Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Dorsz nie należy do najpopularniejszych świątecznych ryb. Jego delikatny smak i łatwa dostępność sprawiają jednak, że coraz częściej jest wybierany na takie okazje. Jak przyrządzić dorsza na wigilię? Poznaj nasze porady i dowiedz się, jak stworzyć pyszne danie lub dania na jego bazie.
Dorsz – jedna z najważniejszych ryb w Polsce
Choć w święta to śledzie i karpie dominują na stołach, dorsz jest rybą tradycyjnie przygotowywaną w Polsce od dawna. Wynikało to z łatwości jego konserwacji – rybę tę można łatwo zasolić lub wysuszyć, dzięki czemu może być łatwo dostępna przez cały rok, także zimą. Na Pomorzu był to jeden z najważniejszych gatunków, który poławiano w Bałtyku. W PRL-u stał się powszechnie dostępny w Polsce przez wzgląd na jego łatwą dostępność.
Sprawdź nasze pojemniki kuchenne, w których możesz przechowywać np. przyprawy do ryby.
Czy dorsz jest zdrowy?
Jak większość ryb, dorsz spożywany w odpowiednich proporcjach może dobrze urozmaicić Twoją dietę i uzupełnić ją o ważne dla organizmu składniki. Zawiera on łato przyswajalne dla organizmu białko. Zawiera witaminę B12 oraz witaminę D, jest też dobrym źródłem minerałów, takich jak selen czy jod. Zawiera niewielkie ilości tłuszczu, dostarczając jednak kwasów omega-3. W 100 g ryby znajduje się 80-100 kcal.
Sprawdź również nasze akcesoria kuchenne!
Jakiego dorsza podać na wigilii?
Gdy wybierasz dorsza, musisz wziąć pod uwagę kilka kwestii. Po pierwsze, rodzaj samej ryby i jej pochodzenie. Najlepiej postawić na te, które mają ekologiczne certyfikaty. Takie ryby są zwykle najzdrowsze, a ich połów nie niszczy ekosystemu. Jeśli możesz, wybieraj też rybę świeżą, a nie mrożoną.
Warto też zastanowić się nad tym, jakie części ryby chcesz podać. Dzwonki są idealne do smażenia, a cała ryba może doskonale prezentować się na talerzu, zwłaszcza jeśli np. przygotowujesz wigilię dla dwojga. Z kolei jeśli masz w domu dzieci, dobrym wyborem mogą być filety.
Kupując dorsza, zwróć uwagę na jego zapach. Powinien być delikatny i neutralny. Kolor mięsa powinien być białawy, lekko perłowy, a jego tekstura jędrna.
Dorsza możesz przechowywać, wykorzystując akcesoria do organizacji kuchni, np. garnki ze specjalnymi pokrywkami do przechowywania.
Jak przyrządzić dorsza na wigilię?
Jeśli chcesz przygotować dorsza na wigilię, zwróć uwagę na:
- rybę po grecku,
- dorsza smażonego w panierce,
- dorsza zapiekanego z cytryną,
- dorsza w galarecie,
- dorsza w sosie śmietanowym.
Tę rybę można przygotować również na parze, lub stworzyć klopsiki z dorsza.
Dorsz po grecku na wigilię
Ryba po grecku to nie jest danie, które ma coś wspólnego z Grecją, ale to nie zmienia faktu, że smakuje naprawdę wyśmienicie. Taki dorsz doskonale sprawdzi się na rodzinnej wigilii. To smażone kawałki ryby podawane wraz z warzywami z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Możesz przygotować taką rybę zarówno z dzwonków, jak i z filetów.
Do przygotowania dorsza po grecku na pewno przyda Ci się zestaw ostrych noży kuchennych.
Dorsz smażony w panierce – szybki i podstawowy sposób
Co do zasady, smażenie jakiejkolwiek ryby w panierce to dobry sposób na jej podanie. Wystarczy namoczyć ją w jajku lub w mleko, a następnie w mące lub w bułce tartej. Rybę warto smażyć na dużej patelni z nieprzywierającą powłoką. Możesz ją dowolnie przyprawić, ale na pewno nie zapomnij o soli i pieprzu. Taka ryba to szybki i smaczny sposób, jednak należy pamiętać, że będzie wymagać jeszcze dodatków, takich jak zapiekane ziemniaczki.
Dorsz zapiekany z cytryną – smaczne danie z piekarnika
Jeśli przepadasz za lekkimi sposobami na podanie ryby, spróbuj przygotować ją w piekarniku z dodatkiem soku z cytryny. Taki dorsz zapiekany z cebulą typu szalotka, doprawiony solą i pieprzem będzie gotowy naprawdę szybko, a jego smak i aromat doskonale połączą się z wieloma innymi wigilijnymi daniami. Taką rybę warto podać na eleganckiej porcelanie, w towarzystwie zastawy szklanej i białego wina.
Jak zrobić dorsza w galarecie?
Dorsza w galarecie przygotowuje się poprzez gotowanie go w warzywnym bulionie, do czego należy użyć większego garnka. Następnie bulion musi się wystudzić. Dodaje się do niego żelatynę, przelewa do foremek, dodaje ugotowanego dorsza i czeka się, aż całość zastygnie. Tak przygotowana ryba idealnie nadaje się do podawania na zimno.
Dorsz w sosie śmietanowym – idealnie delikatny
Filety z dorsza, zapiekane w piekarniku, w śmietanie z dodatkiem warzyw, takich jak papryka, i z aromatycznymi ziołami to doskonały pomysł dla tych, którzy lubią aksamitne dania. Taka ryba idealnie sprawdzi się zarówno na wigilię, jak i na obiad ze szczególnej okazji. Najlepiej smakuje jednak na ciepło, dlatego dobrze jest przygotować takiego dorsza bezpośrednio przed wigilią.
Jakie sztućce podać do ryby?
Sztućce, które podasz do ryby, mają znaczenie! Choć widelec do takich dań jest bardzo podobny do klasycznego to nóż powinien być odpowiednio dopasowany. Ten do ryb nie ma ostrej krawędzi. Jest za to szerszy i płaski. To pozwala na wygodne filetowanie ryb w trakcie spożywania. Ten rodzaj mięsa jest delikatny, zwłaszcza w przypadku dorsza, dlatego takie sztućce sprawdzają się dużo bardziej.
Jakie inne ryby można podać na wigilię?
Poza dorszem, karpiem i śledziami na wigilię możesz podać różnorodne ryby. Doskonale sprawdzi się łosoś, zwłaszcza dla osób, które poszukują delikatnych smaków. Można go zapiec, podać na kanapkach, czy też przygotować z niego sałatkę bądź pasztet. Dobrze sprawdzi się również pstrąg, który możesz podać w faszerowanej wersji. Sprawdź również takie ryby, jak:
- mintaj,
- morszczuk,
- sandacz,
- halibut,
- makrela,
- troć.
Są one stosunkowo łatwo dostępne w Polsce, a przy tym zachwycają swoimi walorami smakowymi, jeśli postawisz na produkty wysokiej jakości i w odpowiedni sposób je przygotujesz.
Choć to karp jest najbardziej świąteczną wśród polskich ryb to jeśli Twoja rodzina za nim nie przepada nie wahaj się postawić na inne gatunki. Najważniejsze jest to, aby wieczerza wigilijna była czasem spędzonym z rodziną, przy potrawach, które lubicie. Tradycje mogą być piękne, ale tylko jeśli wszyscy czerpiecie z tego wspólną radość. Nie wahaj się tworzyć własnych, rodzinnych zwyczajów.