Patelnia GRANITEX 20 cm z powłoką ceramiczną
Patelnie ceramiczne mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, aluminium lub żeliwa. Wśród wielbicieli gotowania są bardzo częstym wyborem. Przed zakupem warto jednak przemyśleć, która z nich najlepiej spełni oczekiwania i zwrócić uwagę na istotne elementy takie jak powłoka, dno oraz uchwyt.
Dlaczego warto wybierać patelnie ceramiczne?
Spośród zalet patelni ceramicznych wyróżnia się bezpieczeństwo, właściwości nieprzywierające oraz równomierną dystrybucję ciepła. Przygotujesz dzięki nim smaczne potrawy (powłoka nie ma wpływu na smak dania) o niskiej zawartości tłuszczu (do smażenia wymagana jest minimalna ilość tłuszczu).
Takie powłoki uznawane są za jedne z najbezpieczniejszych dostępnych na rynku. Ponadto używanie naczyń z powłokami pozwala na korzystanie z np. dobrodziejstw aluminium. Materiał ten doskonale przewodzi ciepło, pozwalając na równomiernie smażenie. Jest też stosunkowo lekki, co pozwala na stworzenie naczyń o grubych ściankach, które w dalszym ciągu są wygodne w użytkowaniu. Niestety, pod wpływem kwaśnych potraw może wchodzić w reakcje z żywnością. Powłoka w pełni temu zapobiega, sprawiając, że bez obaw można z nich korzystać.
Jaką patelnię ceramiczną kupić?
Kupując patelnię ceramiczną zwróć uwagę na to, aby była kompatybilna z Twoją kuchenką. Powinna mieć również grube dno i nienagrzewający się uchwyt, pozwalający na wygodne przenoszenie. Zwróć też uwagę na jej rozmiar i dopasuj go do swoich potrzeb. Patelnie o średnicy 20 cm to typowe modele śniadaniowe, a te o średnicy 28 cm doskonale sprawdzają się do przygotowywania obiadów.
Jaką patelnię ceramiczną kupić? Poznaj produkty Gerlach!
Czy wiesz, jaką patelnię ceramiczną kupić? Jeśli wciąż się wahasz, wybierz jeden z modeli marki Gerlach, np.:
- zestaw patelni SMART z odczepianą rączką,
- patelnie CONTRAST THERMOCOAT,
- patelnie z powłoką imitującą granit GRANITEX,
- patelnie z drewnianą rączką NATUR,
- patelnie całostalowe bez powłoki PRESTIGE.
Zestaw patelni SMART – oszczędność miejsca do 50%
Zestaw patelni SMART z odczepianą rączką pozwoli Ci zaoszczędzić do 50% miejsca w kuchni. Odpięcie uchwytu pozwala na łatwe przechowywanie naczyń, które doskonale nadają się zarówno do niewielkich mieszkań, jak i do campera, czy na różnego rodzaju wakacyjne wyjazdy. Nadają się na wszystkie typy kuchenek.
Patelnie CONTRAST THERMOCOAT – wskaźnik gotowości do smażenia
Jeśli nigdy nie wiesz, kiedy rozpocząć smażenie, patelnia CONTRAST THERMOCOAT ułatwi Ci to zadanie. Została wyposażona we wskaźnik gotowości do smażenia, który poinformuje Cię, kiedy naczynie będzie odpowiednio rozgrzane. Zapobiegnie to również przegrzaniu się patelni. Naczynia z tej linii dostępne są w 3 różnych wielkościach.
Patelnie GRANITEX – powłoka imitująca granit
Jeśli zależy Ci na wyjątkowym designie, który doskonale pasuje do nowoczesnych kuchni, sprawdź patelnie z linii GRANITEX. Wykonane z kutego aluminium, nadają się do wszystkich typów kuchenek. Zostały wyposażone w szwajcarską ceramiczną powłokę, która swoim wyglądem imituje granit. Patelnie z tej linii dostępne są w wielu rozmiarach i kształtach (patelnia klasyczna, głęboka, grillowa, do naleśników, wok).
