Stalowe, żeliwne, aluminiowe, z powłoką ceramiczną, teflonową, tytanową – na rynku dostępnych jest wiele typów patelni, wykonanych z różnych rodzajów materiałów. Wybór spośród tak dużego asortymentu nie jest prosty, dlatego, żeby Ci go ułatwić, podpowiadamy, na co zwrócić uwagę. Sprawdź, jaka patelnia najlepsza jest dla Ciebie!
Patelnia — jaką wybrać? Zwróć uwagę na materiał
Materiały, z których wykonuje się patelnie, różnią się między sobą przede wszystkim przewodnictwem ciepła i wpływają na sposób oraz szybkość smażenia. Poszczególne modele mogą mieć różne powłoki wewnątrz garnka, które również oddziałują na gotowaną potrawę. Jaka patelnia najlepsza będzie dla Ciebie? Sprawdź!
Jaka patelnia najlepsza? Sprawdź, z czego jest wykonana
Te najpopularniejsze i najczęściej spotykane na rynku to patelnie ze stali nierdzewnej, żeliwa oraz aluminium.
Patelnie stalowe — jaką patelnię kupić?
Patelnie wykonane ze stali nierdzewnej charakteryzują się dużą wytrzymałością i trwałością, podobnie jak żeliwne (chociaż patelnie stalowe są od nich dużo lżejsze). Do ich najważniejszych atutów zalicza się także odporność na korozję, zarysowania i wysokie temperatury. Naczynie stalowe nagrzewa się wolniej niż np. aluminiowe, a w efekcie podgrzane danie, nawet po wyłączeniu palnika dłużej pozostaje ciepłe. Przed pierwszym użyciem patelni stalowej pamiętaj o tym, że trzeba ją wcześniej zahartować, aby w rezultacie potrawy nie przywierały do dna.
Patelnie stalowe zwykle nadają się do zmywarek, ale żeby mieć pewność, zapoznaj się z informacją od producenta. Znajdziesz ją zarówno na opakowaniu, jak i spodzie naczynia.
Patelnie żeliwne także do piekarnika
Solidne i wytrzymałe – patelnie żeliwne należą do najtrwalszych. Dłużej się nagrzewają, trzymają ciepło i równomiernie je rozprowadzają bez ryzyka przypalenia potrawy. Doskonale nadają się do przyrządzania dań, które wymagają obróbki w wysokich temperaturach np. w piekarniku. Na patelniach z żeliwa nie powinno się stosować octu, kapusty kiszonej lub cytryny, gdyż te produkty mogą spowodować odbarwienia na wewnętrznej powierzchni garnka, a potrawa może zyskać metaliczny posmak.
Co zrobić przed pierwszym użyciem nowej patelni?
Przed pierwszym użyciem koniecznie zapoznaj się z zaleceniami producenta, ponieważ patelnia żeliwna wymaga specjalnej impregnacji i pielęgnacji.
Patelnie aluminiowe
Patelnie z aluminium są lekkie i łatwo utrzymać je w czystości. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu sprawdzą się zwłaszcza wtedy, gdy musisz ugotować coś „na szybko”.
Patelnie z powłokami — jakie można wybrać?
Ceramiczna, teflonowa oraz tytanowa to najczęściej stosowane powłoki na patelniach. Odpowiadają one głównie za nieprzywieranie potraw do dna garnka oraz łatwe czyszczenie.
Powłoka ceramiczna — jakość i bezpieczeństwo
Jedna z popularniejszych rodzajów powłok, którą obecnie pokrywa się wewnętrzną stronę patelni. Charakteryzuje ją zwiększona odporność na zarysowania, potrawy nie przywierają do dna, a ciepło jest równomiernie rozprowadzane po powierzchni. Do mieszania potraw zaleca się używania silikonowych akcesoriów kuchennych, aby uniknąć zarysowań.
Uwaga! Patelnia z powłoką ceramiczną nie powinna zostać przegrzana, ponieważ to może skutkować jej uszkodzeniem.
Powłoka teflonowa — popularne rozwiązanie
Podobnie jak powłoka ceramiczna równomiernie się nagrzewa, a dania nie przywierają do powierzchni garnka. Przy jej użytkowaniu i pielęgnacji należy jednak zachować szczególną ostrożność. Ważne, aby nie zarysować patelni, dlatego np. do mieszania rekomenduje się stosowanie silikonowych lub drewnianych szpatułek.
Czy patelnię teflonową można włożyć do piekarnika?
To, czy patelnię teflonową można włożyć do piekarnika, zależy od zaleceń producenta oraz od konkretnego modelu. Zawsze w pierwszej kolejności sprawdzaj oznaczenia na opakowaniu oraz opis, który zazwyczaj znajdziesz na stronie internetowej. Budowa naczynia może Ci jednak podpowiedzieć, czy patelnia będzie się do tego nadawać.
Przede wszystkim sprawdź uchwyt patelni. Ta potencjalnie może nadawać się do piekarnika tylko i wyłącznie wtedy, kiedy będzie on wykonany z metalu takiego jak stal nierdzewna, czy aluminium. Uchwyt z drewna, lub tworzywa sztucznego wyklucza naczynie z takiego użytkowania.
Sprawdź również, czy w innych częściach patelni nie znajdują się materiały, które nie powinny znaleźć się w piekarniku — to kluczowe dla Twojego bezpieczeństwa!
Pamiętaj, że każda powłoka ma określoną odporność na wysokie temperatury. Dlatego też nawet jeśli Twoja patelnia nadaje się do użytkowania w piekarniku, przed użyciem sprawdź, jakie są dopuszczalne i nie przekraczaj ich.
Powłoka tytanowa do Twojego domu
Ten rodzaj powłoki należy do najbardziej wytrzymałych, a smażone na niej dania nie potrzebują zbyt dużej ilości tłuszczu. Ciepło jest równomiernie rozprowadzane, a potrawa nie przywiera, podobnie jak w przypadku powłoki ceramicznej lub teflonowej.
Wiesz już jaką patelnię kupić? Jeśli wciąż masz wątpliwości, zastanów się przede wszystkim nad tym, jaki sposób przyrządzania potraw preferujesz i do czego chcesz jej używać. Każda z patelni ma swoje zalety i wady – pomyśl, na czym zależy Ci najbardziej.