Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Te pyszne sezonowe warzywa można przygotować na wiele sposobów. Oto kolejny z nich! Dowiedz się, jak zrobić szparagi na patelni, aby były naprawdę wyśmienite. Jakie naczynie należy wybrać i jak je przyprawić? Na co zwrócić uwagę w trakcie przygotowywania?
Szparagi – sezonowe, pyszne i zdrowe!
Każdego roku na szparagi czekają ich miłośnicy. To jedne z najwcześniej pojawiających się warzyw, na które sezon w Polsce trwa od końca kwietnia aż do czerwca. Warto ten czas wykorzystać w pełni, dlatego że te warzywa są naprawdę zdrowe. Są niskokaloryczne, bogate w błonnik, kwas foliowy czy witaminy z grupy B oraz witaminy A, C oraz K. Wspierają one układ trawienny i odpornościowy.
Wyróżnia się trzy główne odmiany: białe, zielone oraz fioletowe. Różnią się one nieco smakiem i zastosowaniem. Wszystkie są jednak doskonałą bazą lekkich, smacznych posiłków. Dodasz je do jajecznicy, przygotujesz z nimi obiad i kolacje.
Szparagi w kuchni polskiej
Szparagi są najbardziej znane w kuchni śródziemnomorskiej. Jednakże wbrew pozorom mają w Polsce dość długą tradycję kulinarną. Pierwsze wzmianki o ich uprawie pochodzą już z XVI wieku, a w XVIII pojawiały się już regularnie na stołach szlacheckich. Serwowano je m.in. w sosach maślanych, z jajkiem lub też zawijane w cieście francuskim. Współcześnie są powszechnie wykorzystywane, zwłaszcza w sezonie wiosennym.
Szparagi z patelni – jakie wybrać?
Do smażenia na patelni najlepiej sprawdzą się zielone szparagi. Mają one miękką skórkę i nie trzeba ich obierać. Mają wyrazisty, lekko orzechowy smak i doskonale komponują się z różnymi dodatkami. Są idealne do przygotowywania szybkich dań na patelni. Prawie tak samo dobrze sprawdzają się też fioletowe, jednak są one trudniej dostępne w Polsce. Białe szparagi mają grubszą skórkę i przed smażeniem warto je lekko podgotować.
Pamiętaj, aby stawiać na świeże warzywa, które mają zamknięte główki i najlepiej – pochodzą z ekologicznej, sprawdzonej hodowli.
Jak przygotować szparagi do smażenia na patelni?
Aby przygotować szparagi do smażenia na patelni, dokładnie je umyj i osusz. Zwróć uwagę na to, czy nie znajdują się na nich resztki ziemi. Usuń też zdrewniałe końcówki, wyłamując je – są one twarde i włókniste. Nie potrzebujesz do tego noża!
Jak już było wspomniane, zielone szparagi nie potrzebują obierania. Jeśli jednak sięgasz po białe – usuń z nich skórkę. Następnie możesz je blanszować w osolonej, wrzącej wodzie przez ok. 3-4 minuty. W przypadku zielonych szparagów nie jest to jednak konieczne.
Jaka patelnia do smażenia szparagów?
Do smażenia szparagów warto wybrać równomiernie rozgrzewającą się patelnie z grubym dnem. Możesz postawić na model stalowy bez powłoki, taki jak patelnia PRESTIE, czy też na model z nieprzywierającą powłoką, np. AMBIENTE THERMOCOAT. To, na jaką dokładnie postawisz – zależy od Twoich własnych preferencji. Ważne jest jednak to, aby nie była zniszczona (np. powłoka nieprzywierająca nie odchodzi od jej powierzchni) oraz by była wykonana z bezpiecznych dla zdrowia materiałów, dopuszczonych do kontaktu z żywnością.
Jak zrobić szparagi na patelni?
Najprostszy sposób na przygotowanie szparagów nie wymaga szczególnych składników. Gdy je przygotujesz, na patelnię dodaj tłuszcz, np. olej rzepakowy lub masło klarowane. Rozgrzej go. Następnie ułóż na patelni szparagi w jednej warstwie, tak aby każda sztuka dotykała powierzchni naczynia. Szparagi smaż z każdej strony przez ok. 5-7 minut. W trakcie możesz je delikatnie posolić i dodać do nich ząbek czosnku. Pod koniec dopraw je, dodając pieprz i inne ulubione warzywa.
Szparagi są gotowe, gdy są miękkie, ale nadal sprężyste; lekko ustępują po naciśnięciu ich widelcem.
Tak przygotowane szparagi możesz podawać z ulubionym mięsem, rybą, usmażonym serem camembert, jajkami sadzonymi lub gotowanymi w koszulkach itd. Dobrze sprawdzi się również lekki sos do polania warzyw.
Najczęstsze błędy przy smażeniu szparagów
Istnieje kilka popularnych błędów, na które należy zwrócić uwagę, gdy smażysz szparagi. Jednym z najczęstszych jest wrzucanie ich na nierozgrzaną patelnie. Takie szparagi usmażą się, jednak staną się miękkie i nie będą miały odpowiedniej konsystencji. Uważaj też na zbyt długie smażenie, które może pozbawić je smaku i aromatu. Po umyciu szparagi należy naprawdę dokładnie osuszyć. Staraj się też nie smażyć zbyt wielu warzyw naraz i nie przypalaj czosnku, jeśli go dodajesz. Ma on wówczas naprawdę nieprzyjemny smak, dlatego też warto dodać go na sam koniec.
Sprawdź ciekawe przepisy ze szparagami!
Sposobów na podanie szparagów jest naprawdę bardzo dużo! Dlatego w ramach inspiracji możesz sprawdzić te przepisy:
- sałatka z zielonych szparagów z pesto,
- szparagi z szynką parmeńską i mozzarellą,
- zupa szparagowa,
- roladki ze szparagami,
- tomahawk z wiosenną sałatką ze szparagów.
Te sprawdzone przepisy są naprawdę smaczne, a niektóre z nich, np. szparagi z szynką parmeńską i mozzarellą, przygotujesz również na patelni.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