Patelnie NATUR – odlewane aluminium i drewniana rączka
Patelnie NATUR wykonane są z najwyższej jakości, odlewanego aluminium, co zapewnia równomierne nagrzewanie się całej patelni. Posiadają drewnianą rączkę oraz szwajcarską powłoką nieprzywierającą. Idealnie sprawdzą się w kuchniach klasycznych, w stylu industrialnym czy tradycyjnych. To wyjątkowy model, który pozwoli Ci wpuścić odrobinę natury do Twojego wnętrza.
Patelnie PRESTIGE – doceniane przez profesjonalistów
Wykonane w całości z wysokiej jakości stali, patelnie PRESTIGE doskonale nadają się zarówno do użytku domowego, jak i profesjonalnego. Są niezwykle wszechstronne. Możesz użytkować je w piekarniku oraz w zmywarce. Świetnie sprawdzają się do przygotowywania steków (także wegetariańskich). Dostępne w dwóch rozmiarach, charakteryzują się szczególną trwałością.
Powłoka ceramiczna – doskonała do domu
Podczas smażenia to właśnie ona odgrywa kluczową rolę. Powłoki ceramiczne charakteryzują się wyjątkową odpornością na wysokie temperatury. Równomiernie rozgrzana patelnia dłużej utrzymuje temperaturę, co pozwala zaoszczędzić energię. Składniki nie przywierają do powierzchni i łatwo się ją czyści. Aby nie uszkodzić powłoki np. podczas mieszania, warto używać silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych.
Jedną z trwalszych powłok ceramicznych jest szwajcarska ILAG Non-Stick Ceramic. Do jej wykonania używa się wyłącznie naturalnych materiałów, które nie wytwarzają szkodliwych substancji w czasie smażenia. Dzięki temu są w pełni bezpieczne dla zdrowia (więcej informacji o powłoce znajdziesz tutaj).
Takie patelnie doskonale sprawdzają się w warunkach domowych. Smażenie na nich jest zdecydowanie prostsze, niż np. smażenie na patelniach w całości wykonanych ze stali. Jeśli jednak szukasz naczyń do użytku profesjonalnego, zwróć uwagę na patelnie z linii PRESTIGE, niezawierające dodatkowych warstw.
Uchwyt – ważny element patelni ceramicznej
Dobrze dopasowany uchwyt wpływa pozytywnie na komfort podczas gotowania. Patelnie z rączkami typu Soft Touch, gwarantują pewny chwyt i zmniejszają ryzyko wyślizgnięcia się patelni z dłoni, nawet wtedy, gdy jest ona mokra. Dobrym rozwiązaniem może być też wybór patelni z rękojeścią drewnianą. Jest to materiał o stosunkowo dobrej przyczepności, a dzięki temu, że jest w pełni naturalny, podlega recyklingowi.
Dobrej jakości patelnia powinna mieć uchwyt, który jest do niej stabilnie przymocowany, nie rusza się w trakcie użytkowania. Nie powinien się również szybko nagrzewać, zwłaszcza na kuchenkach indukcyjnych, w trakcie krótkotrwałego smażenia. Pamiętaj, że jeśli gotujesz coś przez długi czas na kuchence gazowej, na dużej średnicy gazu uchwyt również może stać się ciepły!
Dno garnka – jakie powinno być?
Patelnia ceramiczna wykonana z wysokiej jakości materiałów gwarantuje większą trwałość produktu. Naczynie ze wbudowanym dyskiem na indukcję zapewnia doskonałe wykorzystanie potencjału kuchenki indukcyjnej, dzięki czemu gotowanie potraw jest szybsze.
Zazwyczaj patelnie, które nadają się na indukcję, będą nadawały się również na inne typy kuchenek. Większość modeli nadaje się do stosowania na różnych płytach grzewczych – aby upewnić się, czy możesz korzystać z niej na swojej kuchence, zapoznaj się z oznaczeniami producenta (najczęściej znajdują się na opakowaniu lub spodzie garnka).
Zwróć też uwagę na to, czy dno patelni jest faktycznie odpowiednio grube. Ten czynnik ma wpływ nie tylko na to, czy naczynie będzie równomiernie się nagrzewać, ale również na to, czy nie będzie się wyginać w trakcie użytkowania. Pamiętaj jednak, że jeśli stworzysz dużą różnicę temperatur (np. zalewając rozgrzaną patelnię zimną wodą) materiał może i tak ulec wygięciu. Dlatego zawsze stosuj się do zasad użytkowania produktu zalecanych przez producenta.
Jak dbać o patelnie z powłoką ceramiczną?
Patelnie ceramiczne mogą służyć Ci przez długie lata. Żeby korzystać z nich jak najdłużej, należy je odpowiednio pielęgnować i przechowywać. Przede wszystkim powinno się je myć miękką stroną gąbki lub delikatną ścierką (nie używaj szorstkich lub stalowych zmywaków, przez które patelnia zniszczy się i utraci swoje właściwości). Po umyciu wytrzyj naczynie do sucha. Pamiętaj, aby nigdy nie użytkować patelni z powłokami w zmywarce. Lepiej unikać tego, nawet jeśli producent pozwala na tego typu czyszczenie. Wysoka temperatura oraz mocne detergenty mogą negatywnie wpłynąć na właściwości naczynia.
Każdy z garnków powinien być przechowywany oddzielnie. Jeśli nie masz wystarczającej ilości miejsca, możesz umieścić jedną patelnię na drugiej, ale musisz pamiętać, żeby oddzielić je od siebie filcowymi podkładkami.
Warto wiedzieć, że patelnie nie wymagają mycia po każdym użytku. Jeśli np. przygotowujesz jajko sadzone lub inne danie, które nie brudzi szczególnie patelni, możesz po wystygnięciu naczynia po prostu przetrzeć je ręcznikiem papierowym i schować do szafki.
Jaką patelnię ceramiczną wybrać? Na to zwróć uwagę
Wybierając idealną patelnię nieprzywierającą ceramiczną dla siebie warto zwrócić uwagę nie tylko na jej jakość.
Istotną cechą może być jej rozmiar. Zazwyczaj patelnie mają średnice 20, 24 oraz 28 cm. Jeśli szukasz czegoś do przygotowywania śniadań dla jednej osoby doskonale sprawdzi się naczynie o średnicy 20 cm. Z kolei 28 cm idealnie sprawdza się do przygotowywania obiadów dla całej rodziny. Rozmiar 24 cm jest rozmiarem pośrednim, uniwersalnym, idealnym dla par, które chcą ograniczyć ilość naczyń w domu.
Nie bez znaczenia jest też design. Patelnia, która Ci się po prostu podoba na pewno będzie częściej używana. Dobierz ją do swojego gustu oraz wystroju kuchni. Na przykład patelnie marki Gerlach z linii NATUR doskonale sprawdzą się w kuchniach w stylu industrialnym, a patelnie GRANITEX będą idealne do nowocześnie wyglądających wnętrz.
Jaką patelnię ceramiczną wybrać do mięsnych potraw albo do naleśników? Możesz zwrócić uwagę na naczynia specjalistyczne, o różnorodnych kształtach. Na przykład miłośnicy mięs na pewno będą zadowoleni z patelni grillowej. Z kolei naleśniki doskonale przygotowuje się na patelniach o niskich brzegach.
Gotuj szybko i przyjemnie z produktami marki Gerlach! Dowiedz się więcej o tym, jaką patelnię wybrać TUTAJ.
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE GŁĘBOKIE PATELNIE CERAMICZNE POKRYWKI NA PATELNIE PATELNIE DO NALEŚNIKÓW PATELNIE Z ODPINANĄ RĄCZKĄ WOKI PATELNIE GRILLOWE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCE PATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA INDUKCJĘ PATELNIE NA PREZENT ZESTAW PATELNI
PRZECZYTAJ TAKŻE
Jaka patelnia jest najzdrowsza? Podpowiadamy!
Jaka patelnia najlepsza na kuchenkę gazową?
Jaką patelnie na indukcję kupić? Podpowiadamy!
Jakie patelnie polecają kucharze? Gotuj profesjonalnie
Jaka powłoka patelni najlepsza? Poznaj rodzaje powłok patelni!
Jaką patelnię ceramiczną wybrać? Podpowiadamy!