Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Jak wyczyścić przypaloną patelnię?

Smażenie jest dosyć trudnym elementem tworzenia potraw, ponieważ naczynie ma często kontakt z wysokim płomieniem i głębokim tłuszczem. Nic dziwnego, że czasami zdarza nam się niestety coś przypalić. Na szczęście stosunkowo łatwo można poradzić sobie z brudnymi powierzchniami za pomocą ogólnie dostępnych produktów, które znajdują się w każdej kuchni. W tym artykule postanowiliśmy opisać łatwe sztuczki, które pozwolą na szybkie pozbycie się uporczywego brudu.

Kilka kroków w walce z przypaloną patelnią

Przy czyszczeniu przypalonej patelni, przede wszystkim pamiętajmy, że liczy się czas. Po zakończeniu smażenia, gdy naczynie troszkę się przestudzi, szybko zalej je ciepłą wodą i dodaj odrobinę płynu do mycia naczyń, który rozpuści tłuszcz. Gdy zauważysz, że resztki jedzenia powoli odchodzą od patelni, najlepiej usuń je za pomocą szorstkiej strony gąbki. Na sam koniec ponownie umyj patelnię pod bieżącą wodą z użyciem płynu do mycia naczyń i dokładnie osusz naczynie.

Wyjątkowo trudne zabrudzenia do wyczyszczenia

W przypadku naprawdę trudnych zabrudzeń, warto sięgnąć po sodę oczyszczoną i ocet.  Wysyp sodę oczyszczoną na powierzchnię patelni, dodaj ocet, zalej zagotowaną wodą z czajnika naczynie tak, aby woda pokryła całe dno. Następnie pozostaw tą mieszankę na kilka minut, wylej i usuń przypalone resztki za pomocą gąbki lub ściereczki. Na koniec, nie zapomnij o dokładnym umyciu patelni ciepłą wodą oraz płynem do mycia naczyń.

Na zdjęciu: patelnia Solid

Czego nie należy robić podczas mycia przypalonej patelni?

Istnieje kilka ważnych zasad, których warto przestrzegać, aby zapobiec zniszczeniu naszego naczynia. Przede wszystkim, nie używaj ostrych narzędzi do usuwania zabrudzeń, które zarysowują powierzchnię. Ponadto, wszelkiego rodzaju preparaty do czyszczenia piekarnika nie sprawdzą się w przypadku mycia patelni. Substancje ścieralne w nich zawarte szybko uszkodzą powłokę ceramiczną lub teflonową. W przyszłości doprowadzi to do szybszego przywierania jedzenia do dna patelni. Dodatkowo, przed rozpoczęciem mycia naczynia, poczekajmy jakiś czas do momentu, kiedy wystarczająco się ono ostudzi. Unikaj zalewania gorącej patelni wodą, ponieważ taki zabieg również wpłynie niekorzystnie na stan naszego naczynia.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
Zyskaj rabat
5%
na pierwsze
zakupy!
odbierz rabat dowiedz się więcej