Żeberka z suszonymi owocami doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. Dodatek owoców sprawia, że są przyjemnie słodkawe w smaku, d...
Beza hiszpańska jest słodka, chrupiąca, kremowa i niezwykle owocowa jednocześnie. Ten przysmak, choć nie należy do najprostszych w przygoto...
Pyszne kanapki to smaczny i szybki sposób na przygotowanie śniadania czy też przekąski w ciągu dnia, także dla gości. Jak je przygot...
Kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa o charakterystycznym smaku, przygotowywana na bazie żeberek. Do jej stworzenia przyda się równi...
Zupa cebulowa z serem doskonale sprawdzi się na chłodne, jesienne bądź zimowe dni. Jej charakterystyczny, słodki smak sprawia, że nikt nie...
Sos koperkowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie pasuje do większości obiadów, które łączą w sobie ziemniaki oraz...
Małże po marynarsku to prosty, lecz smaczny sposób na przygotowanie małży. Warto choć raz spróbować je przygotować dla siebie...
Śledzie w oliwie to przepis na marynowaną rybę, która będzie stanowić świetną przekąskę w ciągu dnia i nie tylko. Możesz ją ró...
Kluseczki do rosołu mogą być wyśmienitym dodatkiem, kiedy chcesz uniknąć korzystania z typowego, kupnego makaronu. Ich przygotowanie zajmie...
Kluski śląskie to podstawa wielu obiadów z kuchni śląskiej. Doskonale pasują do rolady, ale również do pieczonego kurczaka, c...
Pasztet świąteczny urozmaici każdy stół w trakcie tych ważnych dla wielu rodzin dni. Niezależnie od tego, co świętujesz, warto przyg...
Sałatka wielkanocna po prostu musi pojawić się na stole w trakcie obchodzenia rodzinnych świąt. Do jej wykonania wykorzystaj wędzoną szynkę...
Zupa chrzanowa wielu osobom kojarzy się z wiosną, a więc również z daniami wielkanocnymi. Jest zaskakująco prosta i szybka w przygot...
Biała kiełbasa z ziołami jest prosta w przygotowaniu i jednocześnie niezwykle aromatyczna. Przygotuj ją na święta, na kolację bądź jako prz...
Jajka sadzone doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad, np. jako dodatek do gotowanych ziemniaków, puree,...
Galareta z ryby to jedno z tradycyjnych dań wykonywanych nie tylko w Polsce. Efektownie wyglądająca, ma swoich miłośników zwłaszcza...
Chłodnik warszawski z pastą paprykową to przepełniona smakami i witaminami zupa, doskonała na upalny dzień. Przepis został przygotowany prz...
Biała polewka ze Śląska Cieszyńskiego to pyszny chłodnik, który doskonale sprawdzi się w gorący, letni dzień. Ten tradycyjny przepis...
Łosoś po japońsku to zdrowa ryba, którą możesz podać na obiad z bliską osobą. Tradycyjnie w tym kraju w ten sposób podaje się...
Naleśniki z Alandów na szybko to przepis na śniadanie, które przygotujesz w ciągu kilku minut. Pamiętaj jednak, aby użyć doda...
Królik kanaryjski ze śląskim twistem to pomysł na obiad prosto ze słonecznych wysp, który będzie smakował również miło...
Irish Stew to przepis na irlandzki gulasz przepełniony smakiem. Sprawdź przepis przygotowany przez Adama Borowicza i odkryj wyjątkowe smaki...
Pstrąg i śledź z Bornholmu to pomysł na dwie smaczne kanapki, które po prostu musisz sprobować zrobić w wolnej chwili! Przepis jest...
Świąteczny nadziewany klops to naprawdę smaczne danie, które przygotujesz w piekarniku. Można podawać go na ciepło, jednak po wystyg...
Sos Kabul jest orientalnym dodatkiem do dań, który jednak jest znany i lubiany w Polsce od lat. Przygotujesz go na bazie pomidor&oac...
Zakąska z porów to przepis na niezbyt popularną, lecz naprawdę smaczną przekąskę. Możesz ją wziąć ze sobą do pracy, czy podać w trak...
Pasztet z królika ma wyjątkowy, delikatny smak, dlatego warto przynajmniej raz spróbować go zrobić. Sprawdzi się jako dodatek...
Jajka w koszulkach to wbrew pozorom prosty przepis na jajka. Wymaga jednak odrobiny skupienia. Wybierz do nich nieco większy garnek. W przy...
Baskijski mus czekoladowy jest pysznym, ale zarazem bardzo prostym w przygotowaniu deserem. Jego głęboki czekoladowy smak, połączony z lekk...
Spaghetti amatriciana jest naprawdę proste do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak boczek, pomidory, c...
Tradycyjny polski bigos to pyszne danie, które możesz przechowywać przez długi czas. Po włożeniu do słoika i pasteryzacji możesz trz...
Rosół z wołowiny to podstawowy przepis, który pozwala na stworzenie pysznej, czystej zupy. Możesz na jego bazie stworzyć r&oa...
Placuszki z twarogu zastąpią kotlety w trakcie codziennego obiadu. Są naprawdę proste w przygotowaniu. Możesz podawać je na słodko, ale nie...
Lasange po neapolitańsku to przepis na stosunkowo szybki w przygotowaniu obiad. Najważniejsze w tym przypadku są płatki specjalnego makaron...
Sos beszamelowy, nazywany również podstawowym sosem białym prawdopodobnie pochodzi z Francji. Jest jednak bardzo podstawowym sosem,...
Omlet to smaczne i pożywne śniadanie, które można modyfikować na wiele sposobów. Nim jednak zaczniesz szaleć, warto choć raz...
Czernina z kaczki to tradycyjne danie wykonywane w kuchni polskiej. Jest naprawdę smaczne, choć dziś często niedoceniane. Do jego stworzeni...
Zapach świeżo upieczonego domowego chleba to jedna z przyjemniejszych rzeczy w kuchni. Zobacz jak w kilku krokach zrobić własnoręczny wypie...
Przepis na gruszki z mięsem to smak lata w wytrawnym daniu, które pokocha cała Twoja rodzina. Do jego przygotowania użyj produkt&oac...
Jajecznica dla singla to przepis na śniadanie dla jednej osoby. Stwórz szybki i pożywny posiłek, który przygotujesz na pateln...
Domowa pizza z papryką i oliwkami to przepis na pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdź wersję z proponowanymi przez nas dodatkami, aby odk...
Francuska potrawka z kurczaka to danie pełne różnorodnych aromatów. Listek laurowy, tymianek i zielona pietruszka, a także do...
Dorsz po grecku to przepis na rybę, która musi znaleźć się na każdym świątecznym stole, ale nie tylko. Co ciekawe, mimo swojej nazwy...
Mleczna zupa czekoladowa to przepis dla tych, którzy nie mogą od siebie odpędzić myśli o czymś słodkim, a jednocześnie chcą zjeść co...
Gulasz z królika jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten wołowy czy wieprzowy. Z tego powodu jest szlachetniejszy w smaku i doskona...
Sos w stylu soubise jest zainspirowany francuskim sosem cebulowym. Tworzy się go na bazie beszamelu, czyli podstawowej, jasnej masy z zasma...
Delfinacka ziemniaczana zapiekanka to pyszne wegetariańskie danie, któremu smak nadaje wyjątkowy, francuski ser. To w gruncie rzeczy...
Ogórki faszerowane rybą to dziś już nietypowe i rzadko spotykane połączenie, jednak w Polsce ten przepis jest znany od lat. Do jego...
Makaron świderki ze szpinakiem i bekonem to przepis na naprawdę smaczne i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Najlepiej wykorz...
Gęś pieczona z jabłkami to klasyczny przepis na wyjątkowo smaczne i stosunkowo proste w przygotowaniu danie. Warto jednak zacząć je już dzi...
Chłodnik z botwinką i mięsem to idealna propozycja na obiad w upalny dzień. Do jego przygotowania warto wykorzystać kości cielęce. Dzięki t...
Przepis na pieczeń rzymską jest lubiany i często przygotowywany w Polsce. Nie bez powodu. Doskonale sprawdza się ona na różnego rodz...
Ciasto królewny z czekoladą nie wymaga pieczenia, a każda mała księżniczka bez wątpienia je doceni. Doskonale sprawdzi się na dzieci...
Groszek ptysiowy to prosty w przygotowaniu i niezwykle chrupiący dodatek do różnego rodzaju dań. Idealnie komponuje się zwłaszcza z...
Boeuf Strogonow to danie nazwane od imienia rosyjskiego żołnierza, Aleksandra Stroganowa. Łączy w sobie zarówno kulturę kuchni franc...
Polski sos ciemny to pyszny dodatek do mięsa wieprzowego lub drobiu. Przygotowuje się go na bazie ciemnego piwa – to właśnie jemu zaw...
Krupnik zabielany z grzybami to tradycyjne danie o wyjątkowym smaku i aromacie lasu. Będzie idealny na mroźny zimowy dzień. Sprawdzi się r&...
Delikatna raja w sosie to naprawdę wyjątkowo łagodne, ale zarazem pyszne w smaku danie. Do przyprawionej ryby podaje się delikatny sos na b...
Bigos myśliwski przygotujesz z dwóch rodzajów kapusty oraz mieszanki mięs. Nie bez znaczenia jest jednak dodatek grzybó...
Każdy miłośnik kawy musi spróbować tego przepisu! Ciasto caffé mokka to przede wszystkim pyszny krem z dodatkiem kawy. Do jeg...
Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z klasycznych sposobów na przygotowanie tego wyjątkowo smacznego drobiu. Jednocześnie jest dość...
Francuskie ratatouille to proste, wegańskie danie, które jest jednocześnie zdrowe i pyszne. Do jego przygotowania konieczne są bakła...
Francuski pasztet wiejski, czyli pâté de Campagne, wykonuje się przede wszystkim z wieprzowiny. Dodatek cielęciny sprawi jedna...
Barszcz ukraiński to pożywna zupa. Do jej przygotowania potrzebne będzie wiele składników, jednak to połączenie smaków jest n...
Domowy majonez na oleju sojowym jest wbrew pozorom naprawdę łatwym w przygotowaniu sosem. Kluczowe jest mieszanie go wyłącznie w jedną stro...
Masło można podać na wiele sposobów. Jeśli użyjesz kupnego, pozbawionego dodatków, będzie stanowić doskonałą bazę pod r&oacut...
Ciasto z fasolą to doskonały sposób na to, aby przygotować niecodzienne ciasto, które jednocześnie zaskoczy wszystkich bliski...
Gołąbki mięsne z wieprzowiną to alternatywna wersja klasycznych gołąbków z ryżem. Do ich przygotowania przydadzą się suszone grzyby....
Pyszne i szybkie grzanki ze śliwkami to idealny pomysł na ciepłą kolację bądź na poczęstunek dla znajomych. Do ich przygotowania potrzebna...
Pomidorowy sos à la włoski nawiązuje swoimi smakami do tego słonecznego kraju. Idealnie łączy się z makaronami. Jeśli dodasz do nieg...
Kanapkowe pasty twarogowe to połączenie kremowego sera z różnymi dodatkami. Przygotowanie ich nie zabiera wiele czasu, a będą doskon...
Duszona wieprzowina to pyszne danie, które przygotujesz z np. łopatki. Aby danie było aromatyczne, użyj odrobiny kminku oraz cebuli....
Dania jest najmniejszym z państw nordyckich i jest jedną z niewielu pozostałych w Europie monarchii konstytucyjnych, tak samo, jak Anglia....
Rosół z gęsi jest jeszcze bardziej aromatyczny niż ten stworzony z kury. Do stworzenia go wykorzystaj różne elementy, takie j...
Makaron tarty do rosołu przygotujesz dosłownie w kilka minut. Warto go zrobić chociaż raz na jakiś czas na niedzielny obiad. To też doskona...
Zakwas do barszczu żytniego, czyli żurku, przygotowuje się naprawdę prosto. Musisz się jednak uzbroić w trochę cierpliwości. Zupę zrobisz z...
Runo leśne to ciasto pełne smaku lata. Przygotuj je bez pieczenia, używając kupnych biszkopcików. Możesz też zastąpić je gotowym bla...
Delikatesowa pieczeń rzymska z kurczaka jest bardzo podobna w przygotowaniu jak jej klasyczna wersja. Różni się jednak mięsem:...
Sos grzybowy jest łatwy w przygotowaniu i pasuje do bardzo wielu dań, nie tylko mięsnych. Możesz podać go w sosjerce w trakcie świątecznego...
Pasy kanapkowe domowej roboty są niezwykle aromatyczne. Warto przygotować je na rodzinne śniadanie. Są znacznie bardziej aromatyczne, niż t...
Słodki smak sernika, połączony z zapachem cytryny oraz czekoladową polewą sprawi, że wszyscy domownicy będą musieli spróbować tego w...
Zupa pomidorowa na rosole to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Warto do jej wykonania użyć świeżych pomidorów. Korzystanie z...
Befsztyk po tatarsku jest podawany na surowo. Dlatego kluczowe w jego przypadku jest wykorzystanie wysokiej jakości mięsa wołowego ze spraw...
Zupa gulaszowa smakiem przypomina tradycyjny gulasz, jednak jest od niej rzadsza. Dlatego też doskonale nadaje się jako przystawka bądź pie...
Sałatka z marynowanej dyni to danie, które przywoła smak jesieni niezależnie od pory roku. Dynie możesz przygotować jesienią i przec...
Jagody to owoce uwielbiane przez wielu. Ich głęboka barwa oraz smak od razu przywodzą na myśl lato. Przygotuj więc smaczny sernik z ich dod...
Sałatka z halibutem to połączenie charakterystycznego smaku wędzonej ryby ze słodkimi suszonymi śliwkami i jabłkiem. Jest prosta i szybka w...
Przystawki z jajek to idealna propozycja na zimną płytę, np. na spotkanie ze znajomymi. Jednak doskonale sprawdzą się również do pod...
Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g gorgonzoli 1 duża twarda gruszka 1/2 łyżeczki sody oczysz...
Składniki: 5 mięsistych, dojrzałych i pachnących pomidorów bez skórki 4 jajka 1/3 płaskiej...
Murzynek to ciasto, które od lat jest wykonywane w Polsce. Dodaje się do niego przede wszystkim kakao, odpowiadające za jego ciemny...
Składniki: 40 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 560 g przesianej mąki pszennej tortowej
Składniki: 0,7 kg karkówki wieprzowej 0,7 kg pręgi wołowej 300 g kruchej kiełbasy 200 g...
Składniki: Pesto Łodygi rzodkiewki Nać marchewki Bazylia Garś...
Składniki: Schab po warszawski 0,5 kg schabu Papryka słodka Sól i piepr...
Składniki: 250 g mąki pszennej 400 g purée z dyni 200 g brązowego cukru 100 g białego c...