Artykuły

czytaj post
Jak przygotować napój na bazie soku z kaktusa?

Składniki: 12 owoców kaktusa (inaczej opuncji) 4 pomarańcze Sposób przygotowania:

czytaj post
Brownie Muffinki

Składniki: 200g masła 200 g gorzkiej czekolady 3 duże jajka lub 4 małe 240 g cukru ...

czytaj post
Ciabatta z serem halloumi

Składniki: 1 bułka ciabatta 1 ser halloumi 4 plasterki pomidora 4 plasterki obranego ogó...

czytaj post
Ryż po meksykańsku

Składniki: 1 szklanka ryżu długoziarnistego 500 ml bulionu warzywnego 4 łyżki passaty pomidorowej...

czytaj post
Bulion warzywny

Składniki: 4 marchewki 1 średni seler 2 pietruszki 1 mały por 2 małe cebule...

czytaj post
Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem i miodem

Składniki: 2 kukurydze 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu Szczypta soli...

czytaj post
Gotowane kolby kukurydziane

Składniki: 2 kolby kukurydziane Sól Przygotowanie: Kolby kukurydziane przekrawa...

czytaj post
Tort czekoladowy

Składniki: Biszkopt 200 g masła 150 g cukru 70 g kakao 160 g mąki pszennej...

czytaj post
Bułeczki cynamonowe

Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 250g mąki pszennej ...

czytaj post
Parmigiana

Składniki: 2 duże bakłażany 1 duża cebula 3 ząbki czosnku Olej rzepakowy 700g passa...

czytaj post
Spaghetti Napoli

Składniki: 400g makaronu spaghetti 800 g pomidorów z puszki 1 duża cebula 3 ząbki czosn...

czytaj post
Makaron conchiglioni faszerowany pastą tuńczykową

Składniki: 12 muszelek makaronu conchiglioni Dwie tuńczyka z puszki 20 listków świeżej bazyli...

czytaj post
Tort bezowy z owocami

Składniki: 5 białek 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego

czytaj post
Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem

Składniki: 200 g świeżego szpinaku baby 100 g kaszy bulgur 1 duża czerwona papryka 2 duże pomi...

czytaj post
Zupa z cukinii i groszku cukrowego

Składniki: 2 cukinie 0,25 kg groszku cukrowego 1l wody 1 cebula 2 marchewki...

czytaj post
Konfitury jagodowe

Składniki: 1kg jagód 250 g cukru brązowego 2 łyżki wody Przygotowanie:...

czytaj post
Mus jagodowy z serkiem Mascarpone

Składniki: 200 g jagód 150 g serka Mascarpone 150 g śmietanki kremówki 1,5 łyżki...

czytaj post
Pasta z groszku i awokado

Składniki: 1 szklanka zielonego groszku z puszki ½ awokado 10 dag sera feta 1 ząbek czo...

czytaj post
Sernik z malinami

Składniki: Ciasto: 280 g mąki 2 żółtka 60 g cukru pudru 13...

czytaj post
Gazpacho

Składniki: 6 dużych, dojrzałych pomidorów 2 papryki czerwone 1 ogórek sałatkowy ...

czytaj post
Knedle z morelami

Składniki: Pół kilograma ziemniaków 8 małych moreli 1 jajko 1/3 szklanki mąki ps...

czytaj post
Konfitury z jeżyn

Składniki: 700 g jeżyn 250 ml wody 250 g cukru Przygotowanie: Jeżyny płucze...

czytaj post
Hummus

Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 szklanka jasnej pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody

czytaj post
Kurki marynowane z rozmarynem

Składniki na marynatę: 4,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 szklanki octu winnego...

czytaj post
Ciasto z rabarbarem

Składniki: 350 g mąki pszennej pół szklanki drobnego cukru łyżeczka proszku do pieczenia...

czytaj post
Jagodzianki z lukrem

Składniki: 25 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 50 g  cukru...

czytaj post
Sos kurkowy

·Składniki: 200 g kurek Dwie łyżeczki świeżego, posiekanego koperku 100 g serka topionego

czytaj post
Łosoś grillowany z masłem ziołowym

Składniki: 4 filety z łososia Sok z ½ cytryny 4 łyżki miękkiego masła 3 łyżeczki posiek...

czytaj post
Warzywa grillowane

Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 3 cebule 2 papryki czerwone 1 papryka żółta

czytaj post
Szwedzkie klopsiki

Składniki: 350 g mielonej wołowiny 350 g mielonej wieprzowiny...

czytaj post
Domowy przepis na shake białkowy

Składniki: 1 szklanka mleka o niskiej zawartości tłuszczu 3 łyżki jogurtu typu Greckiego o niskiej zawartości tłuszc...

czytaj post
Włoska pasta z tuńczyka

Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 3 plastry suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku...

czytaj post
Jak upiec ciabattę?

