Rondel z rączką SIMPLE 16cm – 1.5L
Samodzielnie przygotowywane powidła są smaczne i lubiane. Niestety wystarczy chwila nieuwagi podczas gotowania, aby je przypalić. W konsekwencji przywarte do dna garnka resztki śliwek trudno usunąć.
Nie wyrzucaj od razu przypalonego garnka!
Zanim zdecydujesz się wyrzucić przypalone naczynie, wypróbuj sprawdzone sposoby, które pomogą Ci wyczyścić garnek po powidłach. Nie potrzebujesz do tego szkodliwej i kosztownej chemii, wystarczy woda, płyn do naczyń.
Zalej przypalony garnek ciepłą wodą
To najprostsza metoda, po którą zwykle sięga się w pierwszej kolejności. Wystarczy, że wlejesz na dno garnka lub patelni ciepłą wodę (możesz dodać też płyn do naczyń) tak, aby przykryła ona przypaloną powierzchnię. Odstaw garnek na kilkanaście minut, wylej z niego wodę i umyj razem z płynem. Po tym czasie resztki powideł powinny oderwać się od dna.
Smażąc powidła, staraj się regularnie je mieszać, najlepiej za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Takie akcesoria kuchenne nie zniszczą Twoich garnków ani patelni. Jeśli z jakichś przyczyn śliwki przypaliły się, podejmij próbę ich usunięcia, korzystając z bezpiecznych, domowych sposobów.
Jak zapobiec przypaleniu garnka podczas robienia powideł?
Aby zapobiec przypalaniu się garnka, koniecznie zwróć uwagę na to, czy moc kuchenki, na której pracujesz, nie jest zbyt wysoka. To najprostsza droga do przypalenia naczynia. Pamiętaj też, aby nie odchodzić od gotujących się powideł i aby cały czas je mieszać, zwłaszcza gdy ilość płynów została już mocno zredukowana.