Jedną z popularniejszych płyt grzewczych, która dzisiaj pojawia się w polskich kuchniach, jest płyta indukcyjna. Bezpieczeństwo, funkcjonalność i nowoczesny design, to tylko niektóre z zalet. Ze względu na jej działanie, wybranie odpowiednich patelni oraz innych naczyń jest niezwykle istotne.
Liczy się zarówno budowa garnka, materiał, z którego wykonano jego dno, jak i rozmiar patelni. Wszystkie te właściwości mają znaczenie, zwłaszcza jeśli zależy nam na oszczędzaniu energii, jak najmniejszej utracie ciepła i wysokiej wydajności. Aby lepiej zrozumieć konieczność posiadania patelni dedykowanej płytom indukcyjnym, warto w pierwszej kolejności poznać działanie kuchenki.
Jak działa płyta indukcyjna?
Kuchenka indukcyjna zbudowana jest z wytrzymałej płyty ceramicznej, pod którą znajdują się miedziane zwoje. Płynący przez nie prąd wytwarza pole magnetyczne. W momencie, gdy na powierzchni grzewczej postawisz patelnię, w jej podstawie wytwarzają się prądy wirowe, a w efekcie garnek zacznie się nagrzewać.
Pozostała część kuchenki jest chłodna przez cały czas, po zdjęciu naczynia z pola grzewczego, ciepło przestaje być wytwarzane. To oznacza, że gotowanie na niej jest bezpieczne, ponieważ znika ryzyko przypadkowego poparzenia się rozgrzaną płytą.
Jak wybrać patelnie na płytę indukcyjną i na co zwrócić uwagę?
Patelnie rekomendowane na płytę indukcyjną, podobnie jak inne garnki, wyróżniają się charakterystycznym, idealnie płaskim, metalowym dnem, które w całości dotyka płyty.
Naczynie powinno brać udział w procesie indukcji elektromagnetycznej. To oznacza, że przy zakupie należy zwrócić uwagę na materiał, z którego zrobiono patelnię – stal nierdzewną lub żeliwo. Nie musisz jednak kupować garnków w całości wykonanych ze wspomnianych tworzyw – najistotniejsze jest dno.
Patelnie wykonane z aluminium nie mają właściwości ferromagnetycznych, dlatego też często ich dna posiadają dyski ze stali nierdzewnej, podobnie jest z garnkami ceramicznymi. Te, które nie sprawdzą się na płycie indukcyjnej, wykonane są w całości z miedzi oraz szkła.
Jeśli nie masz 100% pewności i chcesz sprawdzić, czy wybrana przez Ciebie patelnia na pewno jest przystosowana do płyty indukcyjnej, koniecznie sprawdź oznaczenia podane przez producenta. Znajdziesz je zarówno na opakowaniu, jak i na spodzie garnka.
Czy rozmiar patelni ma znaczenie?
Zdecydowanie, tak! Jeśli chcesz gotować na płycie indukcyjnej, weź pod uwagę średnicę patelni. Powinna ona być dokładnie taka jak wielkość pola grzewczego. Gdy rozmiar będzie inny, Twój garnek nie zostanie wykryty, przez co nie podgrzejesz w nim swoich potraw.
Najlepsze patelnie na płytę indukcyjną są z nią w pełni kompatybilne – gotowanie w nich jest dużo szybsze, a zużycie prądu mniejsze.