Ciabatta to płaska bułka o prostokątny kształcie, która pochodzi z Włoch. Odpowiednio upieczona ciabatta powinna mieć chrupiącą skórk...

czytaj post
Jak przygotować mleko migdałowe?

Mleko migdałowe posiada niezwykły smak. Nadaje się doskonale jako dodatek przy pieczeniu deserów, jako mleko do kawy, czy płatków śni...

czytaj post
Przepis na sos barbecue

Sos barbecue nadaje się idealnie jako dodatek do grillowanych mięs oraz frytek i pieczonych ziemniaków. Składniki: ...

czytaj post
Jak szybko przygotować ciasto na pizzę?

Szybki i łatwy przepis na przygotowanie ciasta do pizzy. Dodaj ulubione składniki i ciesz się wyjątkowym smakiem domowej pizzy przygotowanej własno...

czytaj post
Szybkie przekąski na imprezę

Szykujesz się do przygotowania przyjęcia? Przed Tobą zapewne mnóstwo obowiązków, a czasu niewiele, dlatego poniżej zebraliśmy kilka r...

czytaj post
Zdrowe przekąski na imprezę

Zaserwowanie zdrowych przekąsek na urodzinach, czy spotkaniu to naprawdę świetny pomysł. Nie tylko zadbasz o zdrowie i samopoczucie swoich gości, a...

czytaj post
Jesienne potrawy

Skorzystaj z dobrodziejstw, które przynosi nam jesień: pachnące leśne grzyby, dynia, cukinia, bakłażan, boćwina, czy brokuły. Zachwyć się mn...

czytaj post
Co jeść, aby zwiększyć swoją odporność?

Wraz z zakończeniem się lata, ciepłych i słonecznych dni, nastaje pora, gdy ze szczególną uwagą musimy zadbać o nasze zdrowie i odporność. N...

czytaj post
Jak upiec pyszny chleb?

Kto z nas nie marzy, aby rozpocząć dzień od pysznego, chrupiącego chleba z domową konfiturą i łykiem aromatycznej kawy? Sprawmy sobie odrobinę taki...

czytaj post
Jak pasteryzować przetwory?

Pasteryzacja to sposób konserwacji za pomocą podgrzewania produktów spożywczych w celu zabicia drobnoustrojów chorobotwó...

czytaj post
Jesienne kompozycje na balkon

Poznaj najpiękniejsze, jesienne kwiaty, które pozwolą Ci w ciekawy sposób ozdobić balkonowy ogródek. Poniżej, zestawiliśmy te...

czytaj post
Ozdobne krzewy i byliny odporne na mróz

Ze względu na panujący u nas klimat, kupując rośliny do ogrodu wybierzmy głównie te, które odporne są na występujące w Polsce mrozy....

czytaj post
Natura we wnętrzu? Naturalnie!

Natura we wnętrzu to koncept, który opiera się na wykorzystaniu jak największej ilości naturalnych materiałów podczas urządzania i de...

czytaj post
Jak przygotować ogród przed zimą?

Aby wspomóc nasze rośliny w walce z trudnym okresem jesienno-zimowym przygotujmy odpowiednio ogród do nastania tej pory. Zabierzmy si...

czytaj post
Kalendarz prac ogrodniczych od lipca do grudnia

Lipiec W lipcu właściciele przydomowych oczek wodnych powinni zwrócić szczególną uwagę na pojawiające się w wodzie glony....

czytaj post
Kalendarz prac ogrodniczych od stycznia do czerwca

Każdy z miesięcy w roku oznacza inne obowiązki do wypełnienia dla ogrodnika, dlatego poniżej przygotowaliśmy kalendarz prac ogrodniczych, aby zebra...

czytaj post
 Jakie rośliny sadzimy jesienią w ogrodzie?

Okres jesienny to doskonały czas na posadzenie wielu roślin ogrodowych. W tym artykule zdradzamy jak posadzić byliny, krzewy i drzewa, aby na wiosn...

czytaj post
Jesienne porządki w ogrodzie

Jesienne porządki w ogrodzie to bardzo ważny element pielęgnacji roślin, gdyż od niego zależy w jakim stanie przetrwają zimę nasze krzewy, byliny i...

czytaj post
Jak urządzić ogród w stylu francuskim?

Pierwsze ogrody francuskie powstały w XVII wieku we Francji, w czasach największej świetności dla monarchii. Miały one charakter reprezentacyjny, w...

czytaj post
Jak prawidłowo używać sekatorów?

Aby prawidłowo używać sekatorów, przede wszystkim musimy zapoznać się z ich przeznaczeniem i parametrami użytkowania. Brak zastosowania się...

czytaj post
Zielony ogródek w kuchni część II. Domowa uprawa ziół

Domowa uprawa ziół każdemu z nas sprawi wiele satysfakcji i przyjemności. Z pewnością prędko uzależnimy się od intensywnego smaku

czytaj post
Gerlach z ponowną wizytą w Domu Dziecka

W tym roku ponownie zawitaliśmy do podopiecznych Domu Dziecka "Zakątek". Pogoda była wyśmienita - słońce towarzyszyło uczestnikom przez c...

czytaj post
Dieta elektrolitowa – ważna w trakcie upałów

W trakcie upałów nasz organizm traci duże ilości wody, a wraz z nią również elektrolity. Poniżej radzimy jakie produkty warto jeść or...

czytaj post
Postaw na naturę w swoim domu - trend urban jungle

Gdy nadchodzi jesień, a za oknem coraz mniej zieleni i barwnych kwiatów musimy postarać się sami o namiastkę letnich, roślinnych wrażeń. Dzi...

czytaj post
Smaczne wegeburgery dla każdego

Składniki: 1 szklanki startej marchewki pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 duże, czerwone ce...

czytaj post
Dorsz po azjatycku

Składniki: 250 g brązowego ryżu 250 ml bulionu rybnego 2 łyżeczki potartego, świeżego imbiru 2...

czytaj post
Sekret w stylu scandi – sztućce Foss i Fjord

Polacy pokochali styl skandynawski za jego subtelność, elegancję, prostotę i funkcjonalność. Podobnie jak mieszkańcy Krajów Północy p...

czytaj post
Zielony ogródek w kuchni część I. Domowa uprawa kiełków

Jeśli zdecydujemy się na wysiewanie kiełków w domu, szybko odkryjemy mnóstwo zalet płynących z ich posiadania. Zdecydowanie wzbogacą...

czytaj post
Jak przygotować pyszne lody śmietankowe?

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na wykonanie pysznych lodów śmietankowych dla wszystkich tych, którzy stawiają swoje pierwsze kr...

czytaj post
Wnętrze w stylu holenderskim

Styl holenderski w swojej prostocie podobny jest do designu skandynawskiego, jednak wyróżniającą jego cechą jest swoista ornamentyka oraz du...

czytaj post
Jak przygotować pyszną czekoladę na gorąco?

Składniki: 300 ml mleka 150 ml śmietanki 30 % 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cynamonu...

czytaj post
Nowość! Garnki Prestige Plus – wyższa jakość gotowania

Wiemy jak ważne jest wspólne, codzienne gotowanie, dlatego stworzyliśmy zestaw garnków Prestige Plus, w którym znajdują się ws...

czytaj post
Angielskie tosty z fasolką na ostro

Składniki: 400 g czerwonej fasoli w zalewie z puszki 10 pomidorków cherry 4 kromki chleba żytniego...

czytaj post
Jak urządzić ogród w stylu japońskim?

Ogrody w stylu japońskim to wyjątkowo piękne miejsca, w których przede wszystkim podkreślane są naturalność, równowaga, spokój...

czytaj post
Pasta Tahini – co to jest?

Ostatnio nazwa ta coraz częściej pojawia się podczas rozmów w kręgach kulinarnych pasjonatów. Czym jest właściwie ta pasta o oriental...

czytaj post
Kilka sztuczek na udane ogórki małosolne

Przetwory warzywne są naprawdę łatwe w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli znamy kilka sprytnych sztuczek, które pozwolą nam uzyskać wyrazisty i...

czytaj post
Trendy wnętrzarskie 2020

Stoisz przed wyzwaniem odświeżenia lub wyremontowania i umeblowania kuchni? Jeśli tak, zapoznaj się z najnowszymi trendami na nadchodzący rok. Pozn...

czytaj post
Sałatka z jajkiem, pomidorkami cherry i chrupiącym boczkiem

Składniki: 2 jajka 4 plastry boczku 6 liści sałaty lodowej 15 pomidorków cherry...

czytaj post
Właściwości oraz działanie różnych gatunków herbaty

Herbata towarzyszy nam praktycznie przez cały dzień – rano, popołudniu i wieczorem. Pomimo, że jest tak popularnym napojem w naszych domach,...

czytaj post
Wiosenne porządki w ogrodzie

Wiosna to bardzo pracowity czas w naszym ogrodzie, ponieważ musimy wykonać szereg różnych prac porządkowych. W zależności od miesiąca obowią...

czytaj post
Krem z rukwi wodnej

Składniki: 200 g rukwi wodnej 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego Na...

czytaj post
Przetwory - lato zamknięte w słoiku

Latem drzewa i krzewy uginają się pod ciężarem soczystych i dojrzałych owoców, a stoiska targowe oferują mnóstwo kolor...

czytaj post
Doskonałe przepisy na domowe przetwory – warzywa

Alternatywą dla fanów bardziej wytrawnych smaków, niż słodkie dżemy, marmolady i konfitury z pewnością będą domowe przetwory przygoto...

czytaj post
Scyzoryki-wszystko co musisz o nich wiedzieć

Scyzoryki to niezwykle przydatne narzędzia, o czym mógł się przekonać każdy, kto miał okazję z nich korzystać. Dla wszystkich tych, kt&oacut...

czytaj post
Chlebek pita z jagnięciną w curry z sosem kolendrowym

Składniki: 2 chlebki pita 100g jagnięciny 1 czerwona cebula 1 łyżeczka kminu rzymskiego...

czytaj post
Nowe rozszerzenia linii Granitex

Po udanym wprowadzeniu patelni, przyszedł czas na kolejne produkty z linii Granitex – garnki i brytfannę, które również charakt...

czytaj post
Pieczone ziemniaki z sosem curry

Składniki: 4x250g dużych ziemniaków 200g pomidorów z puszki Olej rzepakowy 1 cze...

czytaj post
Jakie rośliny warto posadzić wiosną?

Wiosna to zdecydowanie najbardziej pracowita pora roku dla każdego ogrodnika. W tym czasie należy wykonać niezbędne porządki w naszym ogrodzie, tak...

czytaj post
Wnętrzarskie trendy 2019 – czas rozbudzić Twoją kreatywność!

Rok 2019 to czas zmian w świecie trendów wnętrzarskich. Powoli tak lubiane przez nas ascetyczne, proste i minimalistyczne rozwiązania zaczyn...

czytaj post
Letnie odchudzanie część II. Gotowanie na parze i smażenie bez tłuszczu

Przestawienie się na zdrowy tryb życia, zmiana dotychczasowego sposobu przygotowywania posiłków jest kluczowa na drodze do zrzucenia zbędnyc...

czytaj post
Doskonałe przepisy na domowe przetwory – owoce

Najlepszym sposobem na zatrzymanie smaku lata jest przygotowanie owocowych przetworów. Możemy wykorzystywać je do przygotowania przeró...

czytaj post
Scyzoryk Gerlach Assist 20 – pomocnik do zadań specjalnych

Z miesiąca na miesiąc przybywa entuzjastów spędzania czasu na świeżym powietrzu, coraz częściej decydujemy się na aktywny wypoczynek podczas...

czytaj post
Makaron świderki z kurczakiem i warzywami

Składniki: 120 g makaronu świderki 200 g piersi z kurczaka 1 marchewka 1 pomidor 1...

czytaj post
Hummus – orientalny smak kuchni bliskowschodniej

Hummus to pasta do smarowania, która przywędrowała do nas z Bliskiego Wschodu. Przygotowywana najczęściej jest z nasion ciecierzycy z dodatk...

czytaj post
Ogród w stylu angielskim – wszystko co musisz wiedzieć

Historia ogrodów angielskich sięga XVII wieku, kiedy powoli zaczęto odchodzić od tworzenia rygorystycznie zaplanowanych ogrodów barok...

czytaj post
Stek z tuńczyka po marokańsku

Składniki: 4 filety z tuńczyka 300 g kaszy kuskus 1 cytryna 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kol...

czytaj post
Wskazówki, które pomogą Ci wyczarować idealne sushi

Przygotowanie sushi wcale nie jest, aż tak trudne jak może nam się na początku wydawać. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad, aby nasze...

czytaj post
Scyzoryk dla żeglarza

Wypływając na szerokie wody w upragnioną podróż zabierzmy ze sobą scyzoryk, który ułatwi nam codzienne prace na łodzi. Poniżej zebral...

czytaj post
Gerlach laureatem konkursu Konsumencki Lider Jakości 2018

Głosami konsumentów Gerlach uzyskał 1 miejsce w kategorii "Sztućce" w programie Konsumencki Lider Jakości 2018. Konsumen...

czytaj post
Placuszki marchewkowe

Składniki: 5 marchewek 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej +...

czytaj post
Jakie kwiaty balkonowe wybrać?

Kwiaty doniczkowe, które będą obficie kwitły całe lato to doskonały pomysł na wypełnienie przestrzeni na balkonie. Poniżej opisujemy te kwia...

czytaj post
Zupa marchewkowa z imbirem

Składniki: 550 g marchewek 3 ząbki czosnku 2 cebule 500 ml bulionu warzywnego 2 łyż...

czytaj post
Kiełki na talerzu

Kiełki to dobrodziejstwo natury, które dzięki domowej up...

czytaj post
Pyszne śniadania na cały tydzień

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinien być pożywny, zdrowy (pełen minerałów i witamin) i co równie ważne – r...

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności