W ostatnich latach jednym z najważniejszych kryteriów, którymi kierujemy się dobierając rozmaite sprzęty AGD i artykuły kuchenne jest pomoc w oszczędności czasu. Dokładnie tym samym kryterium kierują się najlepsi szefowie kuchni wybierając narzędzia, które usprawniają proces przygotowywania posiłków. Jednym z nich jest szybkowar, który stał się prawdziwą rewolucją w świecie gotowania. Poznaj sekret kuchni profesjonalnej i zobacz, dlaczego warto mieć szybkowar w kuchni na co dzień.
Szybkowar pomoże Ci zaoszczędzić czas
W zabieganym świecie, w którym czas wydaje się być na wagę złota poszukujemy narzędzi, które pozwolą go zaoszczędzić. Codzienne gotowanie i przygotowywanie posiłków może być naprawdę czasochłonne, zwłaszcza jeśli interesuje Cię zdrowy tryb życia i dobrze zbilansowane posiłki. Jednym ze wspaniałych narzędzi, które przychodzą z pomocą w kuchni jest szybkowar, czyli naczynie do gotowania pod ciśnieniem. W poniższym artykule zagłębimy się nieco w jego budowę i sposób działania, a także zdradzimy, dlaczego jest to ulubione narzędzie profesjonalnych szefów kuchni! Dowiedz się, dlaczego gotowanie w szybkowarze jest warte Twojej uwagi!
Co to jest szybkował? – o to pytają nie tylko dzieci
Szybkowar to ogólna nazwa garnków ciśnieniowych (naczyń do gotowania pod ciśnieniem), które zostały wynalezione w XIX wieku. Szybkowary to urządzenie, które dzięki zwiększonemu ciśnieniu wewnątrz naczynia pozwala na przyspieszenie procesu gotowania. Jednym z prekursorów koncepcji gotowania pod wysokim ciśnieniem jest Denis Papin, który w 1679 roku wynalazł tzw. garnek Papina. Jednak dopiero dzięki rozwojowi technologi i wieloma latami prac nad udoskonaleniem tej metody gotowania, szybkowary odniosły komercyjny sukces.
Budowa garnka, specjalny projekt pokrywy oraz odpowiednie uszczelki pozwalają na stworzenie innych warunków niż w przypadku normalnego naczynia do gotowania. Szybkowary osiągają wyższą temperaturę, która pozwala na skrócenie czasu przygotowania potraw, zwłaszcza takich jak gulasze, wagary, duszone mięsa czy zupy. Szybkowar SOLID jest wykonany z najwyższej jakości stali nierdzewnej 18/10, która daje gwarancje trwałości oraz pewność, że naczynie nie odkształci się w wysokiej temperaturze. Przygotowanie posiłków w szybkowarze może skrócić czas gotowania nawet do 70%! Szybkowary marki Gerlach z powodzeniem mogą być używane zarówno w kuchni profesjonalnej jak i na co dzień.
Szybkowar – jak to w ogóle działa?
Chcesz dowiedzieć się jak działa szybkowar? Przygotowaliśmy dla Ciebie krótki przewodnik, który warto przejrzeć, zanim przygotujesz swoje pierwsze danie pod ciśnieniem!
Budowa szybkowaru – z czego się składa?
Szybkowar składa się z dwóch elementów: garnka oraz specjalnej pokrywy. W szybkowarze SOLID garnek posiada trójwarstwowe dno ze wbudowanym dyskiem, które pozwala na doskonałe rozprowadzenie temperatury, a także magazynowanie ciepła. Górna część – pokrywa wyposażona jest w specjalną uszczelkę umożliwiająca hermetyczne zamknięcie, posiada specjalny regulator wewnętrznego ciśnienia, składane uchwyty oraz zawory, które w razie przekroczenia ciśnienia automatycznie uwalniają jego nadmiar.
Jak działa szybkowar?
Podczas gotowania woda zamienia się w parę. Szczelnie zamknięte naczynie uniemożliwia jednak parze ucieczkę, co wpływa na wzrost ciśnienia wewnątrz naczynia i doprowadza do wzrostu temperatury wody. Ważne jest zatem, aby móc kontrolować ciśnienie wewnątrz. Innowacyjny system zaworów w szybkowarze SOLID automatycznie reguluję ciśnienie, dzięki czemu jest bezpieczny w użytkowaniu. Gotowanie w szybkowarze w znacznym stopniu skraca proces gotowania. Przyrządzanie potraw, które do tej pory zajmowało dużo czasu może się całkowicie odmienić: ziemniaki będą dobre już po 7 minutach, rosół po 10 minutach, a pieczeń wołowa nawet po 30 minutach! Brzmi dobrze? Sprawdź ofertę szybkowarów Gerlach!
Sekret kuchni profesjonalnej – szybkowar
Gotowanie w szybkowarze pozwala na znaczne skrócenie czasu przygotowania potraw (nawet do 70%!), przez co jest to narzędzie, po które chętnie sięgają szefowie kuchni i profesjonalni kucharze. Ponadto gotując w szybkowarze zachowuje się wiele wartości odżywczych, które utrącane są podczas tradycyjnego gotowania. Dzięki temu podawane potrawy są znacznie zdrowsze, i co istotne zwłaszcza w kuchni profesjonalnej – zachowują głębie smaku dzięki zachowanym aromatom. Gotowanie w szybkowarze pozwala też na zaoszczędzenie energii, a w związku z tym również pieniędzy. Jest to bardzo ważne, zwłaszcza dla osób, które cenią sobie dbanie o środowisko. Gotowanie w szybkowarze ma więc naprawdę wiele zalet!
W profesjonalnej kuchni bardzo często przygotowywane są potrawy o długim czasie gotowania jak buliony, wywary, duszone mięsa. Dzięki gotowaniu pod ciśnieniem szefowie kuchni mogą bez wahania proponować te dania bez obaw, że nie zdążą ich technicznie przygotować.
Kolejnym elementem, który opowiada za gotowaniem w szybkowarze jest konsystencja potraw. Dzięki precyzyjnej kontroli ciśnienia można uzyskać równomiernie ugotowane jedzenie, co pozytywnie wpływa na jakość podawanego jedzenia.
Podsumowując gotowanie w szybkowarze w kuchni profesjonalnej wpływa na wydajność, pozwala na przygotowanie większej ilości potraw w jednym momencie, dając możliwość obsłużenia większej ilości klienta. Szybkowar więc idealnie sprawdzi się w dużych rodzinach i domach wielopokoleniowych.
Czy to oznacza, że szybkowar jest zarezerwowany dla kuchni profesjonalnej czy dużych rodzin z dziećmi? Bynajmniej! Szybkowar dla singla może być rewelacyjnym rozwiązaniem zwłaszcza jeśli cenisz czas oraz zdrową kuchnię. Możesz również ugotować większą ilość jedzenia i następnie zamrozić lub odgrzać w ciągu zabieganego tygodnia. Szybkowary Gerlach posiadają wewnątrz miarkę, która pozwala na prosty i łatwy system dostosowania ilości wody do ilości gotowanego jedzenia. Dlatego niezależnie od tego czy jesteś singlem, szefem kuchni czy też gospodarzem dużej rodziny szybkowar w kuchni może przynieść wiele korzyści!
Jak przechowywać szybkowar?
Naczynia do gotowania pod ciśnieniem zajmują zazwyczaj dość dużo miejsca z racji objętości garnka. Szybkowar FIRST doskonale pasuje do innych naczyń z tej samej linii dlatego możesz stworzyć funkcjonalny zestaw, który bez problemu zmieścisz nawet w mniejszej kuchni. Ponadto pokrywka szybkowaru FIRST posiada innowacyjny system zaworu oraz wskaźnika ciśnienia wewnątrz naczynia, który pozwala na łatwiejsze przechowanie naczynia. Szybkowary Gerlach wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10 w połysku, dzięki czemu mogą być prawdziwą dekoracją w kuchni. Warto zapoznać się z instrukcją obsługi konkretnego modelu, bowiem każdy producent posiada swoje zalecenie odnośnie przechowywania i pielęgnacji szybkowarów.
Jakie są korzyści szybkowaru?
Gotowanie w szybkowarze może przynieść całe mnóstwo korzyści! Zobacz jakie zalety posiada naczynie do gotowania pod ciśnieniem i jak może zrewolucjonizować Twój plan dnia. Jeśli zastanawiasz się, czy szybkowar jest dla Ciebie przeczytaj o korzyściach płynących z gotowania pod ciśnieniem:
- oszczędność czasu – jest to chyba najważniejsza zaleta płynąca z gotowania w szybkowarze. Przygotowując dania w szybkowarze SOLID skracasz czas gotowania do 70%;
- mniejsze zużycie energii – szybkowar w kuchni jest równy zmniejszeniu użycia energii. Szybkowar FIRST pozwala, aż o 50% zaoszczędzić zużytą podczas gotowania energię!;
- głębia smaku – potrawy przygotowywane w szybkowarze zachowują swój naturalny aromat, dzięki czemu intensywność smaku jest znacznie większa niż w przypadku tradycyjnego gotowania;
- zachowanie wartości odżywczych – dzięki krótszemu czasowi gotowania, potrawy zachowują witaminy, składniki odżywcze oraz sole mineralne;
- wydajność – zwłaszcza w profesjonalnych kuchniach gotowanie pod ciśnieniem pozwala na przygotowanie większej ilości potraw w krótszym czasie.
Co gotować w szybkowarze?
Szybkowar to wszechstronne narzędzie kuchenne, które umożliwia przygotowanie naprawdę wielu potraw! Jest niezastąpiony w przygotowaniu dań wymagających długiego procesu gotowania jak gulasze, duszone mięsa czy bulion. W szybkowarze z powodzeniem ugotujesz również ziemniaki czy ryż, a także specjalny ryż do sushi! To również niezastąpione naczynie do gotowania ryb, które w szybkowarze ugotują się równomiernie i szybko.
Zaplanuj pyszną i zdrową zupę z szybkowarem SOLID i sprawdź przepis na krem z dyni z pomarańczami.
Dzięki procesowi gotowania pod ciśnieniem i nowoczesnym technologiom zastosowanym w szybkowarach Gerlach możesz odmienić swoje spojrzenie na codzienną rutynę gotowania i przygotowywania posiłków. Odkryj tajemnicę najlepszych szefów kuchni i zrewolucjonizuj swoje myślenie i zadbaj o komfort zyskując czas na własne przyjemności oraz pasje. Zadbaj o siebie, bliskich oraz otaczające Was środowisko z szybkowarami Gerlach!