Letnie odchudzanie część II. Gotowanie na parze i smażenie bez tłuszczu

Letnie odchudzanie część II. Gotowanie na parze i smażenie bez tłuszczu

Przestawienie się na zdrowy tryb życia, zmiana dotychczasowego sposobu przygotowywania posiłków jest kluczowa na drodze do zrzucenia zbędnych kilogramów i lepszego samopoczucia. Wiele osób przyzwyczajona jest do smażenia mięs i warzyw z dużą ilością tłuszczu, pomimo, że takie potrawy są ciężkostrawne i po prostu niezdrowe. W tym artykule postanowiliśmy omówić inne alternatywy przyrządzana dań, które odmienią nasze gotowanie -  smażenie bez tłuszczu na patelniach ceramicznych oraz gotowanie na parze w przystosowanych do tego naczyniu.

Smażenie bez dodatku tłuszczu

Smażenie bez dodatku tłuszczu, czy jest w ogóle możliwe? Tak, ale musimy zaopatrzyć się w wysokiej jakości patelnię ceramiczną, która dzięki zastosowaniu specjalnej, szwajcarskiej powłoki ILAC pozwala na smażenie składników bez dodatku tłuszczu. Smażone potrawy nie przywierają do dna patelni i nie przypalają się, gwarantując nam bezstresowe oraz szybkie przygotowanie śniadania, obiadu lub kolacji. Patelnie ceramiczne umożliwiają przyrządzenie każdego dania. Obojętnie, czy mamy ochotę na smażoną baraninę w marynacie lub po prostu jajecznicę na boczku. Pamiętajmy, aby wygodnie usmażyć nasze produkty na patelni, wybierajmy naczynia o odpowiednim rozmiarze. Dzięki temu smażone składniki się nie przypalą lub nie będą niedosmażone. Przykładowo, do przygotowania jajka sadzonego, jajecznicy lub podsmażenia cebulki polecamy wykorzystać mniejsze patelnie o rozmiarze Ø 20 cm, natomiast do smażenia placków ziemniaczanych, całych ryb lub filetów sięgnijmy po większe naczynia Ø 24 cm lub Ø 28 cm.

Patelnia Contrast Classic

 Na zdjęciu głęboka patelnia Contrast Procoat

Gotowanie na parze

Gotowanie na parze to fantastyczne rozwiązanie dla osób, które chcą delektować się smakiem delikatnych warzyw i soczystego mięsa, a jednocześnie nie mają zbyt dużo czasu, aby przygotowywać wyrafinowane potrawy. Wystarczy obrać, pokroić i wrzucić składniki do naczynia do gotowania na parze, przykryć je, a reszta zrobi się praktycznie sama. Nie musimy martwić się o doglądanie potraw, regulowanie mocy palnika, gdyż potrawy nam się nie przypalą.

Co ważne, dzięki gotowaniu na parze pod przykryciem, przygotowywane warzywa, ryby i mięsa nie tracą cennych składników mineralnych, witamin i błonnika. Dodatkowo, nie ma potrzeby dodawania tłuszczu podczas gotowania na parze co sprawia, że potrawy są zdrowe oraz lekkostrawne.

Do ugotowania na parze szczególnie polecamy brokuł, kalafior, paprykę, marchewkę lub liście szpinaku. Nie zapominajmy również o rybach i mięsie – indyk, łosoś, dorsz lub sandacz będą samkować wyśmienice!

Naczynie do gotowania na parze PrestigeNa zdjęciu zestaw garnków Prestige z naczyniem do gotowania na parze


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności