Kieliszki do czerwonego wina MODERN 6 el
Jagnięcina należy do jednego z bardziej cenionych mięs na świecie, które zachwyca delikatnym, a zarazem intensywnym smakiem. Choć dania z jagnięciny mogą się różnić, charakterystyczny smak mięsa zawsze się w nich wybija. Odpowiednio dobrane wino do jagnięciny powinno podkreślić i wzbogacić smak potrawy, nadając całej kompozycji harmonii i równowagi. Przygotowaliśmy najbardziej rekomendowane wina do różnych typów jagnięciny, które naszym zdaniem stworzą niezapomniane wariacje smaków.
Jakie wino do jagnięciny najlepiej wybrać?
Smak jagnięciny zdecydowanie wyróżnia się na tle innych mięs, dlatego wybór odpowiedniego wina do dań z jagnięciny jest bardzo ważny. Do jagnięciny pasować będzie zarówno wino białe, jak i czerwone. Niezależnie od tego, które wino wybierzesz, powinno być ono odpowiednio zbalansowane, aby nie przytłoczyć smaku mięsa. Warto zwrócić uwagę na to, aby wino miało odpowiednią strukturę, umiarkowaną kwasowość i wyrazisty bukiet. Wino do jagnięciny należy serwować wybierając odpowiednio dobrane kieliszki.
Czerwone wino do jagnięciny — połączenie idealne
Wyrazisty i intensywne smak jagnięciny doskonale komponuje się z winem czerwonym. Zwłaszcza w przypadku przepisów na jagnięcinę pieczoną, smażoną czy duszoną. Zawartość tanin i bogaty smak czerwone wina sprawiają, że jego aromat w niezwykły sposób równoważy charakterystyczny mięsa. Warto zwrócić uwagę, że dla niektórych intensywny i nieco dziki aromat jagnięciny może być zniechęcający, jednak dobrze zbilansowane wino może wpłynąć na doznania smakowe.
Pamiętaj, aby takie trunki podawać w odpowiednim szkle. Kieliszki do czerwonego wina posiadają szerszą czaszę, która pozwala na lepsze uwalnianie się aromatów.
W jakich kieliszkach podać wino do jagnięciny?
Jeśli jesteście miłośnikami jagnięciny Wasza zastawa szklana powinna być koniecznie uzupełniona o kieliszki do wina. Zwłaszcza jeśli planujecie podać klasyczną jagnięcinę pieczoną z dodatkiem ziół, oliwy i czosnku na stole powinny znaleźć się kieliszki do wina czerwonego. Ich czasza jest nieco większa, dzięki czemu aromat wina uwalnia się nieco dłużej. Wśród czerwonych win, które idealnie pasować będą do intensywnych dań z jagnięciny znajdziemy:
- Malbec, czyli argentyńskie wino o bogatym smaku, które wspaniale komponować się będzie zarówno z jagnięciną grillowaną, jak i duszoną.
- Cabernet Sauvignon, czyli jedno z bardziej klasycznych win, które jest pełne i posiada wysoką wartość tein. Doskonale komponować się będzie z pieczoną jagnięciną.
Kiedy białe wino do jagnięciny?
Białe wino będzie doskonałym wyborem, zwłaszcza jeśli potrawa z jagnięciny jest delikatna. Wino powinno mieć wyrazisty smak i raczej wyższa kwasowość, która pozwoli na zrównoważenie się smaków. Do subtelnie przyrządzonej jagnięciny dobrze jest nakryć kieliszki do białego wina i uzupełnić je następującymi gatunkami:
- Sauvignon Blanc, czyli wino o stosunkowo wysokiej kwasowości i lekko ziołowych nutach, która doskonale sprawdzi się zwłaszcza do jagnięciny z dodatkiem ziół, jak rozmaryn czy mięta;
- Chardonnay, czyli bogate wino o dębowym aromacie, pasujące idealnie do potraw z duszonej jagnięciny, jak i gulaszu.
Jakie wina do dań jagnięciny wybrać?
Oczywiście o wiele więcej win będzie doskonale komponować się ze smakiem jagnięciny. Przykładowo do jagnięciny w sosie miętowym doskonale komponować się będzie toskańskie Chianti Classico. Jest to wino o żywej kwasowości i wyraźną nutą owoców, ziół oraz ziemi. Ten ziołowy aromat wina doskonale harmonizować będzie miętę obecną w daniu.
W przypadku jagnięciny w stylu włoskim z dodatkiem świeżych ziół, rozmarynu oraz oliwek świetnie sprawdzi się włoskie wino Barbera. Jest ono stosunkowo lekkie, co podkreśli śródziemnomorski smak całej potrawy. Do lekkiej sałatki z jagnięciną może dla odmiany idealnie pasować wino różowe. Ma ono znacznie łagodniejszy smak niż wino czerwone, jednak na tyle intensywny, by doskonale pasować do aromatu jagnięciny.
Jakie wino do jagnięciny wybrać na różne okazje?
Jednym z istotnych elementów przy wyborze wina do jagnięciny jest również okazja, na jaką serwuje się danie. Jeśli posiłek przygotowany jest z myślą o uroczystej i eleganckiej kolacji, zdecydowanie lepiej pasować będzie wino czerwone. Postaw na wytrawne Bordeaux, którego głęboki smak kojarzy się z wytwornością.
Przygotowując danie z jagnięciny na niezobowiązujące spotkanie ze znajomymi możesz wybrać wino o nieco lżejszym charakterze, np. toskańskie Chianti.
Do subtelnej, romantycznej kolacji z jagnięciną w roli głównej można wybrać białe Chardonnay, które będzie wspaniale równoważyć smak i pozwoli odebrać całe danie jako lekkie.
Podsumowując, dobór odpowiedniego wina do jagnięciny w dużej mierze zależeć będzie od sposobu przyrządzenia dania. Niektóre przepisy na jagnięcinę lepiej będą współgrać z winem czerwonym, a inne z białym. Warto jednak pamiętać, aby do jagnięciny wybierać wina o intensywnym aromacie, których bukiet smakowy będzie balansował smak jagnięciny, nie przyćmiewając go, ale nadając mu głębi. Dobierając wino warto także zwrócić uwagę na intensywność przypraw w daniu, które mają wpływ na charakter i wyrazistość dania. Biorąc pod uwagę wszystkie te cechy możesz stworzyć kompozycję idealną i cieszyć się bogactwem smaku i aromatu wielu potraw z jagnięciny.
Sprawdź również nasze propozycje na kieliszki do wina na prezent.