Co powinieneś widzieć o ostrzeniu noży?

Co powinieneś widzieć o ostrzeniu noży?

Dobrze naostrzony nóż to podstawa przy przyrządzaniu wszelakich posiłków. Zapewnia on bezpieczeństwo,  komfort, szybkie i precyzyjne cięcie oraz mniejsze użycie siły podczas krojenia produktów spożywczych. Musimy zdać sobie sprawę, że ostrzenie to nie zabieg wykonywany bardzo rzadko, ale systematyczny sposób pielęgnacji naszego narzędzia. Nawet najdroższy nóż, wykony z wysokiej jakości materiałów z czasem zostanie stępiony i będzie potrzebować naszej uwagi. Jak i czym zamierzamy naostrzyć nóż zależy głównie od naszych preferencji. Musimy zastanowić się jaka ostrzałka będzie dla nas najwygodniejsza w użytkowaniu i najbardziej efektywna.

Jaką ostrzałkę do noży kuchennych wybrać?

Ostrzałka do noży 04

To podstawowy model ostrzałki Gerlach. Praktyczna, bezpieczna i prosta w użyciu. Składa się z dwóch elementów: element ciemny wykonany jest z tzw. stali spiekanej i służy do wstępnego ostrzenia. Element biały wykonany jest z ceramiki i służy do ostrzenia wykańczającego. Ostrzałka do noży 04 sprawdzi się doskonale przy ostrzeniu noży z ostrzami ze stali nierdzewnej. Produkt nadaje się do ostrzenia każdego rodzaju noża (nóż szefa kuchni, nóż do jarzyn, nóż kuchenny itp.). Ostrzałka została wyposażona w ergonomiczną, antypoślizgową rękojeść, która gwarantuje komfort i bezpieczeństwo podczas jej użytkowania.

Na zdjęciu: ostrzałka do noży 04

Ostrzałki prętowe

Ostrzałki prętowe często używane są do ostrzenia profesjonalnych noży kuchennych. Jednak znajdą one również zastosowanie w domowej kuchni. Wymagają co prawda więcej doświadczenia i praktyki, jednakże gwarantują lepsze efekty w bardziej precyzyjnym ostrzeniu. Poszczególne modele różnią się między sobą wielkością, materiałem ściernym oraz rodzajem rękojeści. W ofercie Gerlach znajdziemy trzy rodzaje ostrzałek: ceramiczną ostrzałkę prętową 10”, ostrzałkę 8” z rękojeścią stalową oraz metalową ostrzałkę 12”. Rękojeści naszych ostrzałek zostały tak wyprofilowane, aby gwarantować komfort oraz bezpieczeństwo podczas użytkowania. Podobnie jak wspomniana powyżej klasyczna ostrzałka, ostrzałki prętowe również sprawdzą się doskonale podczas ostrzenia wszystkich rodzajów noży ze stali nierdzewnej (noże szefa kuchni, noże do jarzyn itp.).  

Na zdjęciu: ostrzałka prętowa

Ostrzenie noży - wskazówki

  • Kąt ostrzenia noży Gerlach wynosi 30 stopni (po 15 stopni na każdą ze stron).
  • Podczas ostrzenia wykonujemy równomierne ruchy ręką, lekko przyciskając narzędzie do ostrzałki. Ilość pociągnięć o ostrzałkę musi być taka sama po jednej jak i drugiej stronie noża. Zaczynamy od krawędzi tnącej  przy uchwycie noża, kończąc na jego czubku.
  • Pamiętajmy, że zaawansowane ostrzałki idą jedynie w parze z wysokiej jakości nożami kuchennymi. Tylko taki duet zapewni doskonale ostre narzędzie na długi czas.
  • Dodatkowo, starajmy się ostrzyć nasze noże regularnie. Dzięki temu, każde kolejne ostrzenie nie będzie mozolnie przedłużającą się czynnością.

powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności