Ta przekąska jest bardzo wdzięczna, jeśli chodzi o jej serwowanie. Czy wiesz, jak ładnie podać koreczki na stół? Sprawdź nasze sposoby i dowiedz się, jak zaprezentować je tak, aby zwróciły uwagę wszystkich Twoich gości, niezależnie od okazji, w trakcie której je podasz.
Czym są koreczki?
Koreczki to małe przekąski, zwykle przygotowywane na jednego kęsa. Do ich przygotowania jest potrzebna niewielka wykałaczka oraz różnorodne składniki. Należy wybrać własne kompozycje, a następnie nabijać je na patyczek, tworząc miniaturowe szaszłyki. Koreczki zwykle podaje się na zimno, wykorzystując do tego np. ser żółty, szynkę, pieczywo, czy różnorodne warzywa.
Jak ładnie podać koreczki na stół?
Koreczki same w sobie są naprawdę zgrabną i ładnie prezentującą się przekąską. Nie trzeba więc wcale szczególnie się starać, aby ładnie je podać. Dobrze sprawdzi się do tego porcelana lub szkło. Wykorzystaj elegancki półmisek, na którym ułożysz koreczki. Możesz robić to w formie ślimaka (jeśli używasz okrągłego talerza) lub ułożyć je równo obok siebie. Pamiętaj, że lepiej wyłożyć na talerz niewielką część tego, co zostało przygotowane, a następnie dołożyć, niż zbytnio zatłoczyć talerz.
Jak podać koreczki na imprezie?
Koreczki na imprezie możesz podać na eleganckiej desce. Zależnie od charakteru wydarzenia, może być ona oszlifowana lub możesz wybrać naturalnie wyglądający plaster drewna. Koreczki będą również doskonale prezentować się na piętrowych paterach, np. do ciasta oraz na tacach lustrzanych, które odbijają to, co się na nich znajduje.
Pamiętaj też, aby podać różnorodne koreczki, aby znalazło się coś zarówno dla wegetarian, dla cukrzyków, osób niespożywających glutenu itd., zwłaszcza jeśli organizujesz bardzo duże wydarzenie albo nie znasz swoich tak dobrze, aby dobrać precyzyjnie menu do ich potrzeb.
Jak podać koreczki na przyjęciu urodzinowym?
Podając koreczki na przyjęciu urodzinowym, postaraj się dopasować zastawę stołową do okazji. Możesz ułożyć je w kształt cyfr związanych z danym dniem, albo też stworzyć koreczki w ulubionych kolorach solenizanta. Dopasuj do tego również zastawę stołową, a na szczytach wykałaczek możesz umieścić flagi, które barwami bądź treścią (np. słowem) będą nawiązywać do czegoś istotnego dla celebrującej osoby. Pamiętaj, że to jej czas – dlatego warto zadbać o to, by poczuła się szczególna i wyjątkowa, a to właśnie takie akcenty pozwalają na stworzenie wyjątkowej atmosfery.
Stwórz piramidę z koreczków!
Jeśli chcesz podać koreczki w efektowny sposób, możesz stworzyć z nich piramidę. Układaj je jeden na drugim, tworząc efektownie wyglądającą konstrukcję. To sprawi, że koreczki zajmą mniej miejsca, a Twoi goście na pewno będą zachwyceni takim sposobem podania dania.
Czy można podąć koreczki w kieliszkach?
Kieliszki są bardzo wszechstronnymi naczyniami, w którymi poza alkoholami można podać też soki, wodę, czy nawet różnorodne desery. Jednak nie będą się one zbyt dobrze nadawać do prezentacji koreczków, ponieważ te najlepiej rozłożyć na płaskiej, większej powierzchni. Ewentualnie możesz wykorzystać niewielkie kieliszki do np. wódki. W każdym z nich umieść koreczki, w ten sposób pozwalając gościom delektować się koreczkami również z dala od stołu.
Podając koreczki, pamiętaj o wodzie!
Gdy podajesz koreczki, nie zapominaj, aby w ich towarzystwie znalazła się woda. Przygotuj wygodne karafki i pasujące do nich szklanki. Dzięki temu po spożyciu przysmaku, Twoi goście będą mogli przepłukać usta, aby spróbować smaku kolejnych koreczków o nieco innym składzie. To naprawdę uprzyjemni im degustacje!
Poza wodą pamiętaj, aby wystawić również sztućce. To sprawi, że sięganie po przystawki będzie dla Twoich gości wygodniejsze.
Jak długo koreczki mogą znajdować się poza lodówką?
Koreczki nie powinny znajdować się poza lodówką przez więcej, niż 2 godziny, o ile trzymasz je w temperaturze pokojowej (20-22°C). Latem, gdy przekracza ona 25°C warto chować je szybciej, a w przypadku wydarzenia w plenerze dopilnować, aby były w cieniu. Pamiętaj, że żywność, która znajduje się w takich temperaturach, szybciej się psuje, a wewnątrz niej mogą rozwijać się niebezpieczne dla zdrowia bakterie. Dlatego lepiej dokładać koreczki w razie potrzeby, część trzymając np. w lodówce, niż wyłożyć wszystkie na raz na stół.
Jak utrzymać świeżość koreczków na stole na dłużej?
Jeśli przygotowujesz duże przyjęcie i wiesz, że zabraknie Ci czasu na dokładanie koreczków, gdy ich zabraknie, warto zastanowić się nad wykorzystaniem tacy chłodzącej. To doskonały pomysł zwłaszcza w ciepły dzień, który pozwoli Ci wyeksponować przekąski, jednocześnie dbając o ich higienę i odpowiednią temperaturę podania.
Jakie koreczki możesz przygotować?
Do przygotowania koreczków możesz wykorzystać wiele składników. Oto pięć przykładów, które możesz wykorzystać w trakcie przyjęcia:
- koreczki Caprese: mini mozzarella, pomidorki koktajlowe, świeże liście bazylii, oliwa z oliwek (jako dip);
- koreczki włoskie: kostki melona, plasterki szynki parmeńskiej, liski mięty;
- koreczki greckie: kostki sera feta, oliwki, ogórek, czerwona papryka;
- koreczki rybne: plastry wędzonego łososia, kremowy serek, kawałki cytryny, świeży koper;
- koreczki pleśniowe: kostki sera pleśniowego, winogrona, orzechy włoskie.
Takie kompozycje na pewno zachwycą Twoich gości. Życzymy smacznego i dobrej, bezpiecznej zabawy!
W naszej ofercie znajduje się zastawa szklana. Sprawdź ją już teraz!