0

Artykuły

zobacz więcej
Przepis na żeberka z suszonymi owocami

Żeberka z suszonymi owocami doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. Dodatek owoców sprawia, że są przyjemnie słodkawe w smaku, d...

zobacz więcej
Przepis na bezę hiszpańską (torcik włoski)

Beza hiszpańska jest słodka, chrupiąca, kremowa i niezwykle owocowa jednocześnie. Ten przysmak, choć nie należy do najprostszych w przygoto...

zobacz więcej
Przepisy na pyszne kanapki (7 pomysłów!)

Pyszne kanapki to smaczny i szybki sposób na przygotowanie śniadania czy też przekąski w ciągu dnia, także dla gości. Jak je przygot...

zobacz więcej
Przepis na kapuśniak z kiszonej kapusty

Kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa o charakterystycznym smaku, przygotowywana na bazie żeberek. Do jej stworzenia przyda się równi...

zobacz więcej
Przepis na zupę cebulową z serem

Zupa cebulowa z serem doskonale sprawdzi się na chłodne, jesienne bądź zimowe dni. Jej charakterystyczny, słodki smak sprawia, że nikt nie...

zobacz więcej
Przepis na sos koperkowy

Sos koperkowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie pasuje do większości obiadów, które łączą w sobie ziemniaki oraz...

zobacz więcej
Przepis na małże po marynarsku (Moules marinière)

Małże po marynarsku to prosty, lecz smaczny sposób na przygotowanie małży. Warto choć raz spróbować je przygotować dla siebie...

zobacz więcej
Przepis na śledzie w oliwie

Śledzie w oliwie to przepis na marynowaną rybę, która będzie stanowić świetną przekąskę w ciągu dnia i nie tylko. Możesz ją ró...

zobacz więcej
Przepisy na 3 rodzaje kluseczek do rosołu

Kluseczki do rosołu mogą być wyśmienitym dodatkiem, kiedy chcesz uniknąć korzystania z typowego, kupnego makaronu. Ich przygotowanie zajmie...

zobacz więcej
Przepis na kluski śląskie

Kluski śląskie to podstawa wielu obiadów z kuchni śląskiej. Doskonale pasują do rolady, ale również do pieczonego kurczaka, c...

zobacz więcej
Przepis na pasztet świąteczny

Pasztet świąteczny urozmaici każdy stół w trakcie tych ważnych dla wielu rodzin dni. Niezależnie od tego, co świętujesz, warto przyg...

zobacz więcej
Przepis na sałatkę wielkanocną

Sałatka wielkanocna po prostu musi pojawić się na stole w trakcie obchodzenia rodzinnych świąt. Do jej wykonania wykorzystaj wędzoną szynkę...

zobacz więcej
Przepis na zupę chrzanową

Zupa chrzanowa wielu osobom kojarzy się z wiosną, a więc również z daniami wielkanocnymi. Jest zaskakująco prosta i szybka w przygot...

zobacz więcej
Przepis na białą kiełbasę z ziołami

Biała kiełbasa z ziołami jest prosta w przygotowaniu i jednocześnie niezwykle aromatyczna. Przygotuj ją na święta, na kolację bądź jako prz...

zobacz więcej
Przepis na jajka sadzone

Jajka sadzone doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na obiad, np. jako dodatek do gotowanych ziemniaków, puree,...

zobacz więcej
Przepis na galaretę z ryby

Galareta z ryby to jedno z tradycyjnych dań wykonywanych nie tylko w Polsce. Efektownie wyglądająca, ma swoich miłośników zwłaszcza...

zobacz więcej
Przepis na chłodnik warszawski z pastą paprykową

Chłodnik warszawski z pastą paprykową to przepełniona smakami i witaminami zupa, doskonała na upalny dzień. Przepis został przygotowany prz...

zobacz więcej
Przepis na białą polewkę (chłodnik) ze Śląska Cieszyńskiego

Biała polewka ze Śląska Cieszyńskiego to pyszny chłodnik, który doskonale sprawdzi się w gorący, letni dzień. Ten tradycyjny przepis...

zobacz więcej
Przepis na łososia po japońsku

Łosoś po japońsku to zdrowa ryba, którą możesz podać na obiad z bliską osobą. Tradycyjnie w tym kraju w ten sposób podaje się...

