Samodzielnie przygotowywane powidła są smaczne i lubiane. Niestety wystarczy chwila nieuwagi podczas gotowania, aby je przypalić. W konsekwencji przywarte do dna resztki śliwek trudno usunąć.
Zanim zdecydujesz się wyrzucić przypalone naczynie, wypróbuj sprawdzone sposoby, które pomogą Ci wyczyścić garnek po powidłach. Nie potrzebujesz do tego szkodliwej i kosztownej chemii, wystarczy woda, płyn do naczyń.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
Zalej przypalony garnek ciepłą wodą
To najprostsza metoda, po którą zwykle sięga się w pierwszej kolejności. Wystarczy, że wlejesz na dno garnka lub patelni ciepłą wodę (możesz dodać też płyn do naczyń) tak, aby przykryła ona przypaloną powierzchnię. Odstaw garnek na kilkanaście minut, wylej z niego wodę i umyj razem z płynem. Po tym czasie resztki powideł powinny oderwać się od dna.
Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
Smażąc powidła, staraj się regularnie je mieszać, najlepiej za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Takie akcesoria kuchenne nie zniszczą Twoich garnków ani patelni. Jeśli z jakichś przyczyn śliwki przypaliły się, podejmij próbę ich usunięcia, korzystając z bezpiecznych, domowych sposobów.