0

Przepis na domowe frytki

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżeczki tymianku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik z funkcją termoobiegu góra-dół i nagrzewamy go do 200 stopni.

Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na podłużne kawałki.

Ziemniaki przesypujemy do dużej miski.

Dodajemy olej rzepakowy, sól, pieprz i tymianek. Całość dokładnie mieszamy.

Na blasze umieszczamy brązowy papier do pieczenia, na który wysypujemy ziemniaki (staramy się, aby ziemniaki się nie dotykały, gdyż nie będą chrupiące).

Wkładamy blachę z frytkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. W połowie czasu mieszamy ziemniaki.

Gdy frytki się ładnie zarumienią, wyciągamy je z piekarnika. Smacznego!

Wskazówka:

Do krojenia ziemniaków na frytki polecamy nóż szefa kuchni Natur.

Nóż szefa kuchni Natur

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności