Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 banan 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 0,...
Składniki: 2 x stek wołowy (najlepiej rostbef) cebula pietruszka marchewka szczypta...
Składniki: 1 kapusta biała 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatka 50 g ryżu 1 d...
Składniki: 4 golonki przednie górne (ok. 500 g szt.) 1 butelka piwa typu pils lub łagodny lager S&...
Składniki: Na ciasto: 180 g mąki 2 łyżki cukru pudru 100 g masła 1...
Składniki: ryż do sushi 100 g wędzonego łososia awokado ogórek zielony...
Składniki na ok. 2 porcje: 1 ser halloumi Mieszanka sałat Główka czosnku 100 g ma...
Składniki: 1,5 kg cebuli 200 g (kostka) masła 200 ml białego wina 1,5 l bulionu warzywnego + ł...
Składniki: 0,5 kg wołowiny rostbef lub antrykot (w całości) 1 cebula 2 łyżki sosu Worcester 3...
Składniki: 4 jaja od kurki zielononóżki 20 g wędzonej słoniny lub tłustego boczku 6 zielonych szpa...
Składniki: 2 jajka; 1 szklanka mleka; 6 łyżek oleju; 25 dag szpinaku; 1 ząbek czosn...
Składniki na klopsiki: 500 g mięsa mielonego z szynki; 2 średnie cebule; 2 jajka; 4 łyżki bułk...
Składniki na 4-5 porcji: Szaszłyki: 0,5 kg polędwicy wołowej 1 czerwona cebula...
Składniki: 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki 1 łyżeczka soli 200 g boczku wędzonego...
Składniki: Ziemniaki Kiełbasa lub boczek Ser halloumi
Składniki: 250 g ryżu do risotto 250 g kurek 1 l bulionu warzywnego lub rosołu 3 ząbki czosnku...
Składniki: 1,5 kg ziemniaków 500 g mielonego mięsa 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule
Składniki spód: 200 g herbatników 100 g roztopionego masła Rozkruszamy bardzo...
Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 750 ml zakwasu żytniego do żurku 300 g żeberek wędzonych g...
Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej świeża bazylia, mięta, pietruszka i szczypiorek (mały pęczek) 3...
Składniki na ciasto naleśnikowe (na około 8 naleśników): 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej...
Składniki: 150 g gorzkiej czekolady 100 g masła 2 łyżki kakao 2 jajka 90 g mąk...
Składniki na 2 pizze: Ciasto: 25 g świeżych drożdży 250 g mąki na pizzę 150 ml...
Dzięki różnym dodatkom można bawić się w ogromną liczbę wersji tego dania, trzymając się bazy – czyli kurczaka i mascarpone. Gwarantuj...
Składniki: 200g makaronu 300 g pomidorków koktajlowych 1 pomidor malinowy 1 papryka cze...
Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego (jak najchudszego) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka m...
Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 ½ szklanki mleka ¼ szklanki wody
Składniki: 250 g ryżu do risotto 250 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub rosołu 3 ząbki czo...
Składniki: 250 g tłustego twarogu ½ szklanki mąki pszennej 1 jajko Szczypta soli...
Składniki: 150 g tartej marchewki 125 g mąki pszennej 200 g cukru 2 jajka 1 łyżeczk...
Ilość porcji: około 30 ajerkuchów, w zależności od wielkości plastrów jabłek. Skła...
Składniki dla 2 osób: ok. 20 płatów gotowego, rozmrożonego w lodówce ciasta n...
Składniki dla 2 osób: Pad thai: 150...
Składniki dla dwóch osób (około 6 szt.): Podpłomyki: 200 g – mąka pszenna (typ....
Składniki na bulion dla 4 osób: ETAP 1 ½ korzenia średniego selera
Składniki dla 2 osób: Kotlet: 2 kotlety cielęce (najlepiej z kostką) – po około 200 – 300g każdy...
Składniki (dla 2 osób): Bulion i zupa: Połówka dyni hokkaido Włoszczy...
Aby niczego nie marnować, z resztek jabłek (obierek i gniazd nasiennych) możesz przygotować pyszny, domowy ocet jabłkowy w duchu zero waste. Na zdr...
Składniki na blachę lub patelnię o średnicy ok. 28 cm: ok. 500 g dowolnego lekko czerstwego pieczywa i/lub ciasta drożdżowego b...
Lista składników na minimum 2 osoby. Sałatka: 500 g mix pomidorków koktajlowych...
Składniki – dodatki: 200 g tłustego twarogu (najlepiej wiejskiego) może być drobno mielony wiejska...
Składniki dla 4 osób: Pancakes: 600 g kolorowych cukinii – mix żółtej i zi...
Składniki dla 4 osób: ok. 0,7 kg ziemniaki ok. 150 g mąki pszennej ok. 200 g m...
Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej...
Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 duża cebula 2 łyżki mąki pszennej 2 ząb...
Składniki: 400 g ziemniaków 300 g kiełbasy 1 papryka czerwona 200 g białej kapusty...
Składniki na tradycyjne pączki: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka (ciepłego) 4 żółtka 40 g cukru 50 g...
Składniki ciasta: 4 jajka 250 g marchewki 250 g mąki 250 g cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego
Składniki: 1 kg dyni 3 większe marchewki 1 korzeń pietruszki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 szklank...
Kasza bulgur z warzywami i szpinakiem Składniki:...
Składniki: 3 łyżki oleju rzepakowego 500 g ziemniaków ½ łyżki poszatkowanego, świeżego tymi...
Herbata z pomarańczą i malinami
Frittata Składniki: ...
Składniki: 200 g świeżego szpinaku baby 100 g kaszy bulgur 1 duża czerwona papryka 2 duże pomi...
Składniki: 2 cukinie 0,25 kg groszku cukrowego 1 l wody 1 cebula 2 marchewki...
Składniki: 1 kg jagód 250 g cukru brązowego 2 łyżki wody
Składniki: 200 g jagód 150 g serka Mascarpone 150 g śmietanki kremówki 1,5 łyżki...
Składniki: 1 szklanka zielonego groszku z puszki ½ awokado 10 dag sera feta 1 ząbek czo...
Składniki: Ciasto: 280 g mąki 2 żółtka 60 g cukru pudru 135...
Składniki: 6 dużych, dojrzałych pomidorów 2 papryki czerwone 1 ogórek sałatkowy ...
Składniki: 500 g ziemniaków 8 małych moreli 1 jajko 1/3 szklanki mąki pszennej
Składniki: 700 g jeżyn 250 ml wody 250 g cukru
Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1 szklanka jasnej pasty tahini 1/3 szklanki zimnej wody
Składniki na marynatę: 4,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru trzcinowego 1,5 szklanki octu winnego...
Składniki: 350 g mąki pszennej pół szklanki drobnego cukru łyżeczka proszku do pieczenia...
Mango to egzotyczny, zdrowy owoc, który zawiera wiele witamin w tym m.in. C, A, B1, B2, PP. Ponadto jest źródłem błonnika i w...
Składniki: 25 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej 50 g cukru...
Składniki: 200 g kurek Dwie łyżeczki świeżego, posiekanego koperku 100 g serka topionego 2 łyż...
Składniki: 4 filety z łososia Sok z ½ cytryny 4 łyżki miękkiego masła 3 łyżeczki posiek...
Składniki: 1 bakłażan 1 cukinia 3 cebule 2 papryki czerwone 1 papryka żółta
Składniki: 350 g mielonej wołowiny 350 g mielonej wieprzowiny...
Składniki: 1 szklanka mleka o niskiej zawartości tłuszczu 3 łyżki jogurtu typu Greckiego o niskiej zawartości tłuszc...
Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 3 plastry suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku...
Ostrzenie noża jest dość proste, zwłaszcza gdy wykorzystuje się do tego ostrzałkę manualną. Ten rodzaj ostrzałek należy do najbezpieczniejs...
Gotowanie ryżu nie jest najtrudniejsze, ale łatwo można popełnić błąd i go rozgotować lub przypalić. Najważniejsze to zastosować odpowiedni...
Ryż to jeden z popularniejszych dodatków stosowanych w różnych kuchniach na całym świecie. Metodę gotowania należy wybrać pod...
Fasolka szparagowa to bogata w witaminy (m.in. z grupy B, C) i minerały roślina strączkowa. Sezon na nią rozpoczyna się wiosną i trwa do wc...
Ziemniaki są jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań. Istnieją różne metody ich przyrządzania, a ich wybór...
Idealny makaron to taki, który jest dogotowany, ale nie rozgotowany, czyli al dente. W jego gotowaniu kluczowe jest uwzględnienie pr...
Jajka na twardo są świetnym dodatkiem, który wykorzystasz w wielu daniach. Zawiera zdrowe wartości odżywcze, zwłaszcza białko, a jeg...
Jajko na miękko jest idealne na śniadanie lub jako dodatek do dań obiadowych. Zawiera pełnowartościowe białko, witaminy (A, E, D, K, B) ora...
Brokuły to warzywa bogate w witaminę C, białko oraz błonnik. To jak będą smakować i czy zachowają swój intensywny kolor, zależy od s...
Gotowana kukurydza to doskonała przekąska, którą można jeść przez cały rok, choć sezon przypada na koniec lata. Zawiera błonnik, bia...
Bób to roślina strączkowa wykorzystywana w wielu kuchniach świata, m.in. śródziemnomorskiej. Jest zdrowy, bogaty w witaminy A...
Większość zadań w kuchni można wykonać jednym nożem szefa kuchni. Dobrze naostrzony doskonale radzi sobie zarówno z siekaniem zi&oac...
Samodzielnie przygotowywane powidła są smaczne i lubiane. Niestety wystarczy chwila nieuwagi podczas gotowania, aby je przypalić. W ko...
Kuchnia to jedno z ważniejszych pomieszczeń w całym mieszkaniu, dlatego warto o nią zadbać i odpowiednio zorganizować jej przestrzeń. Uporz...
Nakrycie stołu jest bardzo istotne, zwłaszcza wtedy, gdy przyjmujesz gości. Przy dobrze przygotowanym nie może zabraknąć serwetek, kt&oacut...
Wyobraź sobie poranki z pysznymi naleśnikami, racuchami lub małymi plackami… Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wys...
Wybór odpowiednich garnków nie należy do najłatwiejszych. Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzajów naczyń, wykon...
Patelnie są często używane, bywają nieporęczne i zajmują sporo miejsca. Dostęp do nich jest bardzo ważny, zwłaszcza jeśli chcesz zachować p...
Nóż szefa kuchni, nóż do obierania i nóż do pieczywa to podstawowe wyposażenie w każdej kuchni. Możesz je kupić oddzie...
Do przyrządzania dań w piekarniku zwykle używa się blach lub naczyń żaroodpornych. Istnieją jednak rozwiązania nieco bardziej uniwersalne....
Ciabatta to płaska bułka o prostokątny kształcie, która pochodzi z Włoch. Odpowiednio upieczona ciabatta powinna mieć chrupiącą skórk...
Mleko migdałowe posiada niezwykły smak. Nadaje się doskonale jako dodatek przy pieczeniu deserów, jako mleko do kawy, czy płatków śni...
Sos barbecue nadaje się idealnie jako dodatek do grillowanych mięs oraz frytek i pieczonych ziemniaków. Składniki: ...