Jajka na twardo są świetnym dodatkiem, który wykorzystasz w wielu daniach. Zawiera zdrowe wartości odżywcze, zwłaszcza białko, a jego przygotowanie jest stosunkowo szybkie i łatwe.
Rozpocznij od wyjęcia jajek z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Wybierz odpowiedni garnek – gotując więcej niż jedno jajko, powinny one zmieścić się obok siebie, tworząc jedną warstwę.
Jak ugotować jajko na twardo?
Przed włożeniem jajka do garnka upewnij się, czy jest ono całe i nie ma pękniętej skorupki, ponieważ mogłoby wypłynąć na zewnątrz.
Sposób 1.
Umieść jajko w garnku, zalej je zimną wodą, dodaj odrobinę soli i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i rozpocznij odliczanie czasu. Aby mieć smaczne jajko ugotowane na twardo, potrzebujesz 8-10 minut. Po tym czasie odlej gorącą wodę i zalej jajka zimną, aby zatrzymać proces gotowania.
Czy wielkość jajek ma znaczenie w trakcie gotowania na twardo?
Tak! Czas gotowania zawsze zależy od wielkości jajek i należy go do nich dostosować. Jaja o wielkości L gotuj o ok. 1-2 minuty dłużej od jajek o wielkości S.
Sposób 2.
Umieść jajko w garnku, zalej je zimną wodą i gotuj pod przykryciem. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmij jajka z ognia i pozostaw w wodzie przez 10-12 minut pod przykryciem. W zależności od wielkości jajka, czas ten może się skrócić lub albo nieco wydłużyć. Po tym czasie wylej ciepłą wodę, a następnie zalej jajko zimną wodą (możesz dodać do niej kostki lodu). Po kilkunastu minutach w chłodnej kąpieli obierz jajka i przygotuj tak, jak lubisz.
Co oznacza szary pierścień wokół żółtka jajka?
Jajko gotowane zbyt długo ma szary pierścień wokół żółtka, żółtko może się również rozsypywać i jest mniej smaczne. Dlatego nie warto gotować ich zbyt długo!
Jak rozpoznać, czy jajko jest ugotowane na twardo?
Rozkręć je na płaskiej powierzchni. Jeżeli jajko równomiernie kręci się wokół własnej osi, oznacza to, że zostało ugotowane na twardo, a jeżeli chwieje się – jest surowe.
Jak wygląda jajko ugotowane na twardo?
Dobrze ugotowane jajko na twardo posiada ścięte, jędrne białko i kremowe żółtko.
Jak obrać jajko ugotowane na twardo?
Jajko na twardo najczęściej obiera się w całości. Najłatwiejszym sposobem jest rozbicie skorupki, np. przetaczając je po twardej powierzchni. Gdy jednak skorupka schodzi nieco trudniej, możesz lekko stłuczone jajka zalać zimną wodą i po chwili rozpocząć obieranie.
Jak serwować jajko na twardo?
Dobrze ugotowane jajka na twardo są smaczne w wersji solo. W przeciwieństwie do jajek na miękko, bez problemów pokroisz je np. na kanapkę, posiekasz do sałatki, wykorzystasz do past czy farszów. Jajka na twardo możesz posypać słodką papryką lub szczypiorkiem w zależności o tego, jaki sposób podania wybierzesz.
Jeśli ugotujesz więcej jajek, pozostałe przechowuj w lodówce w szczelnych pojemnikach na żywność SMART przez maksymalnie 7 dni. Pamiętaj, aby jajka były w skorupce, ponieważ dzięki temu nie przesiąkną zapachem z lodówki. Zobacz, jak ugotować jajko na miękko.
ZRÓB WSPANIAŁY PREZENT DO KUCHNI Z PRODUKTAMI GERLACH:SZTUĆCE NA PREZENT NOŻE KUCHENNE NA PREZENT GARNKI NA PREZENT PATELNIE NA PREZENT PORCELANA NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI PREZENTY DO KUCHNI NA ŚWIĘTA GADŻETY DO KUCHNI NA PREZENT PREZENTY DO KUCHNI DO 100 ZŁ |