Ostrzenie noża jest dość proste, zwłaszcza gdy wykorzystuje się do tego ostrzałkę manualną. Ten rodzaj ostrzałek należy do najbezpieczniejszych i stosuje się go przy ostrzach ze stali nierdzewnej.
Ostrzałki manualne takie Gerlach Granitex 3 w 1, mają wysokie stabilne ścianki, utrzymujące nóż w odpowiedniej pozycji. Ułatwia to również przeciągnięcie ostrza po wybranym elemencie.
Na zdjęciu: Ostrzałka Granitex 3 w 1
Ostrzałka Gerlach Granitex 3 w 1
Ten model to praktyczna trójfazowa ostrzałka, składająca się z takich elementów, jak stal spiekana (ostrzenie), kamień diamentowy (wygładzenie), kamień ceramiczny (polerowanie). Jej rękojeść została wykonana z tworzywa o satynowym wykończeniu, a do zrobienia podstawy wykorzystano antypoślizgowy materiał, zapewniający bezpieczeństwo podczas użytkowania. Długość narzędzia to 20 cm.
Ostrzałka Gerlach Granitex 3 w 1 doskonale pasuje do innych akcesoriów z tej samej linii np. noży kuchennych w bloku, garnków oraz patelni.
Na zdjęciu: Zestaw kuchenny GRANITEX
Ostrzałki Gerlach Granitex 3 w 1 nie należy myć w zmywarce.
Jak naostrzyć nóż krok po kroku?
- Włóż ostrze noża w otwór oznaczony cyfrą 1 i lekko przesuń całe ostrze w kierunku do siebie (w razie potrzeby możesz powtórzyć tę czynność).
- Powtórz powyższą czynność w otworze oznaczonym cyfrą 2. Dzięki temu krawędzie będą wygładzone.
- W celu wypolerowania krawędzi, włóż ostrze noża w otwór oznaczony cyfrą 3 i przesuń ostrze w kierunku do siebie.
Na zdjęciu: Ostrzałka Granitex 3 w 1
Noże Gerlach powinno się ostrzyć pod kątem 30 stopni (po 15 stopni dla każdej strony). Równie istotne jest wykonywanie takich samych ruchów ręką, rozpoczynając przy uchwycie, a kończąc na czubku ostrza. Co ważne, dla każdej ze stron należy wykonać taką samą ilość pociągnięć.
To szybka i prosta metoda, za której sprawą Twoje noże będą zawsze ostre i jednocześnie bezpieczne. Ostrzenie powinno się wykonywać regularnie i często, gdyż jest to zabieg pielęgnujący (ma on ogromny wpływ na żywotność noży).
Na zdjęciu: Zestaw noży kuchennych GRANITEX
Jak sprawdzić, czy nóż jest ostry?
Jeśli nie masz pewności, że nóż jest wystarczający ostry, możesz to sprawdzić na kilka sposobów. Jednym z nich jest przekrojenie pomidora w skórce. Jeżeli nóż jest w stanie bez problemów to zrobić – jest ostry. A gdy nie masz pomidora, możesz przeprowadzić podobny test na kartce papieru. Ułóż ją w pionie i spróbuj przekroić, zaczynając od górnej krawędzi. Jeśli kartka nie strzępi się, Twój nóż jest wystarczająco ostry.
Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
Pamiętaj, że dobrze naostrzony nóż to podstawa w każdej kuchni, ponieważ gwarantuje on precyzyjne cięcie i nie wymaga użycia zbyt dużej siły podczas krojenia.