Domowe frytki z piekarnika naprawdę nie są trudne w przygotowaniu! Sprawdź, jak zrobić je krok po kroku. Stworzenie takiego posiłku ułatwi Ci wykorzystanie ostrego noża szefa kuchni. Możesz go nabyć pojedynczo, lub zaopatrzyć się w komplet noży w bloku, który będzie również praktyczną ozdobą Twojej kuchni.
Co jest potrzebne na domowe frytki z piekarnika?
- 600 g ziemniaków
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 3 łyżeczki tymianku
- Sól i pieprz
Jak zrobić domowe frytki z piekarnika?
Nagrzej piekarnik do 200°C z funkcją pieczenia góra-dół i termoobiegiem. Umyj ziemniaki, obierz je ze skórki i pokrój wzdłuż na paski. Następnie umieść je w misce dodaj do nich olej rzepakowy, sól, pieprz oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia i przełóż na nią pokrojone ziemniaki. Ułóż je tak, aby zostały między nimi odstępy (będą wtedy lepsze i bardziej chrupiące). Włóż blachę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 25 minut (po upływie 10-15 minut warto je wymieszać). Gdy tylko się zarumienią, wyjmij je – domowe frytki z piekarnika są gotowe! Smacznego!
Jak przygotować nóż do krojenia ziemniaków?
Nim zaczniesz kroić ziemniaki, warto odpowiednio przygotować nóż. Jeśli posiadasz taki, który nie był wcześniej używany, pamiętaj, aby dokładnie umyć go przed użyciem. Z kolei jeśli Twój nóż był już kilkukrotnie użytkowany, naostrz go, korzystając z ostrzałki. Dzięki temu krojenie ziemniaków będzie znacznie sprawniejsze.
Czemu warto przygotowywać frytki z piekarnika?
Frytki przygotowywane w piekarniku są zdecydowanie mniej kaloryczne od tych, które robi się na oleju lub smalcu. Dzięki temu mogą być częścią codziennej diety, zastępując np. gotowane ziemniaki, czy puree. Doskonale pasują do mięs, czy surowek.
Jaki sos podać do frytek z piekarnika?
Swój ulubiony! Do frytek z piekarnika możesz podać ketchup, majonez, sos czosnkowy czy sos tysiąca wysp. Dobrze sprawdzi się również sos miodowo-musztardowy, który przygotujesz łącząc ze sobą musztardę, majonez i miód. Jest łatwy w przygotowaniu i smakuje naprawdę wyśmienicie!