Szklany pojemnik hermetyczny na żywność Country 1,8L
Czy wiesz, jak przechowywać sałatę masłową? Sprawdź, w jakich warunkach na dłużej zachowa świeżość. W jakim miejscu ją przechowywać i czy można ją mrozić? Jak poznać, czy się zepsuła?
Sałata masłowa – zielony klasyk w kuchni
Ta klasyczna odmiana sałaty ceniona jest za swoje miękkie liście i lekko orzechowy, lecz delikatny smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do bardzo wielu dań. Jej smak dobrze łączy się z serami, orzechami, czy owocami. Można ją łączyć również z lekkimi dressingami. Jest chrupiąca i dodaje do dania wspaniałą teksturę. Jak jednak ją przechowywać, by na dłużej pozostała świeża?
Jakie składniki odżywcze zawiera sałata masłowa?
Sałata masłowa jest lekkostrawna. Zawiera dość wysoki poziom zawartości wielu składników odżywczych, w tym witamin A, K, C, czy też witamin z grupy B. Jest bogata w potas, żelazo i magnez. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, wspierający trawienie, a także przeciwutleniacze. Warto więc wprowadzić ją do swojej codziennej diety, zwłaszcza że w jej 100 g znajdziesz do ok. 15 kcal!
Jak przechowywać sałatę masłową?
Sałata masłowa powinna być przechowywana w chłodnym, suchym miejscu, jednak najlepiej w temperaturze dodatniej. Należy zadbać o odpowiednie odprowadzenie wilgotności, dlatego też nie powinna być przetrzymywana w miejscu bez odpowiedniej wymiany powietrza. Pamiętaj, aby nie myć jej przed przechowywaniem – to może doprowadzić do szybkiego psucia się!
Gdzie przechowywać sałatę masłową?
Sałatę masłową najlepiej przechowywać w lodówce, w dolnej szufladzie. Panuje tam odpowiednia wilgotność i temperatura. Ponadto jest to miejsce odizolowane od mocno pachnących składników, takich jak np. ryby, czy sery dojrzewające, dzięki czemu warzywo nie będzie zbyt szybko nimi przenikało.
Czy można przechowywać sałatę poza lodówką?
Nie jest to zalecane. Oczywiście jeśli np. wiesz, że użyjesz sałaty w ciągu kolejnych kilku godzin, możesz ją w ten sposób zostawić, jednak co do zasady, powinna być przechowywana w lodówce. Warto jednak nawet wtedy wybrać zacienione miejsce, z dala od źródeł światła. Dzięki temu zachowa odpowiednią konsystencję.
W czym przechowywać sałatę masłową?
Sałatę masłową możesz przechowywać w… gazecie! Owinięcie jej papierem, czy to gazetowym, czy to ręcznikiem papierowym, pomoże odsączyć nadmiar wilgoci, który wsiąknie w papier, ale jednocześnie nie pozwoli on na nadmierne wysychanie. Uwaga, jeśli czujesz, że materiał mocno namókł – wymień go. Możesz również użyć bawełnianej ściereczki lub pojemnika kuchennego, wykonanego z bezpiecznego w użytkowaniu materiału, takiego jak szkło.
Jak długo przechowywać sałatę masłową?
Sałata masłowa jest dość delikatnym warzywem, dlatego nie nadaje się do zbyt długiego przechowywania. Zazwyczaj zachowuje swoją jakość przez ok. 3-5 dni. Dlatego też nie warto kupować jej na zapasów w dużych ilościach. Jest na szczęście łatwo dostępnym produktem, dlatego w razie potrzeby, bez większych problemów po prostu będziesz w stanie ją kupić.
Sprawdź też inne pomysły na organizację w kuchni.
Czy można mrozić sałatę masłową?
Co do zasady, nie jest to polecane. Wynika to z jej delikatnej struktury. Po zamrożeniu może stracić swoje właściwości, dlatego też nie jest to zalecane. Jest wówczas zbyt wodnista i nie nadaje się do jedzenia na surowo. Wyjątkiem jest zrobienie z niej puree. Tak przygotowaną, można mrozić i dodawać do zup i sosów. Nie jest to jednak zbyt popularny sposób na jej użytkowanie.
Jak poznać, że sałata masłowa się zepsuła?
Gdy sałata masłowa zaczyna się psuć, jej liście więdną, tracą sprężystość i kolor. Stają się ciemne, śliskie i nieprzyjemne. Jeśli zauważysz, że jej liście zaczynają dziwnie wyglądać, lub też wydzielają nieprzyjemny, niemal gnilny, zapach, nie spożywaj jej i np. wyrzuć ją do kompostownika. Nie ryzykuj własnego zdrowia i nie jest produktów, których jakość jest niepewna.
Poznaj też różne słoiki na żywność.
Jak wykorzystać resztki sałaty?
Często nawet po wykorzystaniu sałaty, na jej główce pozostaje kilka liści. Bez obaw, możesz je również wykorzystać. Możesz je zblendować i dodać do sosów, czy zup. Dodaj je również do smoothie warzywno-owocowego, czy też do zrobienia pesto. Dodawaj ją do warzyw, kanapek, jajek czy serów – możliwości wykorzystania resztek naprawdę nie brakuje.
Czy z sałaty można robić przetwory?
Jak najbardziej, na bazie sałaty możesz przygotować przetwory, choć nie są one bardzo popularne. Na przykład, można stworzyć z niej kiszonkę, podobnie jak z kapusty. Możesz też marynować ją w occie, czy stworzyć zupę, przechowywaną w słoikach. Nie są to popularne działania, ale na pewno pomogą Ci ograniczyć marnowanie sałaty, zwłaszcza że jej czas przechowywania jest naturalnie dość krótki.
Zadbaj o przechowywanie w kuchni!
Kuchnia to miejsce pracy, dlatego tak ważne jest to, aby panowała w niej higiena. Zadbaj o to, w jaki sposób przechowujesz swoje rzeczy. Zwróć uwagę na akcesoria do organizacji kuchni, które pomogą Ci zwiększyć przestrzeń. Zastanów się nad różnorodnymi organizerami. Pamiętaj, że odpowiednio urządzone miejsce jest przyjazne dla użytkownika i sprawia, że aż „chce się” wykonywać w nim różnorodne zadania.