Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 500 ml mleczka koksowego
- 400 ml bulionu warzywnego
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 40 g migdałów
- Olej słonecznikowy
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kumin
- ½ łyżeczki kolendry
- Garść obranych orzeszków ziemnych
- Liście świeżej kolendry do dekoracji
- Sól i cukier do smaku
Jak zrobić tajską zupę kokosową z orzeszkami ziemnymi?
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Usuń gniazda nasienne z papryki chili i pokrój ją w krążki. Orzechy ziemne obierz z łupin, a migdały przekrój na pół.
W misce wymieszaj cebulę, czosnek, paprykę chili, curry, starty imbir i migdały.
Kurczaka pokrój w grube krótkie paski, korzystając z ostrych noży np. LOFT, które dodatkowo na uchwytach mają oznaczenia, symbolizujące przeznaczenie każdego z nich.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku LOFT
W garnku (polecamy garnki MODEL) rozgrzej olej słonecznikowy i dodaj kolejno składniki: cynamon, kardamon, kumin, kolendrę. Smaż wszystko przez minutę.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. MODEL
Następnie do aromatycznych przypraw w garnku dodaj zawartość miski i smaż całość kolejne 5 minut.
Po tym czasie wlej mleko kokosowe, bulion i dodaj kawałki kurczaka. Gotuj zupę na małym ogniu bez przykrycia przez 50 minut.
Na koniec dopraw danie solą, cukrem i dodaj orzechy ziemne.
Tajska zupa kokosowa z orzeszkami ziemnymi najlepiej smakuje na gorąco. Polecamy serwować ją w głębokich miseczkach z dekoracją w postaci listków świeżej kolendry.