowe. Ostrożnie je wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej i dobrze odsącz.
Na zdjęciu: Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Jak wygląda jajko ugotowane na miękko?
Idealne jajko na miękko ma ścięte, miękkie białe białko i płynne żółtko.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Jak podawać jajko na miękko?
Jajko na miękko możesz zaserwować na śniadanie. Dzięki kieliszkom do jajek zjada się je bezpośrednio ze skorupki. Nożem lub łyżeczką delikatnie stuknij w skorupkę i obierz górną część (jajko powinno być ułożone węższą częścią do góry). Do smaku możesz doprawić je odrobiną soli oraz pieprzem. Idealnym dodatkiem do takiego śniadania są grzanki.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. połysk FJORD
W daniach obiadowych jajko na miękko jest idealnym dodatkiem do zup (takich jak ramen) oraz dań mięsnych.