Znajdują się w zapasach prawie każdej kuchni, pomagając m.in. ustabilizować sosy czy piec ciasta. Czy wiesz, jak przechowywać jajka, aby na dłużej zachowały świeżość? Dowiedz się, w jakim miejscu warto je trzymać.
Jajka to podstawa w prawie każdej kuchni!
Jajka to niezwykle przydatny składnik. Nie tylko dlatego, że na ich bazie tworzy się wiele rodzajów śniadań, ale też dlatego, że są stabilizującym emulgatorem, który dodaje się do sosów, czy ciast. Dodaje się je również do sałatek, czy zapiekanek. Są powszechnie używane i lubiane, a ponadto stosunkowo zdrowe. W 50 g jajka znajduje się ok. 70 kcal, ok. 6 g białka, kwasy omega-3, a także witaminy z grup A, D, E oraz K. Jak najbardziej mogą być więc stałym elementem zrównoważonej diety.
Są też stosunkowo trwałe, jednak warto przestrzegać kilku zasad, aby na dłużej pozostały w Twoich domowych zapasach.
Jak przechowywać jajka?
Ważne jest to, aby przechowywać je w stałej, niskiej temperaturze oraz aby nie myć ich przed przechowywaniem. Dotyczy to zwłaszcza jajek od lokalnych rolników i hodowców, które często mają zabrudzoną skorupkę. Na skorupce takiego jaja znajduje się naturalna warstwa ochronna, która zapobiega wnikaniu bakterii do środka, a co za tym idzie, przedłuża ich trwałość. Ponadto warto przechowywać je w jajcarkach – papierowych, plastikowych itd. – dlatego że pozwalają one na ograniczenie obijania się jajek.
Czy można przechowywać jajka w temperaturze pokojowej?
Nie jest to zalecane, zwłaszcza nie przez dłuższy czas, bo taka temperatura sprzyja powstawaniu bakterii. Ponadto latem, jeśli nie masz klimatyzacji, może bardzo mocno przyśpieszyć psucie się jajek. Jednak jeśli chcesz spożyć jajka w ciągu najbliższych dni, możesz je tak tymczasowo zostawić. Nie musisz też się obawiać o schładzanie ich, jeśli chcesz spędzić kilka dni pod namiotem i np. nie posiadasz lodówki.
W temperaturze pokojowej można przechowywać również jaja w proszku. Zazwyczaj są one stosowane w masowej produkcji żywności, ale można zakupić je również do prywatnego użytku. Taki produkt możesz przechowywać np. w słoiku na żywność w szafce kuchennej.
Gdzie przechowywać jajka, aby jak najdłużej zachowały świeżość?
Jajka najlepiej przechowywać w lodówce. Panują tam stabilne warunki, a niska temperatura zapobiega szybkiemu namnażaniu się bakterii, tym samym wydłużając trwałość produktów. Jajka, które zużyjesz w ciągu najbliższych dni możesz trzymać na drzwiach lodówki, ale większe zapasy warto schować w jej tylnej części. Optymalna temperatura do ich przechowywania wynosi ok. 4°C.
W czym przechowywać jajka?
Jajka często są sprzedawane w kartonowych jajcarkach, które doskonale nadają się do przechowywania przez dłuższy czas. Ponadto zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza i ograniczają dostęp zapachów. Można jednak wykorzystywać również pojemniki lub stojaki ceramiczne bądź z plastiku (zamykane lub nie). Mogą być one bardziej estetyczne.
Po ugotowaniu i obraniu jajka warto przechowywać w pojemniku kuchennym, który nadaje się do użytkowania w lodówce. Ważne jest, aby był szczelnie zamknięty, co zapobiegnie wysychaniu jajek. Zwróć jednak uwagę, aby był wykonany z bezpiecznych dla ludzkiego zdrowia materiałów, np. ze szkła borokrzemowego czy ze stali nierdzewnej.
Jak długo można przechowywać jajka?
Świeże jajka są w stanie naprawdę dość długo wytrzymać, jeśli przechowujesz je w odpowiednich warunkach. W lodówce mogą być przechowywane nawet ponad 5 tygodni. Jeśli trzymasz je w temperaturze pokojowej postaraj się zużyć je do ok. 10 dni. Po ugotowaniu też zachowują swoją świeżość stosunkowo długo: w skorupce mogą być przechowywane nawet do 7 dni.
Czy można mrozić jajka?
Tak, ale… jest to nieco bardziej skomplikowane. W teorii możesz mrozić całe jajka w skorupkach, jednak w praktyce rzadko jest to dobry pomysł, ponieważ żółtka zmieniają wówczas swoją konsystencję na żelową i nie wracają już nigdy do płynnej. Dlatego też lepiej rozdzielić białka od żółtek. Te pierwsze możesz zamrozić np. w kostkach do lodu, silikonowych foremkach na muffiny i wyciągać, gdy potrzebujesz ubić białko do wypieków. Z kolei żółtka najpierw należy rozetrzeć z solą lub cukrem. Mrożone jajka możesz przechowywać do ok. 6 miesięcy.
Jak poznać, że jajka się zepsuły?
Zepsute jajko można rozpoznać nawet bez wąchania i rozbijania go. Napełnij szklankę wodą i delikatnie włóż do niej całe jajko, bez rozbijania. Świeże opadnie na dno szklanki i będzie leżało pionowo. Nieco starsze mogą się unosić do góry, ale wciąż powinny dotykać dna. Zepsute jajko unosi się na powierzchni wody. To oznacza, że znajduje się w nim zbyt dużo powietrza i prawdopodobnie nie nadaje się do spożycia.
Oczywiście poza tym warto zwrócić uwagę na wspomniany już zapach, zmianę konsystencji (zepsute będzie wodniste), czy zmianę koloru (zwłaszcza żółtka).
Wygodne przechowywanie żywności
Wygodne przechowywanie żywności jest niezwykle istotne. Dobre pomysły na organizacje w kuchni pomagają na ograniczenie bałaganu. Gdy wszystko ma swoje miejsce, gotowanie i serwowanie jest zdecydowanie wygodniejsze i szybsze, a co najważniejsze – również higieniczne. Postaw na wygodne akcesoria do organizacji kuchni, które pomogą Ci w codziennych zadaniach. Znajdziesz takie w ofercie marki Gerlach.