Tajska zupa kokosowa z orzeszkami ziemnymi

Tajska zupa kokosowa z orzeszkami ziemnymi

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 500 ml mleczka koksowego
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 40 g migdałów
  • Olej słonecznikowy
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kumin
  • ½ łyżeczki kolendry
  • Garść obranych orzeszków ziemnych
  • Liście świeżej kolendry do dekoracji
  • Sól i cukier do smaku

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Usuwamy środek z papryczki chilli i kroimy ją w krążki. Migdały kroimy na połówki. Orzeszki ziemne obieramy z łupinki.

Mieszamy w misce cebulę, czosnek, papryczkę chilli, curry, potarty imbir oraz migdały.

Kurczaka kroimy w grube, krótkie paski.

W garnku rozgrzewamy olej słonecznikowy, dodajemy cynamon, kardamon, kumin, kolendrę i smażymy przyprawy przez minutę.

Następnie dodajemy zawartość miseczki do garnka i smażymy całość przez 5 minut.

Wlewamy mleczko kokosowe, bulion oraz kawałki kurczaka i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 50 minut.

Doprawiamy zupę solą, cukrem do smaku i wrzucamy orzeszki ziemne.

Serwujemy zupę w głębokich miseczkach, udekorowaną liśćmi kolendry.

Wskazówka:

Do krojenia składników na zupę polecamy noże kuchenne Ambiente.

Zestaw noży kuchennych Ambiente


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności