Artykuły

czytaj post
Placuszki marchewkowe

Składniki: 5 marchewek 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej +...

czytaj post
Jak przygotować ryż do sushi?

Składniki na 4 porcje: 2 szklanki ryżu do sushi 3 szklanki wody 5 łyżek octu ryżowego 1 łyżecz...

czytaj post
Zapiekane szparagi z pomidorkami koktajlowymi

Składniki: 400 g pomidorków koktajlowych 1 pęczek szparagów 4 łyżki oliwy 1 ząbe...

czytaj post
Pasta z ciecierzycy i cukinii

Składniki: 2 cukinie ½ ciecierzycy (namoczonej i ugotowanej) 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez pr...

czytaj post
Makaron z wędzonym łososiem i szparagami

Składniki: 200 g makaronu penne Kilka ugotowanych szparag 1 cebula 1 łyżka oleju rzepakowego

czytaj post
Ciasto Karpatka

Składniki:   Ciasto: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pszennej 150g masła

czytaj post
Mini bezy z owocami

Składniki: 5 białek 250g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego

czytaj post
Mini tortille

Składniki: 3 placki tortilla 6 liści sałaty 6 plastrów szynki Serek śmietankowy...

czytaj post
Tiramisu

Składniki: 200 g podłużnych biszkoptów 2 opakowania serka Mascarpone (500g) 4 jajka 70...

czytaj post
Włoska zupa pomidorowa

Składniki: 2kg pomidorów bez skórki, pokrojonych w kostkę 300 ml bulionu warzywnego 2 łyżki...

czytaj post
Szakszuka

Składniki: 2 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

czytaj post
Pomysł na szybką przystawkę – podsmażana fasolka szparagowa

Składniki: 350 g fasolki szparagowej ze słoika 150 g boczku 50 g parmezanu 2 ząbki czosnku

czytaj post
Gnocchi ze szpinakiem i parmezanem

Składniki: 450g mrożonych klusek gnocchi 300 g mrożonego szpinaku 50 g tartego parmezanu 1 śre...

czytaj post
Paella z owocami morza

Składniki: 300 g ryżu aborio 1 litr bulionu warzywnego Mieszanka mrożonych owoców morza (jeśli mas...

czytaj post
Frittata

Składniki: 1 poszatkowana cebula 1 duża cukinia pokrojona w plasterki 200 g ugotowanych ziemniaków...

czytaj post
Pieczona kukurydza z masłem, czosnkiem i miodem

Składniki: 2 kukurydze 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka miodu Szczypta soli...

czytaj post
Gotowane kolby kukurydziane

Składniki: 2 kolby kukurydziane Sól Przygotowanie: Kolby kukurydziane przekrawa...

czytaj post
Tort czekoladowy

Składniki: Biszkopt 200 g masła 150 g cukru 70 g kakao 160 g mąki pszennej...

czytaj post
Bułeczki cynamonowe

Składniki: Ciasto: 15 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 250g mąki pszennej ...

czytaj post
Parmigiana

Składniki: 2 duże bakłażany 1 duża cebula 3 ząbki czosnku Olej rzepakowy 700g passa...

czytaj post
Spaghetti Napoli

Składniki: 400g makaronu spaghetti 800 g pomidorów z puszki 1 duża cebula 3 ząbki czosn...

czytaj post
Makaron conchiglioni faszerowany pastą tuńczykową

Składniki: 12 muszelek makaronu conchiglioni Dwie tuńczyka z puszki 20 listków świeżej bazyli...

czytaj post
Tort bezowy z owocami

Składniki: 5 białek 250 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego

czytaj post
Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem

Składniki: 200 g świeżego szpinaku baby 100 g kaszy bulgur 1 duża czerwona papryka 2 duże pomi...

czytaj post
Zupa z cukinii i groszku cukrowego

Składniki: 2 cukinie 0,25 kg groszku cukrowego 1l wody 1 cebula 2 marchewki...

czytaj post
Konfitury jagodowe

Składniki: 1kg jagód 250 g cukru brązowego 2 łyżki wody Przygotowanie:...

czytaj post
Mus jagodowy z serkiem Mascarpone

Składniki: 200 g jagód 150 g serka Mascarpone 150 g śmietanki kremówki 1,5 łyżki...

czytaj post
Pasta z groszku i awokado

Składniki: 1 szklanka zielonego groszku z puszki ½ awokado 10 dag sera feta 1 ząbek czo...

czytaj post
Sernik z malinami

Składniki: Ciasto: 280 g mąki 2 żółtka 60 g cukru pudru 13...

czytaj post
Gazpacho

Składniki: 6 dużych, dojrzałych pomidorów 2 papryki czerwone 1 ogórek sałatkowy ...

czytaj post
Knedle z morelami

Składniki: Pół kilograma ziemniaków 8 małych moreli 1 jajko 1/3 szklanki mąki ps...

czytaj post
Konfitury z jeżyn

Składniki: 700 g jeżyn 250 ml wody 250 g cukru Przygotowanie: Jeżyny płucze...

czytaj post
Hummus

Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 szklanka jasnej pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody

czytaj post
Kurki marynowane z rozmarynem

Składniki na marynatę: 4,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 szklanki octu winnego...

czytaj post
Ciasto z rabarbarem

Składniki: 350 g mąki pszennej pół szklanki drobnego cukru łyżeczka proszku do pieczenia...

czytaj post
Jagodzianki z lukrem

Składniki: 25 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 50 g  cukru...

czytaj post
Sos kurkowy

·Składniki: 200 g kurek Dwie łyżeczki świeżego, posiekanego koperku 100 g serka topionego

czytaj post
Łosoś grillowany z masłem ziołowym

Składniki: 4 filety z łososia Sok z ½ cytryny 4 łyżki miękkiego masła 3 łyżeczki posiek...

czytaj post
Warzywa grillowane

Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 3 cebule 2 papryki czerwone 1 papryka żółta

czytaj post
Szwedzkie klopsiki

Składniki: 350 g mielonej wołowiny 350 g mielonej wieprzowiny...

czytaj post
Domowy przepis na shake białkowy

Składniki: 1 szklanka mleka o niskiej zawartości tłuszczu 3 łyżki jogurtu typu Greckiego o niskiej zawartości tłuszc...

czytaj post
Włoska pasta z tuńczyka

Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 3 plastry suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku...

czytaj post
Jak przygotować mleko migdałowe?

Mleko migdałowe posiada niezwykły smak. Nadaje się doskonale jako dodatek przy pieczeniu deserów, jako mleko do kawy, czy płatków śni...

czytaj post
Przepis na sos barbecue

Sos barbecue nadaje się idealnie jako dodatek do grillowanych mięs oraz frytek i pieczonych ziemniaków. Składniki: ...

czytaj post
Jak szybko przygotować ciasto na pizzę?

Szybki i łatwy przepis na przygotowanie ciasta do pizzy. Dodaj ulubione składniki i ciesz się wyjątkowym smakiem domowej pizzy przygotowanej własno...

czytaj post
Szybkie przekąski na imprezę

Szykujesz się do przygotowania przyjęcia? Przed Tobą zapewne mnóstwo obowiązków, a czasu niewiele, dlatego poniżej zebraliśmy kilka r...

czytaj post
Zdrowe przekąski na imprezę

Zaserwowanie zdrowych przekąsek na urodzinach, czy spotkaniu to naprawdę świetny pomysł. Nie tylko zadbasz o zdrowie i samopoczucie swoich gości, a...

czytaj post
Jesienne potrawy

Skorzystaj z dobrodziejstw, które przynosi nam jesień: pachnące leśne grzyby, dynia, cukinia, bakłażan, boćwina, czy brokuły. Zachwyć się mn...

czytaj post
Co jeść, aby zwiększyć swoją odporność?

Wraz z zakończeniem się lata, ciepłych i słonecznych dni, nastaje pora, gdy ze szczególną uwagą musimy zadbać o nasze zdrowie i odporność. N...

czytaj post
Jak upiec pyszny chleb?

Kto z nas nie marzy, aby rozpocząć dzień od pysznego, chrupiącego chleba z domową konfiturą i łykiem aromatycznej kawy? Sprawmy sobie odrobinę taki...

czytaj post
Jak pasteryzować przetwory?

Pasteryzacja to sposób konserwacji za pomocą podgrzewania produktów spożywczych w celu zabicia drobnoustrojów chorobotwó...

czytaj post
Postaw na naturę w swoim domu - trend urban jungle

Gdy nadchodzi jesień, a za oknem coraz mniej zieleni i barwnych kwiatów musimy postarać się sami o namiastkę letnich, roślinnych wrażeń. Dzi...

czytaj post
Wnętrze w stylu holenderskim

Styl holenderski w swojej prostocie podobny jest do designu skandynawskiego, jednak wyróżniającą jego cechą jest swoista ornamentyka oraz du...

czytaj post
Trendy wnętrzarskie 2020

Stoisz przed wyzwaniem odświeżenia lub wyremontowania i umeblowania kuchni? Jeśli tak, zapoznaj się z najnowszymi trendami na nadchodzący rok. Pozn...

czytaj post
Scyzoryki-wszystko co musisz o nich wiedzieć

Scyzoryki to niezwykle przydatne narzędzia, o czym mógł się przekonać każdy, kto miał okazję z nich korzystać. Dla wszystkich tych, kt&oacut...

czytaj post
Scyzoryk Gerlach Assist 20 – pomocnik do zadań specjalnych

Z miesiąca na miesiąc przybywa entuzjastów spędzania czasu na świeżym powietrzu, coraz częściej decydujemy się na aktywny wypoczynek podczas...

czytaj post
Scyzoryk dla żeglarza

Wypływając na szerokie wody w upragnioną podróż zabierzmy ze sobą scyzoryk, który ułatwi nam codzienne prace na łodzi. Poniżej zebral...

czytaj post
Na co zwrócić uwagę kupując scyzoryk?

Kupno odpowiedniego scyzoryka to nie lada wyzwanie. Jest wiele aspektów na które warto zwrócić uwagę, aby w przyszłości to mał...

czytaj post
Jak dbać o scyzoryk?

Scyzoryk to z pewnością niezawodne narzędzie, które pomoże nam w wielu codziennych sytuacjach. Jednak, aby w pełni korzystać z jego możliwoś...

czytaj post
Funkcje scyzoryków, o których nie wiedziałeś

Czy znasz tą sytuację, gdy trzymasz w ręce swój scyzoryk i zastanawiasz się do czego właściwie służy dany element albo do czego jeszcze m&oa...

czytaj post
Dlaczego scyzoryk to świetny pomysł na prezent?

Kiedy nadchodzi czas kupowania prezentów, obojętnie czy urodzinowych lub bożonarodzeniowych, często nie mamy pomysłu, co kupić naszym najbli...

czytaj post
Czy scyzoryk przydaje się na co dzień?

Scyzoryk to małe narzędzie, które dzięki swojemu rozmiarowi możemy wsadzić do kieszeni i zabrać tak naprawdę wszędzie. Obojętnie, czy jesteś...

czytaj post
Kilka ciekawostek o scyzorykach

Poniżej zamieszczamy kilka ciekawych informacji na temat scyzoryków – ic...

czytaj post
Odkryj produkty czerpiące z natury - linia Natur

To, co oferuje nam natura jest zdrowe, bezpieczne i piękne. Taką myślą przewodnią Gerlach kierował się podczas tworzenia linii produktów Nat...

czytaj post
Niedobór żelaza – jak z nim walczyć?

Żelazo odpowiedzialne jest za naszą odporność, poziom czerwonych krwinek we krwi, prawidłową pracę serca oraz sprawność ruchową. Zachowanie balansu...

czytaj post
Dieta przy migrenie

Aby ustrzec się przed kolejnymi napadami ostrego bólu migrenowego, zadbajmy o naszą dietę oraz codzienne nawyki żywieniowe. Istnieje wiele p...

czytaj post
Jak urządzić ogród w stylu francuskim?

Pierwsze ogrody francuskie powstały w XVII wieku we Francji, w czasach największej świetności dla monarchii. Miały one charakter reprezentacyjny, w...

czytaj post
Jak prawidłowo używać sekatorów?

Aby prawidłowo używać sekatorów, przede wszystkim musimy zapoznać się z ich przeznaczeniem i parametrami użytkowania. Brak zastosowania się...

czytaj post
Zielony ogródek w kuchni część II. Domowa uprawa ziół

Domowa uprawa ziół każdemu z nas sprawi wiele satysfakcji i przyjemności. Z pewnością prędko uzależnimy się od intensywnego smaku

czytaj post
Gerlach z ponowną wizytą w Domu Dziecka

W tym roku ponownie zawitaliśmy do podopiecznych Domu Dziecka "Zakątek". Pogoda była wyśmienita - słońce towarzyszyło uczestnikom przez c...

czytaj post
Dieta elektrolitowa – ważna w trakcie upałów

W trakcie upałów nasz organizm traci duże ilości wody, a wraz z nią również elektrolity. Poniżej radzimy jakie produkty warto jeść or...

czytaj post
Niedobór magnezu – wszystko, co musisz wiedzieć

Magnez przez wielu nazywany pierwiastkiem życia diametralnie wpływa na wiele funkcji naszego organizmu. Jego niedobór najczęściej objawia si...

czytaj post
Dorsz po azjatycku

Składniki: 250 g brązowego ryżu 250 ml bulionu rybnego 2 łyżeczki potartego, świeżego imbiru 2...

czytaj post
Sekret w stylu scandi – sztućce Foss i Fjord

Polacy pokochali styl skandynawski za jego subtelność, elegancję, prostotę i funkcjonalność. Podobnie jak mieszkańcy Krajów Północy p...

czytaj post
Zielony ogródek w kuchni część I. Domowa uprawa kiełków

Jeśli zdecydujemy się na wysiewanie kiełków w domu, szybko odkryjemy mnóstwo zalet płynących z ich posiadania. Zdecydowanie wzbogacą...

czytaj post
Zbiór i przechowywanie ziół uprawianych w domu

Zioła to niesamowite bogactwo smaków i aromatu, które możemy mieć na wyciągnięcie ręki dzięki uprawie w domowych warunkach. Poniżej,...

czytaj post
Jak przygotować pyszne lody śmietankowe?

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na wykonanie pysznych lodów śmietankowych dla wszystkich tych, którzy stawiają swoje pierwsze kr...

czytaj post
Nowość! Garnki Prestige Plus – wyższa jakość gotowania

Wiemy jak ważne jest wspólne, codzienne gotowanie, dlatego stworzyliśmy zestaw garnków Prestige Plus, w którym znajdują się ws...

czytaj post
Angielskie tosty z fasolką na ostro

Składniki: 400 g czerwonej fasoli w zalewie z puszki 10 pomidorków cherry 4 kromki chleba żytniego...

czytaj post
Jak urządzić ogród w stylu japońskim?

Ogrody w stylu japońskim to wyjątkowo piękne miejsca, w których przede wszystkim podkreślane są naturalność, równowaga, spokój...

czytaj post
Pasta Tahini – co to jest?

Ostatnio nazwa ta coraz częściej pojawia się podczas rozmów w kręgach kulinarnych pasjonatów. Czym jest właściwie ta pasta o oriental...

czytaj post
Kilka sztuczek na udane ogórki małosolne

Przetwory warzywne są naprawdę łatwe w przygotowaniu, zwłaszcza jeśli znamy kilka sprytnych sztuczek, które pozwolą nam uzyskać wyrazisty i...

czytaj post
Wiosenne porządki w ogrodzie

Wiosna to bardzo pracowity czas w naszym ogrodzie, ponieważ musimy wykonać szereg różnych prac porządkowych. W zależności od miesiąca obowią...

czytaj post
Krem z rukwi wodnej

Składniki: 200 g rukwi wodnej 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego Na...

czytaj post
Przetwory - lato zamknięte w słoiku

Latem drzewa i krzewy uginają się pod ciężarem soczystych i dojrzałych owoców, a stoiska targowe oferują mnóstwo kolor...

czytaj post
Doskonałe przepisy na domowe przetwory – warzywa

Alternatywą dla fanów bardziej wytrawnych smaków, niż słodkie dżemy, marmolady i konfitury z pewnością będą domowe przetwory przygoto...

czytaj post
„Kup z Twisto” teraz na gerlach.pl

Nowy sposób płatności "Kup z Twisto" pojawił się na naszej stronie gerlach.pl. Usługa ta umożliwia klientowi sklepu internetowego...

czytaj post
Nowe rozszerzenia linii Granitex

Po udanym wprowadzeniu patelni, przyszedł czas na kolejne produkty z linii Granitex – garnki i brytfannę, które również charakt...

czytaj post
Pieczone ziemniaki z sosem curry

Składniki: 4x250g dużych ziemniaków 200g pomidorów z puszki Olej rzepakowy 1 cze...

czytaj post
Jakie rośliny warto posadzić wiosną?

Wiosna to zdecydowanie najbardziej pracowita pora roku dla każdego ogrodnika. W tym czasie należy wykonać niezbędne porządki w naszym ogrodzie, tak...

czytaj post
Letnie odchudzanie część II. Gotowanie na parze i smażenie bez tłuszczu

Przestawienie się na zdrowy tryb życia, zmiana dotychczasowego sposobu przygotowywania posiłków jest kluczowa na drodze do zrzucenia zbędnyc...

czytaj post
Doskonałe przepisy na domowe przetwory – owoce

Najlepszym sposobem na zatrzymanie smaku lata jest przygotowanie owocowych przetworów. Możemy wykorzystywać je do przygotowania przeró...

czytaj post
Ogród w stylu angielskim – wszystko co musisz wiedzieć

Historia ogrodów angielskich sięga XVII wieku, kiedy powoli zaczęto odchodzić od tworzenia rygorystycznie zaplanowanych ogrodów barok...

czytaj post
Stek z tuńczyka po marokańsku

Składniki: 4 filety z tuńczyka 300 g kaszy kuskus 1 cytryna 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kol...

czytaj post
Sztuka obdarowywania, czyli jakie prezenty lubimy dostawać od najbliższych

Prezenty na święta i inne okazje to bardzo ważny element każdej celebracji, do którego przywiązujemy wielką uwagę. Zastanawiamy się o czym m...

czytaj post
Wskazówki, które pomogą Ci wyczarować idealne sushi

Przygotowanie sushi wcale nie jest, aż tak trudne jak może nam się na początku wydawać. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad, aby nasze...

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności