0

Jak ugotować jajko na twardo?

Jajka na twardo są świetnym dodatkiem, który wykorzystasz w wielu daniach. Zawiera zdrowe wartości odżywcze, zwłaszcza białko, a jego przygotowanie jest stosunkowo szybkie i łatwe.

Rozpocznij od wyjęcia jajek z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Wybierz odpowiedni garnek – gotując więcej niż jedno jajko, powinny one zmieścić się obok siebie, tworząc jedną warstwę.

Jak ugotować jajko na twardo? – Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
 

Jak ugotować jajko na twardo?

Przed włożeniem jajka do garnka upewnij się, czy jest ono całe i nie ma pękniętej skorupki, ponieważ mogłoby wypłynąć na zewnątrz.

 

Sposób 1.

Umieść jajko w garnku, zalej je zimną wodą, dodaj odrobinę soli i doprowadź do wrzenia. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i rozpocznij odliczanie czasu. Aby mieć smaczne jajko ugotowane na twardo, potrzebujesz 8-10 minut. Po tym czasie odlej gorącą wodę i zalej jajka zimną, aby zatrzymać proces gotowania.

 

Wskazówka
Czas gotowania zawsze zależy od wielkości jajek i należy go do nich dostosować.

 

Jak ugotować jajko na twardo? – Zestaw garnków 4 el. SMART

Na zdjęciu: Zestaw garnków 4 el. SMART
 

Sposób 2.

Umieść jajko w garnku, zalej je zimną wodą i gotuj pod przykryciem. Gdy woda zacznie wrzeć, zdejmij jajka z ognia i pozostaw w wodzie przez 10-12 minut pod przykryciem. W zależności od wielkości jajka, czas ten może się skrócić lub albo nieco wydłużyć. Po tym czasie wylej ciepłą wodę, a następnie zalej jajko zimną wodą (możesz dodać do niej kostki lodu). Po kilkunastu minutach w chłodnej kąpieli obierz jajka i przygotuj tak, jak lubisz.

 

Uwaga
Jajko gotowane zbyt długo ma szary pierścień wokół żółtka, żółtko może się również rozsypywać i jest mniej smaczne.

 

Jak ugotować jajka na twardo? – Zestaw garnków 15 el. SIMPLE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 15 el. SIMPLE
 

Jak rozpoznać, czy jajko jest ugotowane na twardo?

Rozkręć je na płaskiej powierzchni. Jeżeli jajko równomiernie kręci się wokół własnej osi, oznacza to, że zostało ugotowane na twardo, a jeżeli chwieje się – jest surowe.

 

Jak wygląda jajko ugotowane na twardo?

Dobrze ugotowane jajko na twardo posiada ścięte, jędrne białko i kremowe żółtko.

Jak ugotować jajko na twardo? – Zestaw noży w bloku DECO BLACK

Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku DECO BLACK
 

Jak obrać jajko ugotowane na twardo?

Jajko na twardo najczęściej obiera się w całości. Najłatwiejszym sposobem jest rozbicie skorupki, np. przetaczając je po twardej powierzchni. Gdy jednak skorupka schodzi nieco trudniej, możesz lekko stłuczone jajka zalać zimną wodą i po chwili rozpocząć obieranie.

Jak ugotować jajko na twardo? – Deska do krojenia dębowa NATUR

Na zdjęciu: Deska do krojenia dębowa NATUR
 

Jak serwować jajko na twardo?

Dobrze ugotowane jajka na twardo są smaczne w wersji solo. W przeciwieństwie do jajek na miękko, bez problemów pokroisz je np. na kanapkę, posiekasz do sałatki, wykorzystasz do past czy farszów. Jajka na twardo możesz posypać słodką papryką lub szczypiorkiem w zależności o tego, jaki sposób podania wybierzesz.

Jak ugotować jajko na twardo? – Komplet 3 noży Smart Color

Na zdjęciu: Komplet 3 noży Smart Color
 

Jeśli ugotujesz więcej jajek, pozostałe przechowuj w lodówce w szczelnych pojemnikach na żywność maksymalnie do 7 dni. Pamiętaj, aby jajka były w skorupce, ponieważ dzięki temu nie przesiąkną zapachem z lodówki.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności