Jak używać patelni całostalowych?

 

Patelnia całostalowa jest dowodem na to, że klasyczne produkty nigdy nie wychodzą z mody i cieszą się olbrzymią popularnością wśród klientów. Korzystają z nich nie tylko profesjonalni kucharze, ale również amatorzy kulinarnych wyzwań. Pamiętajmy jednak, że patelnie stalowe rządzą się swoimi prawami i są to naczynia dosyć wymagające w użytkowaniu, zwłaszcza na początku. Dlatego warto zapoznać się z podstawowymi zasadami smażenia, aby przyrządzanie potraw było prostsze i przyjemniejsze.

Jak zahartować patelnię całostalową?

Podstawową kwestią, o której musimy pamiętać przy pierwszym smażeniu jest jej odpowiednie zahartowanie. Najlepszym sposobem jest zagotowanie filiżanki wody wraz z obierkami z ziemniaków przez 15 minut. Następnie należy wylać wodę, usunąć obierki i wypłukać patelnię. Zalać patelnię cienką warstwą oleju i smażyć przez kilka minut. Na koniec ściągnąć ją z palnika i wytrzeć.

Jak korzystać z patelni całostalowej?

Dzięki swojej konstrukcji, patelnia całostalowa nie potrzebuje aż tak dużego płomienia jak inne patelnie. Po rozgrzaniu patelni, zmniejszmy płomień, aby nie doprowadzić do jej przegrzania. Nie powinniśmy przekraczać temperatury 250 stopni Celsjusza. Jeśli przegrzejemy patelnię, smażone składniki mogą się nadmiernie przypalać i potrzebna będzie spora ilość tłuszczu, aby zapobiec kolejnemu przywieraniu.

Bezpiecznym rozwiązaniem podczas użytkowania patelni całostalowych w wysokich temperaturach jest stosowanie olei wysokotemperaturowych, takich jak oliwa, masło klarowane lub olej ryżowy. Pamiętajmy, że w przypadku patelni stalowej potrzebna jest większa ilość tłuszczu, niż przy smażeniu na innych patelniach.

Uwaga! Podczas naszych pierwszych zmagań z patelnią stalową, musimy uzbroić się w cierpliwość. Aby patelnia była gotowa do użytku musi przejść proces „wygrzewania się”. Proces ten może trwać nawet do kilku miesięcy, jednakże jest bardzo istotny, ponieważ pozwoli on stali dostosować się do smażenia. Podczas „wygrzewania się” dochodzi do rozprężania się materiału, co skutkuje w późniejszym, lepszym rozprowadzaniu ciepła.

Jak używać patelni całostalowych?

Na co zwrócić uwagę przy zakupie patelni całostalowej?

Przy zakupie patelni stalowej należy zwrócić uwagę na następujące elementy: odpowiednio dostosowana waga, grubość ścianek i dna, wygodny uchwyt, oraz jakość stali. Nasze patelnie PRESTIGE są wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej 18/10, która posiada zwiększoną odporność na występowanie korozji. Ponadto, patelnie PRESTIGE są bezpieczne dla zdrowia oraz odporne na zarysowania.

Zalety patelni całostalowych

  • Długowieczność
  • Wytrzymałość na zarysowania
  • Bezpieczeństwo dla zdrowia – stal odporna jest na korozję oraz nie wydziela niebezpiecznych substancji podczas smażenia, nawet w wysokich temperaurach
  • Możliwość użytkowania na kuchni indukcyjnej, w piekarniku oraz w zmywarce

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
Zyskaj rabat
5%
na pierwsze
zakupy!
odbierz rabat dowiedz się więcej