0

Jakie patelnie polecają kucharze? Gotuj profesjonalnie

Jakie patelnie polecają kucharze? Wymogi w gastronomii są nieco inne, niż w przypadku gotowania w domu i o tym należy pamiętać, kierując się poradami kucharzy. Jakie jednak patelnie są używane przez profesjonalistów i dlaczego? Sprawdź!

Jakie patelnie polecają kucharze? Poznaj potrzeby

Na początku należy sobie uświadomić, że potrzeby profesjonalnej kuchni w gastronomii są inne, niż te w domach. O ile w warunkach domowych naczynia są używane np. raz lub dwa razy dziennie do przygotowania posiłku, o tyle w gastronomii są w bezustannym użyciu.

Różnice w użytkowaniu są widoczne szczególnie w przypadku patelni, ponieważ osoby prywatne zazwyczaj przygotowują na nich np. szybkie sosy, jajecznice czy smażone mięso, których przygotowanie zajmuje od kilku do kilkudziesięciu minut. Zaś w przypadku restauracji, np. serwującej steki, czy śniadania dla kilkudziesięciu osób może być ona używana przez kilka godzin pod rząd.

Patelnie z nieprzywierającą powłoką – czy nadają się do gastronomii?

Patelnie, które są pokryte nieprzywierającą powłoką, są niezwykle wygodne w użytkowaniu, ponieważ przygotowywane dania idealnie od nich odchodzą. To pomaga i w przygotowaniu posiłków, i w późniejszym czyszczeniu patelni.

Nie da się jednak ukryć, że nawet powłoka ceramiczna może ulec przepaleniu, np. przy zbyt wysokiej temperaturze. To z kolei sprawia, że traci swoje właściwości. Ponadto to, w połączeniu z długotrwałym użytkowaniem naczynia bez przerwy, może wiązać się z tworzeniem mikropęknięć w strukturze patelni, co ostatecznie często doprowadza do zdzierania się powłoki. Z tego powodu tego typu patelnie nie są uważane za w pełni profesjonalne i są raczej naczyniom, które odpowiadają potrzebom domowym. Nie oznacza to ich niskiej jakości – potrzeby zawodowców są po prostu inne.

Warto też uświadomić sobie, że mimo wszystko patelnie z nieprzywierającymi powłokami są używane w gastronomii. Jednak zwykle dotyczy to restauracji, których menu nie wymaga smażenia przez kilka godzin pod rząd, a jedynie użycia ich co jakiś czas, np. do podsmażenia cebulki.

Jakie patelnie polecają kucharze? Ten model się sprawdza!

Skoro patelnie z nieprzywierającą powłoką nie są pierwszym wyborem profesjonalnych kucharzy to jakie naczynia są przez nich wybierane? Bardzo często są to patelnie całostalowe, bez powłoki. Smażenie na nich wymaga drobnej korekcji swoich nawyków oraz odpowiedniego zadbania o nie. Na przykład, przed pierwszym użyciem należy je przepalić, co zapobiega późniejszemu przywieraniu potraw. Z tego powodu wielu kucharzy-hobbystów nie decyduje się na tego typu naczynia.

Jednak jeśli dużo smażysz, warto wziąć przykład z profesjonalnych kucharzy i nabyć właśnie tego typu patelnie. Charakteryzuje się ona wysoką trwałością i nie wymaga tak regularnej wymiany, jak naczynia z powłoką nieprzywierającą. Ważne jest jednak to, aby wybrać naczynia o stosunkowo grubym, ale równomiernym dnie, wykonane ze stali nierdzewnej.

Jaką profesjonalną patelnię wybrać? Poznaj linię PRESTIGE

Jeśli chcesz przyrządzać dania jak profesjonalista, koniecznie zaopatrz się w patelnie PRESTIGE. To całostalowa patelnia, która jest użytkowana również w gastronomii. Jest dostępna w dwóch rozmiarach: 24 oraz 28 cm. Wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, nadaje się do użytkowania na wszystkich typach kuchenek, w tym na indukcji.

To szczególnie dobry wybór dla wielbicieli mięs, a także dla osób, które mają dużą rodzinę. Ponadto nadają się do mycia w zmywarce.

 

Patelnie, które polecają kucharze, nie zawsze będą najlepszym rozwiązaniem do prywatnego użytku. Jednak jeśli chcesz nauczyć się gotować, jak w gastronomii to bez wątpienia warto sprawdzić wysokiej jakości patelnie całostalową.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności