0

Tajska zupa kokosowa z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 500 ml mleczka koksowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 40 g migdałów
  • Olej słonecznikowy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kumin
  • ½ łyżeczki kolendry
  • Garść obranych orzeszków ziemnych
  • Liście świeżej kolendry do dekoracji
  • Sól i cukier do smaku

 

Jak zrobić tajską zupę kokosową z orzeszkami ziemnymi?

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Usuń gniazda nasienne z papryki chili i pokrój ją w krążki. Orzechy ziemne obierz z łupin, a migdały przekrój na pół.

W misce wymieszaj cebulę, czosnek, paprykę chili, curry, starty imbir i migdały.

Kurczaka pokrój w grube krótkie paski, korzystając z ostrych noży np. LOFT, które dodatkowo na uchwytach mają oznaczenia, symbolizujące przeznaczenie każdego z nich.

Tajska zupa kokosowa z orzeszkami ziemnymi – Zestaw noży w bloku LOFT

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
 

W garnku (polecamy garnki MODEL) rozgrzej olej słonecznikowy i dodaj kolejno składniki: cynamon, kardamon, kumin, kolendrę. Smaż wszystko przez minutę.

Tajska zupa kokosowa z orzeszkami ziemnymi – Zestaw garnków 10 el. MODEL

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
 

Następnie do aromatycznych przypraw w garnku dodaj zawartość miski i smaż całość kolejne 5 minut.

Po tym czasie wlej mleko kokosowe, bulion i dodaj kawałki kurczaka. Gotuj zupę na małym ogniu bez przykrycia przez 50 minut.

Na koniec dopraw danie solą, cukrem i dodaj orzechy ziemne.

Tajska zupa kokosowa z orzeszkami ziemnymi najlepiej smakuje na gorąco. Polecamy serwować ją w głębokich miseczkach z dekoracją w postaci listków świeżej kolendry.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności