0

Co powinieneś widzieć o ostrzeniu noży?

Kucharz amator czy profesjonalista – każdy z nich doskonale wie, że naostrzony nóż to podstawa. Gwarantuje on precyzyjne cięcie i nie wymaga użycia nadmiaru siły podczas krojenia. Dbając o swoje noże regularnie, zapewniasz im dłuższą żywotność, a sobie komfort i bezpieczeństwo.

Nóż bez względu na to, jakiej jest jakości, wymaga ostrzenia. Nawet ten najdroższy z czasem się stępi. Ostrzenie to zabieg pielęgnujący narzędzie, dlatego powinien być wykonywany często i systematycznie.
 

Zestaw noży w bloku MODERN

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku MODERN
 

Rodzaje ostrzałek

Istnieją różne rodzaje ostrzałek, a najpopularniejsze z nich to podstawowa ostrzałka manualna oraz ostrzałka prętowa.
 

Standardowa ostrzałka manualna

Podstawowa ostrzałka należy do najprostszych w użyciu, a przy tym jest bezpieczna. Stosuje się ją do ostrzenia każdego rodzaju noża, doskonale sprawdza się przy ostrzach ze stali nierdzewnej. Jej ogromną zaletą są wysokie ścianki, stabilnie utrzymujące nóż, aby ułatwić przeciągnięcie ostrza.

Często tego typu ostrzałki wyposażone są w antypoślizgową rękojeść, która ułatwia utrzymanie jej w dłoni, poprawiając jednocześnie komfort użytkowania i zapewniając bezpieczeństwo.

Na zdjęciu: ostrzałka do noży 04


Ostrzałki prętowe

Z tego rodzaju ostrzałek najczęściej korzysta się przy pielęgnacji profesjonalnych noży kuchennych ze stali nierdzewnej, chociaż nadają się do różnego typu noży. Wymagają one jednak więcej doświadczenia i praktyki, ale dają o wiele lepsze rezultaty.

Poszczególne modele mogą różnić się między sobą wielkością, materiałem ściernym oraz rękojeścią. Dobrze wyprofilowany uchwyt gwarantuje bezpieczeństwo i komfort podczas użytkowania.

Ceramiczna ostrzałka do noży 10

Na zdjęciu: Ceramiczna ostrzałka do noży 10"


Jak ostrzyć noże?

Ostrzenie noża polega na lekkim przyciskaniu narzędzia do ostrzałki pod odpowiednim kątem (przykładowo dla noży marki Gerlach jest to 30 stopni – po 15 stopni na każdą ze stron) i wykonywaniu równomiernych ruchów ręką. Rozpocznij od krawędzi tnącej przy uchwycie noża, a zakończ na czubku. Pamiętaj, że ilość pociągnięć musi być taka sama dla każdej ze stron.
 

Przetestuj ostrość swojego noża

Weź pomidor i spróbuj go przekroić. Sprawdź, czy nóż bez problemów przecina skórkę, jeśli nie – naostrz swój nóż. Gdy nie masz pod ręką pomidora, możesz wykonać test na papierze. Trzymaj kartkę w pionie i zacznij kroić od góry, aby przeciąć cały kawałek – jeżeli tnie się łatwo, a papier nie strzępi się – nóż jest ostry.
 

Nóż do jarzyn 3,5 SMART GREY

Na zdjęciu: Nóż do jarzyn 3,5" SMART GREY


Ostry nóż to także bezpieczny nóż – poślizg jest mniejszy, a Ty nie musisz używać zbyt dużo siły podczas krojenia. Precyzyjnie cięte kawałki jedzenia gotują się w takim samym tempie, przez co danie jest smaczniejsze. Jeśli chcesz dobrze dbać o swoje noże, ostrz je regularnie, korzystaj z odpowiednich ostrzałek i zawsze stosuj się do zaleceń producentów.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności