0

Jak ugotować ryż na sypko?

Gotowanie ryżu nie jest najtrudniejsze, ale łatwo można popełnić błąd i go rozgotować lub przypalić. Najważniejsze to zastosować odpowiednie proporcje ryżu w stosunku do ilości wody.

Zachowanie czujności i stała kontrola podczas gotowania pozwolą Ci przygotować ryż na sypko, dokładnie taki, jakiego potrzebujesz do swoich ulubionych dań.

Jak ugotować ryż na sypko? – Zestaw garnków 6 el. PRIME

Na zdjęciu: Zestaw garnków 6 el. PRIME
 

Przygotuj ryż

Pierwszy krok to dokładne płukanie ryżu. Dzięki temu pozbawisz go skrobi, która sprzyja sklejaniu się ziaren. Dobrze oczyszczony ryż rozpoznasz po kolorze wody – jeśli będzie przezroczysta to znak, że ziarna zostały pozbawione skrobi.

Wskazówka
Ryż należy płukać do momentu aż woda z mlecznej, zamieni się w całkowicie przezroczystą. Najlepiej zrobić to pod bieżącą wodą.

Jak ugotować ryż na sypko? – Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. AMBIENTE
 

Ilość wody ma znaczenie

Do ugotowania ryżu na sypko, na jedną szklankę ziaren będziesz potrzebować 1,5 szklanki wody (nie więcej niż 2 szklanki). Jeśli dodasz jej więcej, ryż będzie miększy i łatwiej wówczas go rozgotować.

Jak ugotować ryż na sypko? – Zestaw garnków PRESTIGE PLUS

Na zdjęciu: Zestaw garnków PRESTIGE PLUS
 

Gotowanie

Do garnka wlej wodę, dodaj odrobinę oleju oraz soli. Gdy woda zacznie się gotować, wsyp do niej wypłukany wcześniej ryż. Zanim woda ponownie zacznie wrzeć, możesz co jakiś czas delikatnie przemieszać ziarna. Dzięki temu ryż nie przyklei się do dna i unikniesz przypalenia.

Jak ugotować ryż na sypko? – Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa

Na zdjęciu: Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa
 

Kiedy ryż zacznie się gotować, przykryj garnek, zmniejsz ogień i trzymaj na kuchence jeszcze przez około 15 minut. W tym czasie nie mieszaj go, ponieważ może się rozpaść i posklejać.

Jak ugotować ryż na sypko? – Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR

Na zdjęciu: Zestaw garnków 10 el. SUPERIOR
 

Po 15 minutach zdejmij naczynie i sprawdź, czy konsystencja ryżu jest odpowiednia. Jeżeli w garnku została woda, odstaw ryż na chwilę, aż ziarna wchłoną pozostałą wodę.

Wskazówka
Czas gotowania ryżu należy dostosować do jego ilości oraz rodzaju ryżu. 15 minut nie dla każdego typu będzie wystarczające. Niektóre rodzaje ziaren potrzebują nawet 30 minut. Warto wcześniej zapoznać się z instrukcją na opakowaniu.

 

Dlaczego warto ugotować ryż na sypko?

W tej odsłonie ryż jest smaczniejszy i doskonale sprawdza się w wielu daniach mięsnych i warzywnych. To idealny dodatek do potraw, zwłaszcza azjatyckich, ale nie tylko.

Zobacz, jak przygotować dorsza po azjatyckubataty w sosie curry ze szpinakiemryż po meksykańsku oraz pudding ryżowy ze śliwkami i rodzynkami.

Jak ugotować ryż na sypko? – Zestaw sztućców 24 szt. mat CELESTIA

Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. mat CELESTIA
 

Przed podaniem warto przemieszać ryż widelcem. W ten sposób spulchnisz go nieco i sprawdzisz, czy nie jest posklejany. Ugotowany ryż możesz przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Przetrzymuj go jednak w szczelnie zamkniętych pojemnikach, które zapobiegają przedostawaniu się nieprzyjemnych zapachów i pozwalają zachować świeżość produktu na dłużej.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności