0

Fakty i mity o patelniach

Podczas zakupu patelni często zadajemy sobie pytanie - jaką wybrać? Która powłoka będzie odpowiednia? Czy powinniśmy kupić jedną, uniwersalną patelnię? Poniżej przedstawiamy najczęstsze fakty i mity odnośnie patelni.

MIT

Aluminiowa patelnia uwalnia szkodliwe substancje i pozostawia metaliczny posmak w potrawach.

FAKT

Jedynie patelnie w całości wykonane z aluminium, bez powłoki, uwalniają szkodliwe substancje i pozostawiają metaliczny posmak w potrawach. Aluminiowa patelnia, pokryta powłoką ceramiczną, non-stick lub inną, jest bezpieczna dla zdrowia. Powłoka zabezpiecza przed uwalnianiem szkodliwych substancji i metalicznym posmakiem, a aluminium jako doskonały materiał przewodzący ciepło jest wówczas nieszkodliwy.

MIT

Smażenie na nieprzywierającej powłoce non-stick jest niebezpieczne dla zdrowia.

FAKT

Wszystkie powłoki nieprzywierające typu non-stick zawierają PTFE. Skrót ten oznacza polimer – politetrafluoroetylen. Substancje szkodliwe mogą się wydzielać jedynie w temperaturze powyżej 240˚C, podczas gdy praca w kuchni odbywa się zazwyczaj w temperaturach 180˚C. Nie występuje zatem żadne zagrożenie, nawet przy przypadkowym przegrzaniu patelni.

MIT

Jedna patelnia do wszystkich zastosowań.

FAKT

Powinniśmy mieć w domu co najmniej dwie patelnie. Jedną do zastosowania w wysokich temperaturach do szybkiego smażenia, czyli z powłoką ceramiczną oraz drugą do delikatnego, wolnego smażenia z powłoką typu non-stick. Zalecane jest również posiadanie patelni w kilku rozmiarach – większa do „dużego” gotowania oraz mniejszą, na której można przygotować posiłek dla dwóch osób lub po prostu odgrzać danie.Ciekawą alternatywą jest również patelnia całostalowa, która co prawda potrzebuje więcej czasu, aby się nagrzać, ale jej olbrzymią zaletą jest trwałość i wytrzymałość. Taka patelnia posłuży nam w kuchni przez wiele lat.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności