0

Jak ostrzyć nóż krok po kroku? – Ostrzałka Granitex

Ostrzenie noża jest dość proste, zwłaszcza gdy wykorzystuje się do tego ostrzałkę manualną. Ten rodzaj ostrzałek należy do najbezpieczniejszych i stosuje się go przy ostrzach ze stali nierdzewnej.

Ostrzałki manualne takie Gerlach Granitex 3 w 1, mają wysokie stabilne ścianki, utrzymujące nóż w odpowiedniej pozycji. Ułatwia to również przeciągnięcie ostrza po wybranym elemencie.

Jak ostrzyć nóż krok po kroku? – Ostrzałka Granitex

Na zdjęciu: Ostrzałka Granitex 3 w 1

 

Ostrzałka Gerlach Granitex 3 w 1

Ten model to praktyczna trójfazowa ostrzałka, składająca się z takich elementów, jak stal spiekana (ostrzenie), kamień diamentowy (wygładzenie), kamień ceramiczny (polerowanie). Jej rękojeść została wykonana z tworzywa o satynowym wykończeniu, a do zrobienia podstawy wykorzystano antypoślizgowy materiał, zapewniający bezpieczeństwo podczas użytkowania. Długość narzędzia to 20 cm.

Ostrzałka Gerlach Granitex 3 w 1 doskonale pasuje do innych akcesoriów z tej samej linii np. noży kuchennych w bloku, garnków oraz patelni.

Jak ostrzyć nóż krok po kroku? – Ostrzałka Granitex – Zestaw kuchenny GRANITEX

Na zdjęciu: Zestaw kuchenny GRANITEX

 

Uwaga!
Ostrzałki Gerlach Granitex 3 w 1 nie należy myć w zmywarce.

 

Jak naostrzyć nóż krok po kroku?

  1. Włóż ostrze noża w otwór oznaczony cyfrą 1 i lekko przesuń całe ostrze w kierunku do siebie (w razie potrzeby możesz powtórzyć tę czynność).
  2. Powtórz powyższą czynność w otworze oznaczonym cyfrą 2. Dzięki temu krawędzie będą wygładzone.
  3. W celu wypolerowania krawędzi, włóż ostrze noża w otwór oznaczony cyfrą 3 i przesuń ostrze w kierunku do siebie.

Jak ostrzyć nóż krok po kroku? – Ostrzałka Granitex

Na zdjęciu: Ostrzałka Granitex 3 w 1

 

Wskazówka
Noże Gerlach powinno się ostrzyć pod kątem 30 stopni (po 15 stopni dla każdej strony). Równie istotne jest wykonywanie takich samych ruchów ręką, rozpoczynając przy uchwycie, a kończąc na czubku ostrza. Co ważne, dla każdej ze stron należy wykonać taką samą ilość pociągnięć.

 

To szybka i prosta metoda, za której sprawą Twoje noże będą zawsze ostre i jednocześnie bezpieczne. Ostrzenie powinno się wykonywać regularnie i często, gdyż jest to zabieg pielęgnujący (ma on ogromny wpływ na żywotność noży).

Jak ostrzyć nóż krok po kroku? – Ostrzałka Granitex – Zestaw noży kuchennych GRANITEX

Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych GRANITEX
 

Jak sprawdzić, czy nóż jest ostry?

Jeśli nie masz pewności, że nóż jest wystarczający ostry, możesz to sprawdzić na kilka sposobów. Jednym z nich jest przekrojenie pomidora w skórce. Jeżeli nóż jest w stanie bez problemów to zrobić – jest ostry. A gdy nie masz pomidora, możesz przeprowadzić podobny test na kartce papieru. Ułóż ją w pionie i spróbuj przekroić, zaczynając od górnej krawędzi. Jeśli kartka nie strzępi się, Twój nóż jest wystarczająco ostry.

Jak ostrzyć nóż krok po kroku? – Ostrzałka Granitex – Komplet 3 noży Smart Color

Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
 

Pamiętaj, że dobrze naostrzony nóż to podstawa w każdej kuchni, ponieważ gwarantuje on precyzyjne cięcie i nie wymaga użycia zbyt dużej siły podczas krojenia.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności