-
Przepisy | 08.05.2023
Chłodnik z botwinką i mięsem – jak go przygotować?
Chłodnik z botwinką i mięsem to idealna propozycja na obiad w upalny dzień. Do jego przygotowania warto wykorzystać kości cielęce.
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Pieczeń rzymska (tzw. klops) – przepis na klasyczną pieczeń
Przepis na pieczeń rzymską jest lubiany i często przygotowywany w Polsce. Nie bez powodu. Doskonale sprawdza się ona na różnego rodzaju wydarzenia, jako dodatek do zimnej płyty, ale nie tylko.
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Ciasto królewny z czekoladą bez pieczenia – jak je zrobić?
Ciasto królewny z czekoladą nie wymaga pieczenia, a każda mała księżniczka bez wątpienia je doceni. Doskonale sprawdzi się na dziecięce przyjęcia urodzinowe, ale nie tylko.
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Groszek ptysiowy – przepis na pyszny dodatek do wielu dań
Groszek ptysiowy to prosty w przygotowaniu i niezwykle chrupiący dodatek do różnego rodzaju dań. Idealnie komponuje się zwłaszcza z zupami, dodając im chrupkości.
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Boeuf Strogonow – połączenie kuchni francuskiej i rosyjskiej
Boeuf Strogonow to danie nazwane od imienia rosyjskiego żołnierza, Aleksandra Stroganowa. Łączy w sobie zarówno kulturę kuchni francuskiej, jak i rosyjskiej.
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Polski sos ciemny – jak go przygotować?
Polski sos ciemny to pyszny dodatek do mięsa wieprzowego lub drobiu. Przygotowuje się go na bazie ciemnego piwa – to właśnie jemu zawdzięcza charakterystyczną barwę. Jest szybki w przygotowaniu i nie wymaga użycia wywaru, dlatego możesz go przygotować, nawet jeśli na co dzień nie przygotowujesz zup i wywarów.
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Krupnik zabielany z grzybami – jak go przygotować?
Krupnik zabielany z grzybami to tradycyjne danie o wyjątkowym smaku i aromacie lasu. Będzie idealny na mroźny zimowy dzień. Sprawdzi się również jako jedno ze świątecznych dań. Do jego przygotowania wykorzystaj m.in. kaszę perłową, mleko czy koperek.
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Delikatna raja w sosie – jak ją zrobić?
Delikatna raja w sosie to naprawdę wyjątkowo łagodne, ale zarazem pyszne w smaku danie. Do przyprawionej ryby podaje się delikatny sos na bazie masła, z dodatkiem octu winnego z kaparami. To dzięki niemu ryba dosłownie znika z talerza!
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Bigos myśliwski – przepis, który wyśmienicie wychodzi
Bigos myśliwski przygotujesz z dwóch rodzajów kapusty oraz mieszanki mięs. Nie bez znaczenia jest jednak dodatek grzybów, które sprawiają, że to danie ma niezwykły aromat. Przygotuj je dla swojej rodziny, aby mieć obiad na kilka dni z rzędu.
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Ciasto caffé mokka – jak je przygotować?
Każdy miłośnik kawy musi spróbować tego przepisu! Ciasto caffé mokka to przede wszystkim pyszny krem z dodatkiem kawy. Do jego stworzenia użyj świeżo zmielonych migdałów bądź mąkę migdałową. Kupisz ją w dobrych sklepach. Aby krem był pyszny i stabilny, koniecznie korzystaj wyłącznie z wysokiej jakości masła.
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Kaczka pieczona z jabłkami – doskonały przepis na obiad
Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z klasycznych sposobów na przygotowanie tego wyjątkowo smacznego drobiu. Jednocześnie jest dość prosty w przygotowaniu. Najważniejsze jest to, aby dopilnować, by mięso nie wysuszyło się w piekarniku. Wyjmij je, gdy tylko stanie się idealnie miękkie!
Czytaj więcej -
Przepisy | 08.05.2023
Francuskie ratatouille – jak je przygotować?
Francuskie ratatouille to proste, wegańskie danie, które jest jednocześnie zdrowe i pyszne. Do jego przygotowania konieczne są bakłażany, cukinie i pomidory, które stanowią jego bazę. Poza tym warto dodać do niego ulubione, wytrawne wino, które nada całości wyjątkowego aromatu.
Czytaj więcej