Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 24 cm z powłoką ceramiczną
Jedną z popularniejszych płyt grzewczych, która dzisiaj pojawia się w polskich kuchniach, jest płyta indukcyjna. Bezpieczeństwo, funkcjonalność i nowoczesny design, to tylko niektóre z zalet. Ze względu na jej działanie, wybranie odpowiednich patelni oraz innych naczyń jest niezwykle istotne. Sprawdź, jaki model kupić, niezależnie od tego, czy szukasz patelni do naleśników, czy patelni do przygotowywania obiadów!
Jaka powinna być dobra patelnia na indukcję?
Liczy się zarówno budowa garnka, materiał, z którego wykonano jego dno, jak i rozmiar patelni. Wszystkie te właściwości mają znaczenie, zwłaszcza jeśli zależy nam na oszczędzaniu energii, jak najmniejszej utracie ciepła i wysokiej wydajności. Aby lepiej zrozumieć konieczność posiadania patelni dedykowanej płytom indukcyjnym, warto w pierwszej kolejności poznać działanie kuchenki.
Jak działa płyta indukcyjna?
Kuchenka indukcyjna zbudowana jest z wytrzymałej płyty ceramicznej, pod którą znajdują się miedziane zwoje. Płynący przez nie prąd wytwarza pole magnetyczne. W momencie, gdy na powierzchni grzewczej postawisz patelnię, w jej podstawie wytwarzają się prądy wirowe, a w efekcie garnek zacznie się nagrzewać.
Pozostała część kuchenki jest chłodna przez cały czas, po zdjęciu naczynia z pola grzewczego, ciepło przestaje być wytwarzane. To oznacza, że gotowanie na niej jest bezpieczne, ponieważ znika ryzyko przypadkowego poparzenia się rozgrzaną płytą. Z tego powodu jest szczególnie polecana do domów z dziećmi.
Jak wybrać patelnie na płytę indukcyjną i na co zwrócić uwagę?
Patelnie rekomendowane na płytę indukcyjną, podobnie jak inne garnki, wyróżniają się charakterystycznym, idealnie płaskim, metalowym dnem, które w całości dotyka płyty. Dno powinno być dość grube. Dzięki temu dobrze będzie przewodzić ciepło i utrzymywać je. Ponadto taka warstwa nie będzie się łatwo wyginać, co przedłuża żywotność naczynia. Uwaga, pamiętaj, że rozgrzanej patelni nie należy zalewać zimną wodą. Różnica temperatur może doprowadzić do zniszczenia się (w tym wygięcia się) nawet najtrwalszych naczyń.
Naczynie powinno brać udział w procesie indukcji elektromagnetycznej. To oznacza, że przy zakupie należy zwrócić uwagę na materiał, z którego zrobiono patelnię – stal nierdzewną lub żeliwo. Nie musisz jednak kupować garnków w całości wykonanych ze wspomnianych tworzyw – najistotniejsze jest dno.
Patelnie wykonane z aluminium nie mają właściwości ferromagnetycznych, dlatego też często ich dna posiadają dyski ze stali nierdzewnej, podobnie jest z garnkami ceramicznymi. Te, które nie sprawdzą się na płycie indukcyjnej, wykonane są w całości z miedzi oraz szkła.
Jeśli nie masz 100% pewności i chcesz sprawdzić, czy wybrana przez Ciebie patelnia na pewno jest przystosowana do płyty indukcyjnej, koniecznie sprawdź oznaczenia podane przez producenta. Znajdziesz je zarówno na opakowaniu, jak i na spodzie garnka.
Co ciekawe, patelnie, które nadają się na kuchenki indukcyjne, zazwyczaj nadają się również na kuchenki gazowe, ceramiczne czy elektryczne. Są więc naprawdę wszechstronne i nie musisz obawiać się, że np. w razie przeprowadzki przestaną być użyteczne.
Czy rozmiar patelni ma znaczenie?
Zdecydowanie, tak! Jeśli chcesz gotować na płycie indukcyjnej, weź pod uwagę średnicę patelni. Powinna ona być dokładnie taka jak wielkość pola grzewczego. Gdy rozmiar będzie inny, Twój garnek nie zostanie wykryty, przez co nie podgrzejesz w nim swoich potraw.
