Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.
Te owoce to dla wielu osób smak letnich dni. Czy wiesz, jak przechowywać maliny, aby jak najdłużej cieszyć się ich świeżością? Sprawdź nasze pomysły na organizację w kuchni i dowiedz się również, czy można je mrozić oraz jak poznać, że się zepsuły.
Maliny to wyborny smak lata
Maliny są delikatne, lekkie i soczyste. Doskonale pasują do lodów, można je dodawać do tortów, jak i jeść je po prostu, tak jak są – prosto z krzaczka. Przygotujesz z nich też pyszne przetwory i słodkie sosy. W 100 g znajduje się 52 kcal, a ponadto są lekkostrawne i zawierają wiele cennych dla ludzkiego organizmu substancji, takich jak witamina C czy witamina K. Mają w swoim składzie również przeciwutleniacze, wspierające organizm w walce ze stresem oksydacyjnym oraz potas i magnez.
To owoce, które zawsze warto mieć pod ręką, a zwłaszcza w trakcie sezonu. Są jednak dość delikatne i utrzymanie ich w odpowiednim stanie może być nie lada wyzwaniem. Przygotuj więc swoje pojemniki kuchenne i przeczytaj, jak dokładnie należy je przechowywać!
Jak przechowywać maliny, aby zachowały świeżość na dłużej?
Maliny są owocami bardzo delikatnymi, a w związku z tym – podatnymi na psucie się. Należy uważać, aby ich nie uszkodzić w trakcie przemieszczania, ponieważ wystarczy, aby jedna z nich puściła sok, by doprowadzić do podgniwania całego pojemniczka. Warto przechowywać je w miejscu chłodnym, z dala od źródeł światła, a także z dala od jabłek i bananów. Te owoce wydzielają etylen, który może doprowadzać do zbyt szybkiego dojrzewania malin.
Pamiętaj, że nie należy myć malin przed ich przechowywaniem! To może doprowadzić do szybkiego gnicia.
Czy można przechowywać maliny w temperaturze pokojowej?
Nie przez dłuższy czas. Jeśli po zakupie malin chcesz je spożyć w ciągu najbliższych kilku lub kilkunastu godzin to oczywiście nie musisz ich chować – będą lepiej smakowały, gdy zostawisz je w temperaturze pokojowej. Jednak jeśli chcesz, aby postały przez kilka dni, lub masz zamiar podzielić porcje na kilka, nie jest to dobry pomysł.
Pamiętaj, że na to, jak szybko będą psuły się maliny, może mieć też wpływ temperatura w mieszkaniu (im wyższa, tym szybciej będą się psuły), a także dostęp do światła. Na owoce nie powinny padać bezpośrednie promienie!
Gdzie przechowywać maliny, aby zachowały świeżość?
Maliny warto przechowywać w dolnej szufladzie lodówki. Zazwyczaj temperatura w tym miejscu wynosi ok. 2-4°C. Panuje też w nim odpowiednia wilgotność i cyrkulacja powietrza, a ponadto jest to miejsce odizolowane, przez co zapach malin nie będzie mieszał się z np. zapachem ryby, czy innych produktów o mocnych aromatach. Pamiętaj jedynie, aby nie łączyć tych owoców z bananami i jabłkami, które wydzielają etylen, przez co mogą doprowadzić do psucia się innych produktów.
W czym przechowywać maliny?
Maliny przechowuj w płaskim i przewiewnym pojemniku kuchennym, który nie sprzyja zachowaniu wilgoci. Dobrze sprawdzi się produkt wykonany ze szkła, który np. możesz wyłożyć papierem kuchennym. Dobrze sprawdzają się też kartonowe opakowania, w których maliny są czasem sprzedawane. Zwróć jednak uwagę na to, aby maliny nie były zgniecione. To może doprowadzić do szybkiego psucia się wszystkich sztuk znajdujących się w pojemniku, nawet jeśli uszkodzenie dotyczy tylko części z nich.
Jeśli chodzi o przechowywanie malin i innych owoców tego typu, kluczowe jest unikanie plastikowych woreczków. Nie zapewniają one dobrej cyrkulacji powietrza, a co za tym idzie, mogą doprowadzić do szybkiego namnażania się bakterii w malinach.
Jak długo można przechowywać maliny?
Maliny nie są owocami, które można długo przechowywać, ponieważ bardzo często szybko pojawia się w nich pleśń. Najlepiej spożyć je w ciągu 2-3 dni po zakupie. Jeśli poszukujesz owoców stosunkowo podobnych do malin, które jednak mogą dłużej leżeć w lodówce, zwróć uwagę na borówki. Mogą wytrzymywać do ok. 5-6 dni w lodówce, co pozwala na kupienie ich w większej ilości i stopniowe zużywanie.
Czy można mrozić maliny?
Jak najbardziej, możesz mrozić maliny. Pamiętaj jednak, że ten proces zmieni nieco ich konsystencję, a co za tym idzie – sprawi, że będą się lepiej nadawały do przygotowania soków, koktajli, musów i innych potraw, niż do jedzenia jako takiego. Przed mrożeniem musisz je delikatnie umyć i osuszyć, a następnie rozłożyć na tacy. Gdy będą zamrożone, warto przesypać je do woreczka strunowego, by zabierały mniej miejsca.
Możesz też przygotować mus z malin i mrozić go np. w foremkach na muffiny. Wówczas, gdy będzie ci potrzebny, wystarczy wyjąć gotową porcję.
Jak poznać, że maliny się zepsuły?
Zepsute maliny łatwo poznać po tym, jak wyglądają. Jeśli zauważysz, że owoce są miękkie, pokrywa je biały lub szary nalot, a przy tym mają nieprzyjemny, kwaśny zapach, bądź też zaczynają się rozpadać po dotknięciu to może oznaczać, że nie nadają się już do spożycia. Warto usuwać potencjalnie psujące się owoce z pojemnika na żywność, aby Twój koszyczek lub kubełek malin na dłużej zachował świeżość.
Przechowuj w kuchni z głową!
Odpowiednie przechowywanie produktów w kuchni jest niezwykle ważne. Dzięki temu nie tylko przedłużysz trwałość produktów spożywczych, ale również zaoszczędzisz miejsce. Dlatego też marka Gerlach przygotowała akcesoria do organizacji kuchni, takie jak wkłady do szuflady, pojemniki, organizery na noże itd. Dzięki nim praca w Twojej kuchni stanie się znacznie przyjemniejsza.