Patelnie na płytę indukcyjną

Patelnie na płytę indukcyjną

Płyty indukcyjne coraz częściej pojawiają się w polskich kuchniach. Przede wszystkim cenione są za swój minimalistyczny i estetyczny wygląd. Doskonale komponują się na tle blatu kuchennego. Dodatkowo, pozwalają na szybkie przyrządzenie potrawy, zużywając małą ilość energii oraz są łatwe w czyszczeniu Pamiętajmy, że płyty indukcyjne wymagają zakupienia kompatybilnych z nimi naczyń do gotowania i smażenia. W tym artykule pomagamy wybrać odpowiednią patelnię właśnie na płyty indukcyjne.

Jak działa płyta indukcyjna?

Pod ceramiczną taflą płyty indukcyjnej umieszczone są szerokie, płaskie cewki, które generują szybkozmienne pole magnetyczne. Pole grzewcze uaktywnia się po wykryciu naczynia wykonanego z materiału, które na takie pole reaguje, co powoduje rozgrzanie się samego naczynia, natomiast sama płyta indukcyjna pozostaje chłodna. W związku z tym gotowanie na płycie indukcyjnej jest bezpieczne, gdyż nie oparzymy się o rozgrzaną płytę grzewczą.

Na zdjęciu: patelnia Contrast Procoat

Najlepsze patelnie na płytę indukcyjną

Decydując się na kupno płyty indukcyjnej, sprawdźmy czy nasze patelnie zostały przystosowane do użytkowania na tego typu urządzeniach. Jak to zrobić? Przede wszystkim sprawdźmy oznaczenia producenta na opakowaniu. Ponadto, patelnie na indukcję powinny posiadać idealnie równe i płaskie dno, co umożliwi bezpośrednią styczność naczynia z płytą. 

Naczynia wykonane z materiałów, które będą oddziaływać razem z polem magnetycznym płyty grzewczej to tak zwane ferromagnetyki. W tej grupie znajdują się przede wszystkim patelnie wykonane ze stali oraz żeliwa. Co ważne, nie trzeba inwestować w naczynia w całości wykonanych ze wspomnianych tworzyw – najistotniejsze jest dno naczynia, bo to właśnie ono bierze udział w procesie indukcji elektromagnetycznej. Aluminium nie posiada właściwości ferromagnetycznych, dlatego patelnie których korpus jest wykonany właśnie z tego materiału, posiadają dno z dyskiem ze stali nierdzewnej.  

Dodatkowym elementem, na który należy zwrócić uwagę jest rozmiar patelni jaką będziemy używać do smażenia mięs i warzyw. Średnica naczynia musi być równa średnicy palnika na płycie indukcyjnej. W przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo, że płyta nie wykryje na niej naczynia i się po prostu nie uruchomi. 


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
Zyskaj rabat
5%
na pierwsze
zakupy!
odbierz rabat dowiedz się więcej