Najlepsze patelnie na płytę indukcyjną są z nią w pełni kompatybilne – gotowanie w nich jest dużo szybsze, a zużycie prądu mniejsze. Dlatego też obecnie na rynku najpopularniejsze patelnie to te o średnicach 20, 24 i 28 cm. Są one dostosowane do większości kuchenek indukcyjnych. Rozmiar 20 cm doskonale sprawdza się do przygotowywania śniadań dla jednej lub dwóch osób, z kolei patelnia o średnicy 28 cm jest najlepsza do przygotowywania obiadów dla całej rodziny.
Patelnia na indukcję z powłoką czy bez?
Na rynku znajdziesz patelnie z powłokami nieprzywierającymi, patelnie ceramiczne oraz takie w całości wykonane ze stali nierdzewnej bądź innego materiału. To, która z nich będzie lepsza, zależy od Twoich preferencji oraz od tego, jakie potrawy najczęściej gotujesz.
Patelnie nieprzywierające (także z powłokami ceramicznymi) pozwalają na łatwe i szybkie przygotowywanie potraw. Dania nie przywierają do nich, a obracanie np. naleśników czy kotletów jest bardzo proste. Są też łatwe w czyszczeniu. Jednakże powłoki są dość delikatne, dlatego korzystając z tego typu patelni należy korzystać z akcesoriów z silikonowymi lub drewnianymi końcówkami.
Patelnie wykonane w całości ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe. Nie mają aż tak dużych ograniczeń co do maksymalnej temperatury użytkowania, dlatego idealnie nadają się do przygotowywania mięs w wysokich temperaturach. Zapewniają idealne przyrumienienie steków – zarówno tych z wołowiny, jak i z ryby. Doskonale sprawdzają się również w kuchniach profesjonalnych. Jednakże korzystanie z nich może być trudniejsze, zwłaszcza dla amatora niezaznajomionego wcześniej z tego typu narzędziami.
Obydwa typy mają więc swoje wady i zalety. Warto spróbować smażyć na obydwu rodzajach, aby wybrać ten, który bardziej Ci odpowiada.
Patelnia na indukcję – na to uważaj!
Niemal każda patelnia posiada maksymalną zalecaną temperaturę użytkowania. Zaś kuchenki indukcyjne często są bardzo silne i w dosłownie kilkanaście sekund są w stanie bardzo mocno rozgrzać patelnię. Jeśli więc zależy Ci na przedłużeniu trwałości naczyń nigdy nie ustawiaj kuchenki na maksymalną moc grzania. Pamiętaj też, aby w trakcie smażenia kontrolować temperaturę. Ta nie powinna być zbyt wysoka, aby nie zniszczyć naczynia.
Pomoże Ci w tym wskaźnik gotowości do smażenia, który znajdziesz na patelni CONTRAST THERMOCOAT. Na jej środku znajduje się kółko z kropkami, które zaczynają zanikać, czy naczynie osiągnie odpowiednią temperaturę. Gdy to zauważysz w trakcie smażenia, wystarczy, że zmniejszysz moc kuchenki. Takie działanie gwarantuje, że patelnia nie zostanie przegrzana w trakcie smażenia.
Ten model patelni pozwala też na smażenie z minimalną ilością tłuszczu, dlatego niektórzy nazywają tego typu naczynia patelniami beztłuszczowymi.
Patelnia na indukcje marki Gerlach
Większość modeli marki Gerlach to patelnie, które doskonale nadają się na kuchenkę indukcyjną. W naszej ofercie znajdziesz różnorodne naczynia, np. z odczepianą rączkę, wykonane ze stali nierdzewnej, z powłokami ceramicznymi i imitującymi granit (tzw. patelnie granitowe). Warto zwrócić też uwagę na patelnie z odpinaną rączką, do naleśników, czy patelnie grillowe. Wybierz model, który spełni najlepiej Twoje oczekiwania i gotuj szybciej oraz wygodniej z marką Gerlach.
Sprawdź, jaka patelnia będzie najlepsza dla Ciebie, dowiadując się więcej tutaj!
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE PATELNIE GRILLOWE PATELNIE ZE STALI NIERDZEWNEJ PATELNIE ALUMINIOWE ZESTAW PATELNI WOKI PATELNIE BEZTŁUSZCZOWE PATELNIE CERAMICZNE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCEPATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA KUCHENKĘ GAZOWĄ PATELNIE DO NALEŚNIKÓW