Nóże kuchenne Gerlach - zawsze gotowe do pracy

Nóże kuchenne Gerlach - zawsze gotowe do pracy

Nóź jest niezbędnym narzędziem w kuchni, bez którego ciężko jest przygotować jakiekolwiek danie. Olbrzymi wybór tych produktów w sklepach, może przyprawić niejednego z nas o zawrót głowy. Noże różnią się między sobą wielkością, długością, zastosowaniem oraz materiałem z jakiego zostały wyprodukowane. Ważne jest, aby pośród tylu dostępnych noży, wybrać te odpowiednie dla siebie.

Budowa noży kuchennych

Noże kuchenne mogą składać się z elementów takich jak:

  • głownia – najczęściej wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej
  • grzbiet - górna krawędź głowni
  • broda - element zabezpieczający profesjonalne noże kuchenne
  • kapsel - element zwierający pomocnicze symbole dot. zastosowania konkretnego noża kuchennego
  • bączek - element wzmacniający noże kute
  • ostrze – część tnąca noża
  • trzpień – zakończenie głowni; element, do którego przytwierdzona jest rękojeść
  • rękojeść – uchwyt noża, często wykonany z drewna, stali nierdzewnej lub pokryty powłokami antypoślizgowymi

Pamiętajmy, że rodzaj ostrza, kształt głowni, rękojeści zależy od przeznaczenia noża kuchennego.

Budowa noży kuchennych Gerlach

Na co zwrócić uwagę przy zakupie noży kuchennych?

Przede wszystkim, nóż musi zapewnić nam komfort podczas krojenia. Dlatego szukajmy noży, które są odpowiednio wyważone i dobrze leżą w dłoni. Zwróćmy uwagę na materiał z jakiego jest wykonane narzędzie. Sprawdźmy, czy nie wyślizguje nam się z ręki zbyt łatwo. Nie kupujmy noży, które mają zbyt krótki, bądź zbyt długi uchwyt. Po dłuższej chwili, poczujemy jak męczące jest używanie noży, które nie są dostosowane do proporcji naszego ciała. Ponadto, kupując nóż, musimy zastanowić się do czego dokładnie ma nam posłużyć. Czy mamy zamiar filetować nim ryby, szatkować przyprawy, a może kroić pieczywo? W zależności od zastosowania, noże róźnią się między sobą znacząco.

Zawsze zwracajmy uwagę na jakość oglądanych przez nas produktów. Jeśli głownia jest ruchoma lub wygina się, oznacza to słabej jakości narzędzie. Najlepiej odstawić je z powrotem na sklepową półkę. Jeśli nasz budżet domowy jest ograniczony, zamiast kupować zestaw tanich noży, zainwestujmy w dwa lub trzy produkty wysokiej jakości, które posłużą nam przez lata.

Zastosowania noży kuchennych

Nóż szefa kuchni

Nóż szefa kuchni jest najbardziej powszechnym i uniwersalnym nożem, a jego obecność jest obowiązkowa w każdej kuchni – zarówno w profesjonalnej, jak i domowej. Kupując nóż szefa kuchni, postawmy na jego wysoką jakość, aby był solidny i wytrzymały. Polecaną długością noży szefa kuchni to 8”.

Nóż szefa pomoże nam w wielu pracach w kuchni. Środkowa część ostrza jest odpowiednia do krojenia zarówno twardej, jak i miękkiej żywności. Natomiast delikatny łuk ułatwia wytworzenie kołyszącego ruchu podczas krojenia, co sprawia, że nóź bardzo dobrze radzi sobie z siekaniem ziół.

Wytrzymały grzbiet ostrza pozwala na używanie noża do rozdrabniania niewielkich kości i skorupiaków. Rozkład wagi jest idealny w krawędzi u podstawy ostrza, która odgrywa bardzo ważną rolę podczas krojenia. Szeroka i płaska powierzchnia ostrza noża szefa kuchni jest idealna do filetowania mięsa.

Nóż szefa kuchni 8 Style

Na zdjęciu: nóż szefa kuchni 8" Style

Nóż do chleba

Rekomendowana przez nas wielkość noża do pieczywa to 8”, która pozwoli na wygodne przekrawanie bułek, czy też bagietek. Długie ostrze posiada specjalne ząbki, które łatwiej przekroją świeże pieczywo lub grubszą skórkę chleba, zapobiegając nadmiernemu rozszarpaniu lub zgnieceniu pieczywa.

Nóż do chleba 8 Smart Grey

Na zdjęciu: nóż do chleba 8" Smart Grey

Nóż kuchenny

Uniwersalny nóż, który posiada krótszą głownię oraz węższe ostrze. Jest doskonałym pomocnikiem w krojeniu warzyw, owoców oraz mięs.

Nóż kuchenny 8 Deco Black

Na zdjęciu: nóż kuchenny 8" Deco Black

Nożyk do obierania

To małej wielkości nożyk, najczęściej o długości 5-10 cm, o szpiczastym czubku. Posłuży on do sprawnego obierania oraz do wykonywania precyzyjnych zdobień na owocach i jarzynach.

Nóż do jarzyn 4 Deco Black

Na zdjęciu: nóż do jarzyn 4" Deco Black

Istnieje również wiele innych rodzajów noży takich jak drylownica, tasak, nóż do trybowania, do smarowania, do sera, do pizzy, do filetowania ryb, czy też nóź do ziół. Wszystkie mają jedną cechę wspólną - zostały one zaprojektowane tak, aby ułatwić i usprawnić naszą codzienną pracę w kuchni.


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności
Zyskaj rabat
5%
na pierwsze
zakupy!
odbierz rabat dowiedz się więcej