Wielkanoc to tradycyjny czas radosnego świętowania pełen wiosennej obfitości na stole. Święta to przede wszystkim czas zadumy dlatego warto w gorączce przygotowań znaleźć też chwile dla siebie i bliskich. Podpowiemy Ci jak urządzić święta i nie dać się wciągnąć w gonitwę z czasem. Przede wszystkim warto zrobić plan. Przygotuj listę gości, z którymi spędzisz wielkanocne śniadanie. Następnie przemyśl jakie potrawy mają znaleźć się na stole.
Na to zwróć uwagę przed Wielkanocą
Każda rodzina ma swoje tradycyjne wielkanocne dania. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na to, aby na stole pojawiały się przede wszystkim te potrawy, które lubimy i chętnie zjemy. Planując zakupy, postaraj się, aby nie przesadzić z ilością. Zanim wypełnisz koszyk w sklepie po same brzegi, zastanów się, co naprawdę się przyda. Wielkanoc też może być zero waste!
Wielkanocna kuchnia jest pełna mięs i jajek. Zastanów się, czy w okolicy Twojego zamieszkania nie ma miejsca, w którym możesz kupić wiejskie jaja, czy ekologiczne mięso. Produkty te będą nie tylko zdrowsze, ale również smaczniejsze. Jeśli kupujesz jajka w sklepie, pamiętaj, aby sprawdzić ich oznaczenie. Najlepiej wybieraj jaja z oznaczeniem „0”, czyli tzw. zerówki. Są to jajka pochodzenia ekologicznego.
Jak ograniczyć ilość jedzenia na Wielkanoc?
Zaplanuj dania, które podasz podczas śniadania Wielkanocnego. Na zakupy wybierz się z listą potrzebnych artykułów, dzięki temu kupisz wyłącznie to, co jest Ci potrzebne. Jeśli to możliwie poszukaj też lokalnych rolników, u których możesz kupić świeże i ekologiczne warzywa.
Postaraj się samodzielnie przygotować dania oraz półprodukty potrzebne do ich wykonania. Wiele z nich bez problemu wykonasz w domu samodzielnie, a ich smak jest nieporównywalny z gotowymi produktami ze sklepu. Możesz na przykład przygotować domowy majonez, który wykorzystasz do faszerowania jaj czy jako dodatek do ulubionej jarzynowej sałatki.
Ogranicz przygotowywane potrawy
Ogranicz listę dań i składników. Podstawą wielkanocnego stołu są właśnie jajka w każdej postaci. Jajka z majonezem, jajka faszerowane, jajka w galarecie itd. Możesz też podać jajka w całości w dekoracyjnych skorupkach. Każdy gość może wtedy samodzielnie zadecydować o dodatku do jajek — osobno podaj majonez czy wielkanocny sos tatarski. Pamiętaj, aby podać salaterkę na łupinki jaj. Salaterki Royal Ivory Porcelain można kupić jako osobny zestaw idealnie uzupełniający zastawę.
Spróbuj przygotować te dania
Jeśli na Twoim stole nie może zabraknąć żuru, pamiętaj, aby zakwas przygotować co najmniej 5 dni wcześniej. Jeśli szukasz nowego smaku, z powodzeniem możesz przygotować zupę chrzanową w żeliwnym garnku NATUR IRON. Na większości stołów wielkanocnych nie może zabraknąć swojskiej białej kiełbasy. Jeśli chcesz podać ją w nieoczywisty sposób, doskonałym pomysłem będzie przygotowanie białej kiełbasy z ziołami.
Do białej kiełbasy możesz podać świeżo starty chrzan oraz chleb. Pamiętaj, że kupując chleb w całości, będzie on dłużej świeży niż ten krojony. Warto zatem zaopatrzyć się w odpowiedni nóż do chleba. Wyjątkowa ostrość noża zapewnia doskonałe cięcie, dlatego bez problemu przygotujesz odpowiednią ilość kromek na wielkanocny stół.
Wielkanoc — co na stół?
Tradycje wielkanocne zależą od regionu. Podstawą dań wielkanocnych są jednak głównie jajka i mięsa.
Na stole powinny pojawić się:
- jajka w różnej postaci;
- żurek, zupa chrzanowa lub barszcz biały;
- biała kiełbasa;
- chleb (np. domowy chleb z żeliwnego garnka NATUR IRON);
- pasztet;
- pieczone mięsa;
- sałatka jarzynowa;
- mazurek wielkanocny.
Wielkanoc — w czym gotować?
Zadbaj o swój komfort w kuchni. Sprawdź, czy na pewno masz odpowiednie naczynia do poszczególnych potraw. Święta mogą okazać się doskonałym pretekstem do uzupełnienia kuchennych braków.
Jeśli Twoja kuchnia jest mała, możesz zaopatrzyć się w linie garnków SMART, która jest stworzona z myślą o mniejszych wnętrzach. Dzięki systemowi odpinanej rączki ułatwia przechowywanie w szafce oraz szufladzie, a różne pojemności garnków sprawdzą się w przygotowywaniu zdecydowanej większości dań — komplet SMART składa się z trzech wielkości garnków, które bez problemu możesz myć w zmywarce czy korzystać z nich w piekarniku.
Planując pasztet, czy mazurka wielkanocnego przemyśl, w jakiej formie chcesz go przygotować. Idealnym rozwiązaniem będzie cały zestaw silikonowych form do pieczenia, w których szybko i zdrowo przyrządzisz zaplanowane, świąteczne dania. Wielkanoc może być również idealnym momentem na wprowadzenie do kuchni szybkowaru SOLID. Umożliwia on znaczne skrócenie czasu gotowania i zaoszczędzenie energii. Jednocześnie naczynie pozwala na zachowanie w potrawach większej ilości substancji odżywczych.
Pamiętaj jednak, że Wielkanoc to nie tylko jedzenie. Po świątecznym śniadaniu zabierz najbliższych na długi spacer. To świetna okazja by spędzić razem czas i spalić trochę świątecznych kalorii.
Jeśli nie masz pomysłu jak udekorować świąteczny stół, przygotowaliśmy dla Ciebie kilka porad! Wszystkiego najsmaczniejszego!