Czy wiesz, jak przechowywać ziemniaki w kuchni, aby jak najdłużej pozostały świeże? Sprawdź nasze pomysły i nie marnuj żywności. Gdzie przechowywać ziemniaki, w jakich warunkach i jak długo? Czy ziemniaki można mrozić?
Jak przechowywać ziemniaki w kuchni?
Ziemniaki w kuchni nie powinny być przechowywane w lodówce, jednak ważne jest to, aby znaleźć dla nich możliwie chłodne i zacienione miejsce. Jeśli posiadasz spiżarkę, ziemniaki doskonale się w niej „odnajdą”. Warto również wybierać miejsca o dobrej wentylacji i unikać worków z tworzyw sztucznych, które mogą utrzymywać wilgoć i tym samym doprowadzić do gnicia ziemniaków.
Dlaczego ziemniaki powinny być przechowywane w ciemnym miejscu?
Ziemniaki pod wpływem światła zaczynają produkować chlorofil oraz substancję, która jest ich mechanizmem obronnym – solaninę. Jest ona toksyczna i może stanowić niebezpieczeństwo dla ludzkiego zdrowia. Dlatego też zielone ziemniaki nie nadają się do spożycia. Jeśli jednak tylko fragment warzywa jest zielony, możesz go po prostu odciąć.
Ponadto trzymanie ziemniaków w ciemnym miejscu jest jednym z czynników, który spowalnia kiełkowanie.
W jakiej temperaturze powinny być przechowywane ziemniaki?
Ziemniaki powinny być przechowywane w temperaturze 4-10°C, jednak poza lodówką. Panujące w niej warunki sprawiają, że skrobia zmienia się w cukier, a ziemniaki zmieniają swój smak. Jeśli trzymasz ziemniaki w takiej temperaturze, w ciemnym pomieszczeniu, możesz je przechowywać nawet 2-3 miesiące. Jeśli przechowujesz je w kuchni, w ciepłym miejscu, czas ten może skrócić się do 2-3 tygodni. Po ugotowaniu należy je zaś spożyć w ciągu 3-5 dni i w tym czasie warto przechowywać je w lodówce.
Pojemniki na ziemniaki – idealny na pozostałości z obiadu
Jeśli często zostają Ci resztki z obiadu w postaci ziemniaków warto przygotować sobie odpowiednie pojemniki kuchenne na ziemniaki. Staraj się wybierać je ze zdrowych dla człowieka tworzyw, np. ze szkła lub stali. Dobrze sprawdzą się również naczynie z powłoką ceramiczną, która nie wpływa negatywnie na jakość przechowywanego jedzenia.
W ofercie marki Gerlach znajdziesz produkty, które będą dobrze pełnić taką funkcję. Zwróć uwagę np. na szklane pojemniki SMART, lub garnki z tej samej linii. Możesz do nich dobrać pokrywki do przechowywania, które pozwolą Ci wykorzystywać naczynia na kilka różnych sposobów.
Czy ziemniaki można przechowywać w szklanych naczyniach?
Tak, jak najbardziej. Ziemniaki mogą być przechowywane w dopuszczonym do kontaktu z żywnością szkle. Oczywiście pojemniki kuchenne mogą być lepszym rozwiązaniem na dłuższą metę, ale np. jeśli posiadasz tylko niewielkie ilości możesz je śmiało przechować w szklankach. Dobrze sprawdzi się do tego również bezpieczna dla zdrowia porcelana. Jeśli to jednak zdarza Ci się często, zastanów się, czy nie przydadzą Ci się różnorodne akcesoria kuchenne.
Czy patelnia nadaje się do przechowywania żywności?
Odpowiedź na to pytanie nie mogłaby być inna niż – to zależy jaka. Patelnia patelni nierówna. Mogą być one wykonane z różnorodnych materiałów i to on wpływa na to, czy możesz w niej przechowywać np. ugotowane ziemniaki. Bez obaw możesz do tego użyć patelni stalowej lub z powłoką ceramiczną. Unikaj jednak przechowywania żywności w naczyniach żeliwnych bez emalii, ponieważ może to doprowadzić do rdzewienia naczyń.
Do przechowywania żywności lepiej sprawdzą się również patelnie z odpinaną rączką, które pozwolą Ci na zaoszczędzenie cennego miejsca w lodówce.
Z czym nie przechowywać ziemniaków?
Niektórych warzyw nie należy przechowywać razem, w jednym miejscu. Nie łącz więc ziemniaków z:
- cebulą;
- czosnkiem;
- jabłkami;
- pomidorami;
- bananami.
Te produkty wydzielają związek o nazwie etylen, który doprowadza do szybszego dojrzewania, a co za tym idzie, psucia się ziemniaków. Jeśli więc nie planujesz wykorzystać ich w ciągu następnych 2-3 dni nie przechowuj ich obok siebie.
Jak zadbać o organizacje przestrzeni w kuchni?
Aby zadbać o porządek w kuchni, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria do organizacji kuchni. Sprawdzają się do tego nie tylko różnego rodzaju pojemniki, ale również np. wkłady do szuflady na noże kuchenne lub sztućce, wieszaki na ściereczki czy pojemniczki na sól, cukier i inne przyprawy. Warto dobrać te produkty tak, aby były nie tylko jakościowe i bezpieczne, ale również, aby dobrze komponowały się z wystrojem całej kuchni.
Co przygotować ze starych ziemniaków?
Jeśli posiadasz ziemniaki, które nie są już pierwszej świeżości, jednak w dalszym ciągu nie są zepsute, możesz w dalszym ciągu wykorzystać je do przygotowania wielu smacznych potraw. Dobrze sprawdzą się do wszystkich dań, które wymagają rozdrobnienia warzyw, np. do placków, kopytek, klusek, czy gnocchi. Możesz je również zapiec w piekarniku, zrobić z nich zupę krem, czy przygotować je na patelni.
Ziemniaki to bardzo cenne warzywa. Są zdrowe i pożywne, łatwe w przechowywaniu, a ponadto pozwalają na tworzenie wielu ciekawych dań o zróżnicowanych smakach. Dlatego naprawdę warto mieć je zawsze w swojej spiżarce!
W naszej ofercie znajduje się zastawa szklana. Sprawdź ją!