0

Patelnia jako patera? Podawaj jedzenie prosto z naczynia!

Patelnia też może służyć jako patera! Dania podawane bezpośrednio z naczynia, w którym zostały przygotowane, mają swój niepowtarzalny urok. Sprawdź, jakie naczynia wykorzystać i jakie posiłki przygotować, aby móc w ten sposób je podać.

Sposób podania jedzenia ma znaczenie

Smak potrawy nie jest jej jedynym wyznacznikiem. Jak mówi się potocznie, ludzie jedzą oczami. Sposób podania dań na stole jest więc nie bez znaczenia, zwłaszcza w restauracjach czy w trakcie ważnych rodzinnych spotkań, np. z okazji świąt czy urodzin. Jednak nawet przygotowując wspólne, rodzinne śniadanie jesteś w stanie niewielkim nakładem pracy stworzyć wspaniale wyglądającą zastawę stołową.

Patelnia jako patera – jaką wybrać?

Jeśli chcesz podawać jedzenie na patelni, koniecznie wybierz taką, na której nie tylko dobrze przygotowuje się dania, ale również która dobrze wygląda. Tak samo, jak robi się to w przypadku np. naczyń do zapiekania ze szkła czy ceramiki. Dlatego ważne jest to, aby dobrać ją również do wystroju wnętrza i stawiać wyłącznie na produkty najwyższej jakości. Zwróć szczególną uwagę na produkty GERLACH z linii:

  • MONOLIT – najwyższej jakości patelnie wykonane z odlewanego aluminium, w jednolicie czarnym kolorze;
  • NATUR – również wykonane z odlewanego aluminium patelnie, posiadające uchwyty z naturalnego drewna;
  • PRESTIGE – patelnie całostalowe, używane także przez profesjonalnych kucharzy;
  • GRANITEX – patelnie wyróżniające się ceramiczną powłoką, która swoim wyglądem imituje granit.

Patelnia do serwowania i do piekarnika

Patelnia może również pełnić funkcję naczynia do zapiekania. Ważne jest jednak, aby wybrać model, który nadaje się do używania w piekarniku. Nie sprawdzą się więc patelnie z drewnianymi uchwytami lub te z tworzyw sztucznych w technologii Soft Touch. Możesz do tego wykorzystać patelnie PRESTIGE lub SOLID LITE. Innym dobrym rozwiązaniem mogą być naczynia z odczepianą rączką SMART bądź SMART STEEL – będą zajmować mniej miejsca w piekarniku, a wyjęcie ich będzie naprawdę proste. Wystarczy przypiąć uchwyt!

Uwaga, nim włożysz patelnie do piekarnika, sprawdź, czy jej producent zezwala na tego typu użytkowanie.

Jakie dania można serwować na patelni?

Na patelni możesz serwować jajka w różnej formie, np. sadzone, jako omlety czy jajecznica. Ponadto warto podawać na niej też różnego rodzaju sosy do makaronu czy ryżu oraz dodatki, takie jak zapiekane warzywa. Unikaj podawania na nich produktów smażonych na większej ilości oleju, które z założenia mają być chrupiące, np. kotletów, ponieważ mogą nasiąknąć tłuszczem i stracić na smaku. Sprawdź przepis na smażonkę po beskidzku lub szakszukę.

Z użyciem patelni możesz przygotować również zapiekanki z piekarnika, a nawet idealnie okrągłą pizzę. Zadziała ona jak forma do pieczenia, wymuszając konkretny kształt produktu.

Na czym postawić gorącą patelnię?

Jeśli Twoja patelnia wciąż jest gorąca, lepiej nie kłaść jej bezpośrednio na stole czy obrusie. Dlatego warto zadbać o odpowiednią podstawkę. Doskonale sprawdzi się do tego nieregularna deska do krojenia NATUR BOARD wykonana z naturalnego drewna dębowego. Możesz również wykorzystać tacki bądź patery wykonane z wysokiej jakości porcelany, które są odporne na szok termiczny.

Patelnia jako patera – na jakie okazje?

Patelnię możesz wykorzystać jako naczynie do serwowania w trakcie wspólnych, rodzinnych śniadań. To efektowne i szybkie rozwiązanie na co dzień. Jednak doskonale sprawdzi się także w trakcie spotkań, zwłaszcza tych organizowanych w otoczeniu natury bądź w nowoczesnych i nietuzinkowych wnętrzach. Sprawdzi się szczególnie dobrze w czasie mniej oficjalnych wydarzeń, takich jak domówka, wieczór kawalerski czy luźne urodzinowe spotkanie ze znajomymi.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności