Wielkanocne przepisy

Wielkanocne przepisy

Wielkanoc to wyjątkowy czas spędzony z najbliższymi. Zasiadamy przy bogato zastawionym stole, aby razem świętować i cieszyć się swoim towarzystwem. Jajka, sos chrzanowy, gotowana szynka, puszysta babka drożdżowa czy wesoły baranek cukrowy to tylko niektóre ze smakołyków, chętnie zjadanych przez nas w trakcie świąt. Postanowiliśmy pomóc wszystkim tym, którzy zmagają się z decyzją, jakie dania podać do świątecznego stołu i wybraliśmy trzy przepisy na klasyczne i lubiane potrawy Wielkanocne.

Smażone jajka w skorupkach

Czy jesteśmy w stanie wyobrazić sobie Wielkanocne śniadanie bez jajek? Oczywiście, że nie! Jajka królują na wszystkich polskich stołach, będąc nieodłącznym elementem naszego świątecznego ucztowania. Można je przygotować na mnóstwo sposobów, na miękko, na twardo, w koszulkach lub w wywarze z łupin cebuli. Nam szczególnie spodobał się przepis na pyszne smażone jajka w skorupkach. Na początku gotujemy 5 jajek na twardo, osuszamy je i studzimy. Przekrawamy je ostrożnie na pół. Aby równo przekroić jajko potrzebujemy ostrego, cienkiego noża, na przykład nóż Smart Grey, który nie uszkodzi nadmiernie skorupki. Następnie wydrążamy środek jajka. Gdy uporamy się z wydrążaniem, białko i żółtko ugniatamy widelcem, mieszamy je z jedną łyżką masła i pokrojonym wcześniej, świeżym szczypiorkiem. Całość solimy i pieprzymy. Całą powstałą masę umieszczamy w wydrążonych skorupkach i posypujemy bułką tartą, aby po upieczeniu powstała złota, chrupiąca skorupka. Na patelni roztapiamy półtora łyżki masła i kładziemy nasze skorupki, bułką tartą do dołu. Przykrywamy je i smażymy przez około cztery minuty. Na koniec gdy nasze smakołyki ostygną, udekorujmy je rzeżuchą.

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2,5 łyżki masła
  • świeży szczypiorek
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • rzeżucha

Wielkanocne przepisy

Zupa chrzanowa

Zupa, która zdecydowanie kojarzy się z Wielkanocą to zupa chrzanowa. Jest ona nie tylko smaczna, ale również posiada właściwości lecznicze. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając przemianę materii, zwłaszcza w okresie świątecznego przejedzenia. Aby przygotować wyśmienitą zupę chrzanową potrzebujemy dwu-litrowy garnek, szczególnie polecamy garnek 2,0l SIMPLE. W garnku gotujemy 800 ml bulionu drobiowego, następnie dodajemy 3 ziemniaki pokrojone w kostkę, przesmażoną wcześniej dużą cebulę i dwa ząbki czosnku, 3 ziarna ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku. Kiedy ziemniaki zmiękną, dodajemy sześć łyżek tartego chrzanu oraz pięć łyżek śmietany 18%.

Składniki:

  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 3 ziemniaki
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 6 łyżek tartego chrzanu
  • 5 łyżek śmietany 18%

Porada:

Zupę możemy podawać z pokrojonymi na ćwiartki jajka.

Mazurek kajmakowy

Każde śniadanie Wielkanocne musi zostać uwiecznione pysznym deserem. W tradycji polskiej przyjął się zwyczaj podawania na stół drożdżowych babek oraz mazurka. Nam szczególnie przypadł do gustu mazurek kajmakowy. Aby przygotować kruchy spód do naszego mazurka, potrzebujemy 300g mąki pszennej, 90g cukru pudru, 150g zimnego masła, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, puszkę mleka skondensowanego ok. 500 g oraz szczyptę soli. Pieczenie mazurka rozpoczynamy od przesiania mąki i dodania do mąki pokrojonego w małe kosteczki masła. Ugniatamy ciasto do momentu kiedy powstanie tzw. "kruszonka". Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier oraz sól. Całość ugniatamy, formujemy kulkę z ciasta, którą owijamy folią aluminiową i wkładamy do zamrażalnika na około 20 minut. Gdy nasze ciasto się chłodzi, wykładamy papier do pieczenia na blasze o wymiarach 35x25 cm. Po około 20 minutach wyciągamy ciasto z zamrażalnika, wałkujemy, kładziemy na blachę i wylepiamy dno blachy ciastem. Następnie blachę umieszczamy w piekarniku, pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 ºC. Do przygotowania masy kajmakowej potrzebujemy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, które umieszczamy w wysokim garnku, aby można było zalać całą puszkę wodą. Gotujemy zamknięta puszkę przez dwie godziny w wodzie. Po całkowitym wystudzeniu, otwieramy ją i nakładamy masę kajmakową na gotowe, wystudzone ciasto. Masę najlepiej nakładać silikonową szpatułką. Ułatwi ona wygodne nakładanie i rozsmarowywanie. Na końcu dekorujemy ciasto bakaliami.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej

  • 90g cukru pudru

  • 150g zimnego masła

  • 3 żółtka

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • puszkę mlek skondensowanego słodzonego ok. 500g

  • szczypta soli

Wskazówki:

Wyjątkowe okazje potrzebują wyjątkowej oprawy. Zadbajmy o odpowiednie udekorowanie świątecznego stołu ozdobami jak i wspaniałą zastawą - sztućce Flow.

Sztućce FlowNa zdjęciu: sztućce Flow


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności