Czy wiesz, jak podać sałatkę jarzynową? To klasyczne danie w Polsce podaje się z okazji świąt, w trakcie niedzielnego obiadu lub po prostu – na co dzień. Jak je przygotować i zaprezentować na stole tak, by nie wyglądało banalnie? Poznaj nasze najciekawsze propozycje.
Sałatka jarzynowa – klasyka polskiego stołu
Sałatka jarzynowa to klasyka wśród polskich dań podawanych w trakcie świąt. Może być serwowana zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Szczyt jej popularności przypada na lata 70. i 80. XX-wieku, kiedy to można było ją spotkać w większości lokali gastronomicznych.
Jej skład może być zmienny jednak zazwyczaj dodaje się do niej marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, jajko gotowane na twardo i ogórki kiszone. Oczywiście sałatkę należy doprawić, a także dodać do niej majonez, który zespaja wszystkie składniki, tworząc idealny dodatek do zimnych mięs. Może być podawana również na kanapkach.
Co ciekawe, istnieje jej wschodnia odmiana o nazwie Olivier, która różni się głównie jednym składnikiem: dodatkiem mięsa. Podaje się ją z szynką lub z kiełbasą.
Jak podać sałatkę jarzynową?
Sałatkę jarzynową można podać na wiele sposobów, np.:
- tradycyjnie – w salaterce;
- w niewielkich porcjach dla jednej osoby;
- na liściach sałaty;
- na pieczywie;
- jako nadzienie do warzyw.
Jak ładnie podać sałatę jarzynową w misce?
Sałatkę jarzynową możesz bez obaw podać w większej misce. Sprawdzi się do tego porcelana lub szkło, zależnie od tego, jakie masz preferencje i co standardowo znajduje się na Twoim stole. Jeśli wykorzystujesz przezroczysty pojemnik możesz ułożyć sałatkę warstwowo, jeśli nie – od razu wymieszaj jej składniki. Górną część warto ozdobić świeżymi ziołami i np. wykończyć kawałkami marchewki czy jajka. Dzięki temu będzie się naprawdę dobrze prezentować w momencie podania.
Sałatka jarzynowa w monoporcjach
Jeśli chcesz podać sałatkę przygotowaną dla jednej osoby możesz podać ją w monoporcjach. Doskonale sprawdzą się do tego szklanki lub kieliszki. Wyłóż sałatkę do naczyń, dbając o to, by wyłożyć ją w czysty sposób – przetrzyj brzegi naczyń, jeśli jest to konieczne. Nie zapomnij o tym, aby górną część ozdobić kawałkami warzyw lub jajkiem. Zadbaj też o odpowiednie sztućce dla gości, które nie będą zbyt duże do komfortowego jedzenia ze szklanki lub kieliszka.
Sałatka jarzynowa podana na liściach sałaty
Liście sałaty mogą być doskonałe do podania na przygotowanym już serwingu dla jednej osoby lub też na półmisku. Goście będą mogli wziąć sobie przygotowaną już porcję. Zadbaj jednak o to, by liście były świeże i zdrowe, a porcje sałatki ułożone w ładny sposób. Nie muszą być jednak równe, zwłaszcza jeśli wśród Twoich bliskich są osoby w różnym wieku i o różnych preferencjach kulinarnych.
Podaj sałatkę na pieczywie!
Jeśli przygotowujesz przyjęcie lub spotkanie, w trakcie którego goście będą raczej chodzić i tańczyć, niż siedzieć przy stole, postaw na niewielkie kapaneczki z sałatką jarzynową. Dzięki temu Twoi goście będą mogli chwycić pożywną przekąskę „w biegu”, bez potrzeby sięgania po sztućce. Warto pokroić pieczywo na mniejsze kawałki, tak aby goście mogli zjeść je na jednego kęsa.
Warzywa nadziewane sałatką jarzynową
Sałatka warzywna doskonale nadaje się do nadziewania wielu różnych warzyw. Wykorzystaj np.:
- pomidory;
- papryki;
- ogórki;
- cukinie;
- pieczarki;
- ziemniaki.
Możesz je delikatnie podpiec przed podaniem (pamiętaj, ziemniaki nie mogą być surowe!). Podawaj je na półmisku, tak aby goście mogli przełożyć sobie taką ilość na talerz, na jaką mają ochotę.
Jak długo sałatka jarzynowa może znajdować się poza lodówką?
Tradycyjna sałatka jarzynowa zawiera takie składniki, jak jajka czy majonez. Niestety, mogą one dość szybko ulegać zepsuciu. Dlatego nie powinna ona znajdować się poza lodówką dłużej, niż przez 2 godziny, o ile na zewnątrz panuje temperatura pokojowa. Jeśli jest cieplej, ten czas warto skrócić go 1 godziny. Nie powinna ona pod żadnym pozorem stać na słońcu.
Warto jednak pamiętać o tym, że zimna sałatka wyciągnięta prosto z lodówki nie smakuje aż tak dobrze. Dlatego warto wyjąć ją ok. 30 minut przed podaniem. To sprawia, że w upalne dni warto zrezygnować z jej serwowania np. w trakcie przyjęć. Zastąp ją daniami i produktami, które są bardziej wytrzymałe na wysokie temperatury.
Jak sprawić, by sałatka dłużej była świeża?
Jeśli zależy Ci, by sałatka zachowała świeżość przez więcej, niż 2 godziny, możesz serwować ją w misce, pod którą umieścisz kostki lodu. Istnieją również specjalne naczynia do serwowania, które chłodzą dania. To dobre rozwiązanie, jeśli przygotowujesz duże przyjęcie i chcesz zadbać o to, by Twoi goście zawsze mieli co jeść.
Co podać do picia do sałatki jarzynowej?
Sałatka jarzynowa jest dosyć tłustym daniem o wyrazistym smaku, dlatego nie każde napoje dobrze do niej pasują. Na stole obok niej koniecznie powinna znaleźć się woda lub woda z cytryną, co pomoże przepłukać gardło po zjedzeniu tego dania. Możesz postawić również na herbatę mrożoną. Do ich podania możesz użyć szklanej karafki. Jeśli chcesz postawić na napoje z procentami możesz wybrać białe wino Chardonnay, najlepiej dojrzewające w beczce lub po koktajl Mojito (ten sprawdzi się również w wersji bez procentów).
Szklana zastawa stołowa, w której podasz różnego rodzaju napoje, znajduje się w naszej ofercie. Sprawdź ją już teraz!