Stalowe, żeliwne, aluminiowe, z powłoką ceramiczną, teflonową, tytanową – na rynku dostępnych jest wiele typów patelni, wykonanych z różnych rodzajów materiałów. Wybór spośród tak dużego asortymentu nie jest prosty, dlatego, żeby Ci go ułatwić, podpowiadamy, na co zwrócić uwagę.
Materiały, z których wykonuje się patelnie, różnią się między sobą przede wszystkim przewodnictwem ciepła i wpływają na sposób oraz szybkość smażenia. Poszczególne modele mogą mieć różne powłoki wewnątrz garnka, które również oddziałują na gotowaną potrawę.
Na zdjęciu: Patelnia NATUR
Podział patelni pod kątem materiałów
Te najpopularniejsze i najczęściej spotykane na rynku to patelnie ze stali nierdzewnej, żeliwa oraz aluminium.
Patelnie stalowe
Garnki wykonane ze stali nierdzewnej charakteryzują się dużą wytrzymałością i trwałością, podobnie jak żeliwne (chociaż patelnie stalowe są od nich dużo lżejsze). Do ich najważniejszych atutów zalicza się także odporność na korozję, zarysowania i wysokie temperatury. Naczynie stalowe nagrzewa się wolniej niż np. aluminiowe, a w efekcie podgrzane danie, nawet po wyłączeniu palnika dłużej pozostaje ciepłe. Przed pierwszym użyciem patelni stalowej pamiętaj o tym, że trzeba ją wcześniej zahartować, aby w rezultacie potrawy nie przywierały do dna.
Patelnie stalowe zwykle nadają się do zmywarek, ale żeby mieć pewność, zapoznaj się z informacją od producenta. Znajdziesz ją zarówno na opakowaniu, jak i spodzie naczynia.
Na zdjęciu: patelnia stalowa PRESTIGE
Patelnie żeliwne
Solidne i wytrzymałe – patelnie żeliwne należą do najtrwalszych. Dłużej się nagrzewają, trzymają ciepło i równomiernie je rozprowadzają bez ryzyka przypalenia potrawy. Doskonale nadają się do przyrządzania dań, które wymagają obróbki w wysokich temperaturach np. w piekarniku. Na patelniach z żeliwa nie powinno się stosować octu, kapusty kiszonej lub cytryny, gdyż te produkty mogą spowodować odbarwienia na wewnętrznej powierzchni garnka, a potrawa może zyskać metaliczny posmak.
Przed pierwszym użyciem koniecznie zapoznaj się z zaleceniami producenta, ponieważ patelnia żeliwna wymaga specjalnej impregnacji i pielęgnacji.
Patelnie aluminiowe
Patelnie z aluminium są lekkie i łatwo utrzymać je w czystości. Doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu sprawdzą się zwłaszcza wtedy, gdy musisz ugotować coś „na szybko”.
Powłoki na patelniach
Ceramiczna, teflonowa oraz tytanowa to najczęściej stosowane powłoki na patelniach. Odpowiadają one głównie za nieprzywieranie potraw do dna garnka oraz łatwe czyszczenie.
Powłoka ceramiczna
Jedna z popularniejszych rodzajów powłok, którą obecnie pokrywa się wewnętrzną stronę patelni. Charakteryzuje ją zwiększona odporność na zarysowania, potrawy nie przywierają do dna, a ciepło jest równomiernie rozprowadzane po powierzchni. Do mieszania potraw zaleca się używania silikonowych akcesoriów kuchennych, aby uniknąć zarysowań.
Patelnia z powłoką ceramiczną nie powinna zostać przegrzana, ponieważ to może skutkować jej uszkodzeniem.
Na zdjęciu: patelnia SOLID z powłoką ceramiczną
Powłoka teflonowa
Podobnie jak powłoka ceramiczna równomiernie się nagrzewa, a dania nie przywierają do powierzchni garnka. Przy jej użytkowaniu i pielęgnacji należy jednak zachować szczególną ostrożność. Ważne, aby nie zarysować patelni, dlatego np. do mieszania rekomenduje się stosowanie silikonowych lub drewnianych szpatułek.
Powłoka tytanowa
Ten rodzaj powłoki należy do najbardziej wytrzymałych, a smażone na niej dania nie potrzebują zbyt dużej ilości tłuszczu. Ciepło jest równomiernie rozprowadzane, a potrawa nie przywiera, podobnie jak w przypadku powłoki ceramicznej lub teflonowej.
Wiesz już jaką patelnię kupić? Jeśli wciąż masz wątpliwości, zastanów się przede wszystkim nad tym, jaki sposób przyrządzania potraw preferujesz i do czego chcesz jej używać. Każda z patelni ma swoje zalety i wady – pomyśl, na czym zależy Ci najbardziej.