Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak przechowywać dynię w domu? To warzywo może dość długo leżeć, jednak aby zachowało świeżość na dłużej, warto pamiętać o kilku kwestiach. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę, jak wydłużyć jej trwałość oraz jakie miejsce w kuchni wybrać.
Dynia – jesienny skarb pełen smaku
Popularność dyni w Polsce rośnie z roku na rok, i to nie bez powodu. To niskokaloryczne warzywo jest dobrym źródłem wielu witamin, a ponadto jest niezwykle wszechstronne. Może być wykorzystywane zarówno do przygotowania dań słodkich, jak i wytrawnych. Na jej bazie można przygotować zupy, placki czy słodkie wypieki. Ponadto występuje w wielu różnych odmianach. Jest też coraz popularniejsza jako symbol jesieni, czy też zachodniego odpowiednika święta zmarłych. Jak ją jednak przechowywać, by na dłużej zachowała świeżość?
Jak przechowywać dynię?
Aby odpowiednio przechowywać dynię, musisz wziąć pod uwagę kilka aspektów: miejsce przechowywania, temperaturę, odpowiednie ułożenie dyni (jeśli masz ich więcej, niż jedną), a także sposób jej przechowywania – czy będzie świeża, czy też nie. Co do zasady, tego typu warzywa najlepiej przechowują się w chłodnym, ciemnym miejscu, jednak nie w lodówce! Sprawdź też akcesoria do organizacji kuchni.
Gdzie przechowywać dynię w kuchni?
Dynię należy przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, z dobrą cyrkulacją powietrza. Idealna temperatura dla tego warzywa wynosi ok. 10-15°C. Jeśli możesz, trzymaj ją z dala od źródeł ciepła, takich jak grzejniki, czy kuchenka. Nie kładź jej też bezpośrednio na zimnych powierzchniach, takich jak kamienny blat. Lepiej sprawdzi się do tego deska, czysta ściereczka itd. Jeśli masz więcej, niż jedną dynię, ułóż je tak, aby nie dotykały się wzajemnie.
Gdzie przechowywać pokrojoną dynię?
Dynię po pokrojeniu należy przechowywać w lodówce. Przełóż ją do szczelnego pojemnika kuchennegolub owiń folią spożywczą. Przechowuj ją do 7 dni, ale zwracaj uwagę na jej stan. Jeśli zauważysz, że zaczyna gnić, ciemnieć, mięknąć itd., zużyj ją (jeśli jest do tego zdatna) lub wyrzuć do kompostownika.
Jeśli wiesz, że w ciągu najbliższych dni nie przygotujesz niczego z dyni, nie marnuj jej! Bez obaw możesz ją zamrozić. Warto jednak najpierw zblendować miąższ, dzięki czemu dynia zajmie mniej miejsca i będzie gotowa do wykorzystania jako purée.
Jak długo przechowywać dynię?
Jeśli posiadasz nieuszkodzoną dynię w dobrym stanie to jeśli będziesz przechowywać ją w odpowiednich warunkach, powinna zachować swoją świeżość od 2 do 6 miesięcy. Po zamrożeniu miąższu z kolei możesz trzymać ją do 12 miesięcy. Dynia jest więc trwałym warzywem, które warto mieć w domowych zapasach, zwłaszcza zimą. Dzięki temu można cieszyć się jej smakiem i aromatami przez długi czas.
Marynowana dynia – przygotowanie i przechowywanie
Dynie możesz również przechowywać w formie marynowanej. Należy pokroić ją w kostkę i przygotować zalewę, zagotowując wodę z octem i przyprawami. Dynię należy przełożyć do wyparzonych słoików i zalać wciąż gorącą zalewą, a następnie dokładnie zakręcić. Następnie przetwory pasteryzuj przez co najmniej 15 minut i ciesz się łatwą w przechowywaniu dynią. Przechowuj ją w spiżarce, w chłodnym i ciemnym miejscu. Tak przygotowana, będzie nadawała się do spożycia przez całą zimę.
Czy dynie można suszyć?
Jak najbardziej, dynię możesz wysuszyć i przechowywać właśnie w tej formie. Możesz pokroić ją na cienkie kawałeczki, a następnie suszyć w piekarniku, lub w suszarce do warzyw. Po wysuszeniu możesz przechowywać ją w szczelnych słoikach na żywność i wykorzystywać jako dodatek do np. zup, gulaszy i innych potraw. Można przechowywać ją do kilku miesięcy.
Jakie odmiany dyni nadają się do długotrwałego przechowywania?
Jeśli chcesz przechowywać dynię w całości przez dłuższy czas, wybierz odpowiednie jej rodzaje do długotrwałego przechowywania. Do tego warto wybierać odmiany długo dojrzewające, z grubą, mocną skórką, takie jak „Słodka zima”, czy „Muscat”. Ponadto do długiego przechowywania stawiaj na egzemplarze wysokiej jakości, z twardą skórką, bez widocznych uszkodzeń mechanicznych. To wydłuży czas przechowywania warzywa.
Co można przygotować z dyni?
Na bazie dyni można przygotować wiele bardzo smacznych potraw. Dobrym pomysłem mogą być na przykład kluski dyniowe, które zachwycą Cię i Twoich bliskich swoim wyrazistym kolorem. Przepis na nie znajdziesz TUTAJ. Ponadto możesz użyć jej do przygotowania bułeczek dyniowych (przepis TUTAJ), zupy dyni z maślanką, która zachwyci Cię kremowym smakiem (zobacz TU), czy też wegański sos z harrisą i fasolą, który możesz podać z pysznym chlebem (sprawdź TUTAJ). Możliwości na różnorodne dania na bazie dyni naprawdę nie brakuje, a ponieważ często wykorzystuje się ją po upieczeniu i zblendowaniu, stosunkowa dużo osób decyduje się na przechowywanie jej właśnie w formie mrożonej.
Dynia to warzywo proste w przechowywaniu, które pozwala na stworzenie wielu smacznych dań i doskonale nadaje się zarówno do deserów, jak i do obiadów. Jest lubiane przez dzieci, a poza miąższem można pozyskać z niej zdrowe pestki. Dlatego też nic dziwnego, że z roku na rok coraz mocniej wchodzi do polskiej kuchni.