Jaką patelnię kupić?

Jaką patelnię kupić?

Obecnie na rynku jest tyle dostępnych rodzajów patelni, wykonanych z przeróżnych materiałów o wielu funkcjach, że znalezienie tej odpowiedniej jest wielkim wyzwaniem. Warto zastanowić się do jakich potraw najczęściej będziemy używać patelni, czego oczekujemy od tego naczynia oraz jak dużą kwotę chcemy przeznaczyć na zakup. Poniżej, zebraliśmy najważniejsze typy patelni wraz z pomocną charakterystyką.

Patelnie żeliwne, aluminiowe i stalowe – z jakiego materiału wybrać patelnię?

Najpopularniejsze materiały z jakich wykonane są korpusy patelni to: żeliwo naturalne, aluminium oraz stal. Ich właściwości wpływają na przewodnictwo ciepła, a w rezultacie sposób i szybkość smażenia. Poszczególne modele patelni mogą się różnić między sobą pod kątem użytych w nich powłok wewnętrznych, o których piszemy w dalszej części artykułu.

Patelnia stalowa Prestige

Na zdjęciu: patelnia stalowa PRESTIGE

Patelnia żeliwna

Największym atutem patelni żeliwnych, w porównaniu z patelniami aluminiowymi lub stalowymi, jest ich solidność i trwałość. Zdecydowanie posłużą nam one w kuchni przez wiele lat. Dodatkowo, wiele osób docenia patelnię żeliwną za to, że w subtelny sposób podkreśla smak przyrządzanych dań oraz umożliwia obróbkę mięsa i warzyw w wysokich temperaturach bez ryzyka przypalenia składników na patelni. Patelnie żeliwne potrzebują więcej czasu, aby zostać nagrzane, jednakże lepiej utrzymują ciepło i rozprowadzają ciepło. Ze względu na swoje właściwości ferromagnetyczne, patelnie żeliwne nadają się do gotowania na płytach indukcyjnych. Kolejnym plusem tego naczynia jest możliwość stosowania go w piekarniku. Pamiętajmy, aby po zakupie patelni z żeliwa, przeczytać instrukcję dotyczącą impregnacji i zastosować się do zaleceń producenta. W większości przypadków należy przetrzeć patelnię tłuszczem przed pierwszym smażeniem, aby otwarte kanaliki w jej strukturze zostały zamknięte. Musimy być świadomi, że patelnie żeliwne są najdroższymi oraz najcięższymi patelniami z dostępnych na rynku. Wiele osób zastanawiając się nad zakupem, rezygnuje z posiadania patelni żeliwnych właśnie z tych powodów. Ponadto, nie należy przechowywać kwasowych produktów na naczyniu takich jak na przykład ocet, kapustę kiszoną lub cytryny, ponieważ może to spowodować odbarwienia oraz przeniknięcie metalicznego posmaku do potraw.

Patelnia stalowa

Wykonane ze stali nierdzewnej patelnie, podobnie jak żeliwne, odznaczają się dużą wytrzymałością i trwałością. Są również lżejsze od patelni żeliwnych. Głównymi atutami patelni stalowych jest ich odporność na korozję, zarysowania oraz wysokie temperatury. Patelnie ze stali nagrzewają się dłużej, niż patelnie aluminiowe, a więc wolniej oddają ciepło. W rezultacie po zdjęciu patelni z palnika, potrawy pozostają jeszcze ciepłe przez dłuższy czas. Dodatkowo, naczynia nadają się idealnie do stosowania w zmywarce oraz w piekarniku. Patelnie stalowe jednak nie będą odpowiednie dla wszystkich osób. Są one dosyć wymagające podczas pierwszych użytkowań. Patelnie stalowe muszą zostać zahartowane przed pierwszym smażeniem oraz muszą przejść tzw. proces "wygrzewania ", dzięki któremu dochodzi do rozprężania się stali, a w rezultacie potrawy mniej przywierają do dna.

Patelnia aluminiowa

Patelnie aluminiowe powlekane powłokami doskonale przewodzą ciepło, dlatego są idealnym pomocnikiem, gdy chcemy szybko usmażyć mięso, ryby lub warzywa. Są również lekkie i łatwe w pielęgnacji. Jednakże, te patelnie odznaczają się mniejszą trwałością, niż wspomniane powyżej naczynia.

Powłoki w patelniach

Powłoki używane w patelniach zapewniają przede wszystkim nieprzywieranie potraw, a samą patelnię jest łatwo wyczyścić po użytkowaniu. Najpopularniejsze powłoki to ceramiczna, teflonowa oraz tytanowa.

Patelnia SOLID z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: patelnia SOLID z powłoką ceramiczną

Powłoka ceramiczna

Bardzo popularny rodzaj powłoki dostępny na rynku. Zazwyczaj wytwarzana z minerałów, gliny, wypalanych w wysokich temperaturach. Wiele klientów decyduje się na zakup właśnie tych patelni, ponieważ powłoki ceramiczne posiadają zwiększoną odporność na zarysowania, potrawy nie przywierają, a ciepło jest równomiernie rozprowadzane po powierzchni patelni. Do przyrządzania potraw zaleca się stosowanie silikonowych akcesoriów kuchennych, które nie doprowadzą do zarysowań. Pamiętajmy również, aby nie doprowadzać do przegrzania patelni, gdyż skutkować to może uszkodzeniem powłoki. Do smażenia potraw na patelniach aluminiowych z powłoką ceramiczną polecamy patelnię Natur.

Powłoka teflonowa

Powłoki teflonowe, podobnie jak i ceramiczne, równomiernie rozprowadzają ciepło, redukują ryzyko przywierania potraw do dna patelni, są przyjemne w czyszczeniu dzięki gładkiej powierzchni. Do mieszania i przewracania potraw rekomenduje się również stosowanie silikonowych lub drewnianych łopatek. Ważnym jest, aby nie doprowadzać do zarysowania patelni.Ten typ powłok charakteryzuje się bardzo przystępną ceną za zakup patelni, jednakże część konsumentów nie zdecyduje się na ich posiadanie, ponieważ zostały one wykonane z materiału PTFE.

Powłoka tytanowa

Najbardziej wytrzymała oraz trwała z powłok. Równomiernie rozprowadza ciepło po całej powierzchni i zapobiega przywieraniu potraw. Nie potrzebuje dużej ilości tłuszczu do smażenia. Jest jednak najdroższą propozycją wśród patelni.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
Zyskaj rabat
5%
na pierwsze
zakupy!
odbierz rabat dowiedz się więcej