Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 500 ml mleczka koksowego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 40 g migdałów
- Olej słonecznikowy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kumin
- ½ łyżeczki kolendry
- Garść obranych orzeszków ziemnych
- Liście świeżej kolendry do dekoracji
- Sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Usuwamy środek z papryczki chilli i kroimy ją w krążki. Migdały kroimy na połówki. Orzeszki ziemne obieramy z łupinki.
Mieszamy w misce cebulę, czosnek, papryczkę chilli, curry, potarty imbir oraz migdały.
Kurczaka kroimy w grube, krótkie paski.
W garnku rozgrzewamy olej słonecznikowy, dodajemy cynamon, kardamon, kumin, kolendrę i smażymy przyprawy przez minutę.
Następnie dodajemy zawartość miseczki do garnka i smażymy całość przez 5 minut.
Wlewamy mleczko kokosowe, bulion oraz kawałki kurczaka i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 50 minut.
Doprawiamy zupę solą, cukrem do smaku i wrzucamy orzeszki ziemne.
Serwujemy zupę w głębokich miseczkach, udekorowaną liśćmi kolendry.
Wskazówka:
Do krojenia składników na zupę polecamy noże kuchenne Ambiente.