Patelnia stalowa Prestige 24 cm
Patelnia stalowa jest dowodem na to, że klasyczne produkty nigdy nie wychodzą z mody i cieszą się olbrzymią popularnością wśród klientów. Korzystają z nich nie tylko profesjonalni kucharze, ale również amatorzy kulinarnych wyzwań. Pamiętaj jednak, że patelnie stalowe rządzą się swoimi prawami i są to naczynia dosyć wymagające, zwłaszcza podczas pierwszych prób smażenia. Dlatego warto zapoznać się z podstawowymi zasadami ich użytkowania, aby przyrządzanie potraw było prostsze i przyjemniejsze.
Jak zahartować patelnię stalową?
Podstawową kwestią, o której musisz pamiętać przed pierwszym użyciem jest jej odpowiednie zahartowanie. Pozwoli ono na przygotowanie patelni do smażenia, aby podczas użytkowania składniki nie przywierały do dna naczynia. Najlepszym sposobem jest zagotowanie filiżanki wody wraz z obierkami z ziemniaków na patelni przez 15 minut. Następnie należy wylać wodę, usunąć obierki i wypłukać patelnię. Na koniec zalać patelnię cienką warstwą oleju i smażyć do pięciu minut.
Jak korzystać z patelni stalowej?
Dzięki swojej konstrukcji patelnia stalowa nie potrzebuje aż tak dużego płomienia jak inne patelnie. Jeśli uważasz, że patelnia jest wystarczająco rozgrzana, zmniejszmy płomień, aby nie doprowadzić do jej przegrzania. Jeśli przegrzejesz patelnię, smażone składniki mogą się nadmiernie przypalać i potrzebna będzie spora ilość tłuszczu, aby zapobiec kolejnemu przywieraniu.
Bezpiecznym rozwiązaniem podczas użytkowania patelni stalowych w wysokich temperaturach jest stosowanie oleju arachidowego (wyciskany na gorąco, rafinowany), palmowego lub gorczycowego. W przypadku patelni stalowej potrzebna jest większa ilość tłuszczu, niż przy smażeniu na innych patelniach, zwłaszcza przez pierwszy okres użytkowania.
Uwaga! Podczas pierwszych zmagań z patelnią stalową, musisz uzbroić się w cierpliwość. Aby smażeniu nie towarzyszyło przywieranie potraw, patelnia musi przejść proces „wygrzewania się”, czyli dostosowania się stali do smażenia, co skutkuje w późniejszym, lepszym rozprowadzaniu ciepła na patelni. Pamiętaj, że proces ten może trwać długo, jednakże jest bardzo istotny.
Czy patelnia stalowa nadaje się do mycia w zmywarce?
Jak najbardziej tak. Patelnia stalowa, w przeciwieństwie do patelni z powłokami, może być czyszczona w zmywarce, ponieważ nie istnieje ryzyko, że dodatkowa powłoka zedrze się lub uszkodzi w trakcie mycia. Staraj się jednak wybierać możliwie delikatne tryby i detergenty, aby na dłuższy czas zachowała swoje właściwości.
Niektóre zabrudzenia, zwłaszcza np. mocne przypalenia mogą wymagać ręcznego mycia patelni. Wówczas wyczyść ją gąbką. Pamiętaj, aby nie zlewać nagrzanej patelni zimną wodą. Może to doprowadzić do wygięcia się stali! Patelnie PRESTIGE są wykonane z grubej warstwy materiału, jednak nawet ona, pod wpływem różnic temperatury, może ulec w takiej sytuacji nieznacznym odkształceniom.
Jak przechowywać patelnię stalową?
Patelnię stalową przechowuj w szafce lub w szufladzie po wysuszeniu. Najlepiej, aby stała osobno, nie dotykając innych naczyń. Jednakże jeśli nie masz miejsca, możesz układać jedno stalowe naczynie na drugie. Ryzykujesz wówczas powstaniem drobnych zadrapań na ich powierzchni, jednak nie powinno mieć to większego wpływu na działanie tego typu produktów.
Jakich akcesoriów używać do patelni stalowej?
W przypadku patelni stalowej to, jakich akcesoriów będziesz używać, nie ma większego znaczenia. Mogą być one zarówno wykonane z drewna, silikonu, jak i stali. Nie musisz obawiać się, że powierzchnia naczynia będzie uszkodzona. Zwróć jednak uwagę na ich jakość. Powinny być odporne na działanie wysokich temperatur, nie wyginać się i nie łamać. Akcesoria, które są wykonane z materiałów niskiej jakości, lub z bardzo cienkich warstw mogą być po prostu niebezpieczne w trakcie użytkowania.
Pamiętaj o bezpieczeństwie w trakcie używania patelni stalowej
W trakcie smażenia na patelni stalowej używa się często dużych ilości tłuszczu, który rozgrzewa się do wysokich temperatur. Dlatego też w trakcie tego działania zachowaj szczególną ostrożność. Nie polewaj powierzchni wodą w niekontrolowanych warunkach. Do kuchni ubierz się w długi rękaw. Dopilnuj również, aby nie miały do niej dostępu dzieci oraz zwierzęta.
To bardzo ważne – poparzenia, które mogą pojawić się w wyniku kontaktu z gorącą patelnią lub rozgrzanym olejem są potencjalnie trudne w leczeniu.
Pierwsze użycie patelni ze stali nierdzewnej – pamiętaj o cierpliwości!
Pierwsze użycie patelni ze stali nierdzewnej może nie pójść po Twojej myśli. Nie ma się czemu dziwić; większość osób smaży na co dzień na patelniach z powłokami, które są po prostu łatwiejsze w użytkowaniu. Jednakże nie ma co zniechęcać się po pierwszym użyciu.
Naczynia tego typu mają wiele zalet, związanych ze wspomnianym już ułatwiony myciem, czy podwyższoną trwałością. Doskonale sprawdzają się w profesjonalnych kuchniach i pozwalają na smażenie mięs i innych dań w wysokich temperaturach. Usmażysz na nich steki, przygotujesz sosy czy jajecznice. Dlatego nie warto się zniechęcać, zwłaszcza jeśli cenisz sobie produkty, które będą Ci towarzyszyć przez wiele długich lat.
Co warto przygotować na patelni stalowej?
Na patelni stalowej możesz przygotować wiele smacznych dań. Idealnie sprawdzi się do smażenia różnego typu mięs, takich jak steki, wieprzowina, czy kotlety. Usmażysz na nich udka z kurczaka, czy pierś z kaczki, perliczki lub innego drobiu. Taka patelnia będzie jednak odpowiednia również dla wegetarian i wegan. Przygotujesz na niej ser Halloumi, wywodzący się z Grecji i często używany w burgerach jako zastępnik mięsa. Dobrze sprawdzi się również do przygotowywania szparagów na maśle, podsmażanych warzyw różnego typu czy nawet do słodkich eksperymentów, takich jak przygotowywanie karmelu.
Na patelni stalowej możesz przygotować właściwie to samo, co na patelni z powłoką nieprzywierającą, jednak w jej przypadku nie musisz się aż tak mocno obawiać przepalenia. Nie straci ona swoich właściwości nawet jeśli temperatura przez chwilę będzie zbyt wysoka, co może się zdarzyć, gdy używasz naczyń z powłokami. Dlatego naprawdę warto mieć je w swoim kuchennym asortymencie.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni stalowej?
Przy zakupie patelni stalowej należy zwrócić uwagę na następujące elementy: wagę (cięższe patelnie będą solidniejsze), grubość ścianek i dna (zbyt cieńkie szybciej ulegną deformacjom), wygodny uchwyt oraz jakość stali. Nasze patelnie PRESTIGE są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, która posiada zwiększoną odporność na występowanie korozji. Ponadto, patelnie PRESTIGE są odporne na zarysowania.
Sprawdź też, jaka palenia jest najlepsza.
Zalety patelni całostalowych:
- Długowieczność
- Wytrzymałość na zarysowania
- Zwiększona odporność na występowanie korozji
- Możliwość użytkowania na kuchni indukcyjnej, w piekarniku oraz w zmywarce
PATELNIE GERLACH KUPISZ W NASTĘPUJĄCYCH KATEGORIACH:
PATELNIE GŁĘBOKIE PATELNIE CERAMICZNE POKRYWKI NA PATELNIE PATELNIE DO NALEŚNIKÓW PATELNIE Z ODPINANĄ RĄCZKĄ WOKI PATELNIE GRILLOWE PATELNIE NIEPRZYWIERAJĄCE PATELNIE GRANITOWE PATELNIE NA INDUKCJĘ PATELNIE NA PREZENT ZESTAW PATELNI