Patelnia NATUR 20 cm z powłoką ceramiczną
Czy wiesz, jak podać pieczarki do obiadu? Poznaj nasze propozycje na dania na ich bazie oraz dowiedz się, w jaki sposób możesz je serwować, by efektownie wyglądały na stole. Dzięki tym propozycjom Twoja codzienna kuchnia stanie się ciekawsza i naprawdę pyszna.
Pieczarki — pyszne i łatwo dostępne grzyby
Pieczarki są stosunkowo tanie i dostępne przez cały rok w sklepach. Naprawdę warto korzystać z ich dostępności – są łatwe w przygotowaniu, a mogą pomóc Ci stworzyć bardzo smaczne dania. Są delikatne w smaku, pasują do wielu składników, a przy tym dostarczają organizmowi cennych witamin z grupy B oraz błonnika. Na ich bazie można stworzyć dania makaronowe, zapiekanki, czy nawet… pierogi!
Jak podać pieczarki do obiadu?
Pieczarki do obiadu możesz podać na różne sposoby: zarówno jako osobna przystawka, główny składnik dania, czy też jako niewielki dodatek. Sposób serwowania ich będzie zależeć od tego, co dokładnie przygotujesz. Warto przemycić je m.in. w formie duszonych grzybów z cebulką, w formie faszerowanej, jako sos, czy jako dodatek do zapiekanek.
Jak podać pieczarki duszone z cebulką?
Podanie takich pieczarek na stół jest naprawdę bardzo proste. Przygotowanie ich zajmie Ci zaledwie kilka chwil. Wystarczy pokroić pieczarki i cebulkę, a następnie podsmażyć je na patelni. Można je doprawić solą, pieprzem i innym przyprawami. Tak przygotowaną masę możesz wykorzystać do przygotowania różnych dań, lub po prostu przełożyć je do salaterki i serwować w ten sposób, np. do ziemniaków i mięs, w formie swego rodzaju sałatki.
Jak podać faszerowane pieczarki?
Do faszerowania pieczarek zwykle wybiera się duże odmiany tych grzybów, które nadziewa się różnymi składnikami. Można je podawać na różne sposoby, np. na półmisku wyłożonym sałatą, bezpośrednio na talerze gości, lub też w naczyniu żaroodpornym, w którym były zapiekane. Jeśli chcesz je w ten sposób serwować, warto wybrać do zapiekania produkt, który będzie dobrze prezentował się na stole, np. może być wykonany ze szkła lub z eleganckiej ceramiki.
Jak podać sos pieczarkowy?
Sos pieczarkowy możesz podać w sosjerce, lub też od razu polać nim danie gości. Pamiętaj jednak, aby polewać wyłącznie mięso. Zgodnie z zasadami dobrego wychowania, jest to jedyny prawidłowy sposób na podawanie sosów. Oczywiście, jeśli w Twoim domu panują inne zwyczaje, w sytuacjach prywatnych możesz złamać tę regułę, jednak pamiętaj o niej w sytuacjach formalnych. Taki sos będzie pasował również do kaszy gryczanej, do klusek, czy do makaronów.
Jak podać makaron z pieczarkami na obiad?
Pieczarki pozwalają na stworzenie wachlarzu dań z makaronem. To, jakie inne składniki dobierzesz i na jaki typ pasty postawisz zależy tylko od Ciebie. Możesz np. przygotować kremowy sos na bazie śmietanki, połączyć pieczarki ze szpinakiem, sosem pomidorowym, czy kurczakiem. Zwróć jedynie uwagę na to, aby nie przesadzić z ilością składników – czasem mniej znaczy więcej! Ponadto pamiętaj że te grzyby idealnie komponują się ze smakiem twardych serów, takich jak parmezan. Tak przygotowane danie możesz zaserwować od razu na talerz swoich domowników lub gości.
A może pierogi z pieczarkami na obiad?
Pierogi to jedno z ulubionych dań wielu Polaków. Warto więc wypróbować je w wersji z pieczarkami. Nie są one najłatwiejsze do przygotowania: tego typu farsz może się kleić i utrudniać pracę z ciastem. Jednak ich smak jest naprawdę tego wart! Aby go przygotować, należy podsmażyć pieczarki z cebulką, a następnie dodać do nich starty ser typu parmezan. Dlaczego dodaje się do tej masy ser? Sprawia on, że struktura farszu jest bardziej zwarta, a przy tym ma więcej głębi smaku. To propozycja, obok której naprawdę nie można przejść obojętne!
Tak przygotowane pierogi możesz serwować na eleganckim, porcelanowym półmisku. Doskonale sprawdzi się w trakcie przyjęć, a także w trakcie świętowania wigilii Bożego Narodzenia, kiedy to nie podaje się na stół mięsa.
Różne pomysły na zapiekanki z pieczarkami na obiad
Pieczarki to też doskonały pomysł na składnik zapiekanek prosto z piekarnika. Oczywiście możesz podać je na bagietce z serem, ale możesz również stworzyć zapiekanki na bazie ziemniaków, z makaronem, z ryżem czy w cieście francuskim. Warto jedynie przygotować wcześniej pieczarki, podsmażając je z cebulką np. w rondelku. Jeśli przygotowujesz zapiekankę w naczyniu żaroodpornym, bez obaw możesz ją podać na stół bezpośrednio w nim.
Podaj zupę z pieczarek na obiad!
Zupa na bazie pieczarek to również wyśmienity pomysł. Bardzo popularna jest zupa krem na ich bazie, stworzona z pieczarek, cebuli, bulionu i śmietanki. Warzywa i grzyby blenduje się, uzyskując gęstą konsystencję. Można dodać do przepisu również ziemniaki albo pora. Czasem tworzy się też zupy z takimi składnikami jak ser pleśniowy, mleko kokosowe czy soczewica. W sezonie jesiennym pieczarki doskonale będą komponować się również z dynią.
Zupę pieczarkową możesz podać na głębokim talerzu, albo zaserwować ją w wazie z chochlą, tak aby każdy z gości wziął sobie taką porcję, na jaką będzie miał ochotę.
O czym należy pamiętać, przygotowując pieczarki na obiad?
Gdy przygotowujesz pieczarki na obiad, pamiętaj o tym, aby nie namaczać ich wcześniej w wodzie – to może zmienić ich konsystencję. Ponadto staraj się wybierać egzemplarze, które są jędrne i świeże. Warto też smażyć je partiami, aby stworzyć idealną konsystencję. Najczęściej wymagają one podsmażenia na niewielkiej ilości oleju, nim przejdziesz do przygotowania dalszej części dania, dlatego też, jeśli chcesz je przygotowywać, warto zaopatrzyć się w wygodną w użytkowaniu patelnię.
Podanie pieczarek nie jest trudne!
Jak widzisz, podanie pieczarek naprawdę nie jest trudne. Pozwalają one na ogrom możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie różnorodnych dań. Dlatego też zaopatrz się w odpowiednie akcesoria i po prostu zabierz się do pracy. Pieczarki możesz przechowywać w lodówce przez niezbyt długi czas, jednak są one łatwo dostępne, a ponadto można je również marynować – spróbuj to zrobić, by cieszyć się głębią smaku domowych przetworów.