Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Jakie przetwory z dyni można przygotować? Dowiedz się, jakie będą najlepsze na zimę i do słoików. Co przygotować na słodko, a co na wytrawnie? Wykorzystaj to sezonowe warzywo i stwórz coś naprawdę pysznego!
Czemu warto przygotowywać przetwory z dyni?
Dynia zaczyna pojawiać się w sklepach późnym latem i można ją znaleźć aż do końca jesieni. To warzywo sezonowe, które jest trudno dostępne poza tym okresem, a jednocześnie cechuje się bardzo dobrym profilem odżywczym. Jest niskokaloryczne (40 kcal w 100 g surowej dyni), ma mało tłuszczu (7 g w 100 g), wysoką zawartość węglowodanów, błonnik, duże ilości potasu czy witaminy C. Jest też bardzo wszechstronnym warzywem i dobrze nadaje się do przetworów słodkich oraz wytrawnych. To wszystko sprawia, że naprawdę warto przygotować z niej przetwory, które będą towarzyszyć Ci przez cały rok.
Na co uważać, przygotowując przetwory z dyni?
Dynia ma stosunkowo niską kwasowość. Dlatego też najbezpieczniej przygotowywać z niej przetwory zakwaszane, np. z octem lub sokiem cytrusowym. Przetwory, które nie są zakwaszane, warto przekładać do słoików z użyciem autoklawu lub też po prostu je mrozić, zamiast przechowywać w słoikach. Warto wziąć to pod uwagę, gdy przygotowujesz przetwory.
Do przygotowania słoików wybieraj naczynia czyste, sparzone lub podgrzane w piekarniku, z nowymi i szczelnymi zakrętkami.
Jaką dynię wybrać do stworzenia przetworów?
Dynia do przetworów powinna być odpowiednio dobrana, by stworzyć naprawdę trwałe i pyszne „słoiki”. Przede wszystkim jej miąższ musi być gęsty, zbity, z niewielką ilością wody. To sprawia, że przetwory będą miały więcej smaku. Warto też dobierać takie odmiany, których profil smakowy jest odpowiedni do danego typu przetworu. Inny będzie potrzebny do puree, a inny – do przygotowania dżemów. Unikaj też bardzo dużych dyni, stawiaj na małe i średnie, które mają zwykle lepszy smak. Wśród odmian, które mogą się sprawdzić, znajdziesz:
- Hokkaido – popularna w Polsce odmiana. Ma gęsty miąższ, skórkę nadającą się do spożywania i wszechstronne zastosowanie;
- Piżmowa – jest łagodna i kremowa w smaku, idealna do ciast i przetworów;
- Muscat de Provence – ma gęsty, lekko słodki smak, doskonale się przechowuje w przetworach;
- Rouge Vif d’Étampes – często używana jako dekoracyjna, ma jednak słodki miąższ, dobry do gotowania.
Zwróć też uwagę na to, aby wybrany egzemplarz dyni był w dobrym stanie. Warzywo musi być świeże i dojrzałe, ale nie przejrzałe.
Przetwory z dyni do słoików – te warto zrobić!
Gdy przygotowujesz przetwory z dyni, na pewno warto wziąć pod uwagę purée. Ugotowany lub upieczony miąższ, przełożony do słoika lub zamrożony może Ci się przydać do przygotowania ciast, do napojów, czy do różnych sosów, wytrawnych oraz słodkich. To doskonała baza, którą warto mieć pod ręką.
Ponadto dobrym pomysłem jest też kiszenie dyni. Fermentacja przeprowadzona w odpowiedni sposób pozwala na wydłużenie jej trwałości i nadaje jej specyficzny smak, zmieniając dynie w naturalny probiotyk.
Możesz przygotować też dynie w occie, chutney z dynią, czy marynowaną sałatkę z dyni z curry, przechowywaną w słoiku.
Przetwory z dyni na zimę do słoików – świetna baza do herbaty lub kawy!
Z dyni możesz stworzyć również doskonałe przetwory, które będą dodatkiem do kawy lub herbaty. Na przykład, możesz stworzyć syrop lub koncentrat dyniowy poprzez zmiksowanie miąższu dyni, zredukowanie go i przyprawienie. Tak przygotowany, możesz dodawać do ulubionych napojów i cieszyć się wyjątkowym aromatem tego jesiennego warzywa. Możesz też wykorzystać sam sok z dyni, przyprawiając go i redukując, tworząc gęsty syrop, który przechowasz w szczelnie zamkniętej butelce.
Przetwory z dyni na słodko – co przygotować?
Dynia pozwala na przygotowanie także przetworów na słodko. Dzięki nim osłodzisz sobie nieco zimowy czas, a ponadto oszczędzisz na kupowaniu gotowych dżemów czy marmolad. Co można zrobić z tego warzywa?:
- dżem z dyni – wystarczy połączyć w rondelku dynię z cukrem i sokiem cytrusowym, doprawić do smaku i podgrzewać, aby cieszyć się tym smakołykiem!;
- dynia w syropie – kostki lub plastry dyni, gotowane w syropie cukrowym;
- słodko-kwaśna dynia w zalewie – marynowana dynia w słodkiej zalewie octowej.
Przepisy z dynią – tych spróbuj!
Dynia pozwala na stworzenie naprawdę różnorodnych przepisów. Dlatego też zapraszamy do sprawdzenia naszych przepisów, nie tylko na przetwory:
- zapiekanka z ziemniakami i dynią,
- pieczona dynia z chrupiącą posypką,
- kluski dyniowe,
- sałatka z marynowanej dyni.
Do przygotowania takich dań przydadzą Ci się dobrej jakości garnki, sprawne patelnie czy inne akcesoria i narzędzia do gotowania. Sprawdź ofertę Gerlach, by odkryć produkty wysokiej jakości.
Czy wiesz już, jakie przetwory z dyni przygotujesz?
Przetwory z dyni mogą być naprawdę różnorodne. Dlatego warto z nimi eksperymentować i tworzyć swoje własne propozycje. Mamy nadzieję, że dzięki tym inspiracjom uda Ci się stworzyć pyszne zapasy na cały rok!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