zobacz więcej
Przepis na naleśniki z Alandów na szybko

Naleśniki z Alandów na szybko to przepis na śniadanie, które przygotujesz w ciągu kilku minut. Pamiętaj jednak, aby użyć doda...

zobacz więcej
Przepis na królika kanaryjskiego ze śląskim twistem

Królik kanaryjski ze śląskim twistem to pomysł na obiad prosto ze słonecznych wysp, który będzie smakował również miło...

zobacz więcej
Przepis na Irish Stew

Irish Stew to przepis na irlandzki gulasz przepełniony smakiem. Sprawdź przepis przygotowany przez Adama Borowicza i odkryj wyjątkowe smaki...

zobacz więcej
Przepis na pstrąga i śledzia z Borhnholmu

Pstrąg i śledź z Bornholmu to pomysł na dwie smaczne kanapki, które po prostu musisz sprobować zrobić w wolnej chwili! Przepis jest...

zobacz więcej
Przepis na świątecznego nadziewanego klopsa

Świąteczny nadziewany klops to naprawdę smaczne danie, które przygotujesz w piekarniku. Można podawać go na ciepło, jednak po wystyg...

zobacz więcej
Przepis na sos Kabul

Sos Kabul jest orientalnym dodatkiem do dań, który jednak jest znany i lubiany w Polsce od lat. Przygotujesz go na bazie pomidor&oac...

zobacz więcej
Przepis na zakąskę z porów

Zakąska z porów to przepis na niezbyt popularną, lecz naprawdę smaczną przekąskę. Możesz ją wziąć ze sobą do pracy, czy podać w trak...

zobacz więcej
Przepis na pasztet z królika

Pasztet z królika ma wyjątkowy, delikatny smak, dlatego warto przynajmniej raz spróbować go zrobić. Sprawdzi się jako dodatek...

zobacz więcej
Przepis na jajka w koszulkach

Jajka w koszulkach to wbrew pozorom prosty przepis na jajka. Wymaga jednak odrobiny skupienia. Wybierz do nich nieco większy garnek. W przy...

zobacz więcej
Przepis na baskijski mus czekoladowy (Mousse au chocolat basque)

Baskijski mus czekoladowy jest pysznym, ale zarazem bardzo prostym w przygotowaniu deserem. Jego głęboki czekoladowy smak, połączony z lekk...

zobacz więcej
Przepis na spaghetti amatriciana

Spaghetti amatriciana jest naprawdę proste do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak boczek, pomidory, c...

zobacz więcej
Przepis na tradycyjny polski bigos

Tradycyjny polski bigos to pyszne danie, które możesz przechowywać przez długi czas. Po włożeniu do słoika i pasteryzacji możesz trz...

zobacz więcej
Przepis na rosół z wołowiny

Rosół z wołowiny to podstawowy przepis, który pozwala na stworzenie pysznej, czystej zupy. Możesz na jego bazie stworzyć r&oa...

zobacz więcej
Przepis na placuszki z twarogu

Placuszki z twarogu zastąpią kotlety w trakcie codziennego obiadu. Są naprawdę proste w przygotowaniu. Możesz podawać je na słodko, ale nie...

zobacz więcej
Przepis na lasange po neapolitańsku

Lasange po neapolitańsku to przepis na stosunkowo szybki w przygotowaniu obiad. Najważniejsze w tym przypadku są płatki specjalnego makaron...

zobacz więcej
Przepis na beszamel (podstawowy sos biały)

Sos beszamelowy, nazywany również podstawowym sosem białym prawdopodobnie pochodzi z Francji. Jest jednak bardzo podstawowym sosem,...

zobacz więcej
Przepis na omlet (podstawowy)

Omlet to smaczne i pożywne śniadanie, które można modyfikować na wiele sposobów. Nim jednak zaczniesz szaleć, warto choć raz...

zobacz więcej
Przepis na czerninę z kaczki

Czernina z kaczki to tradycyjne danie wykonywane w kuchni polskiej. Jest naprawdę smaczne, choć dziś często niedoceniane. Do jego stworzeni...

zobacz więcej
Przepis na domowy chleb z żeliwnego garnka NATUR IRON Gerlach

Zapach świeżo upieczonego domowego chleba to jedna z przyjemniejszych rzeczy w kuchni. Zobacz jak w kilku krokach zrobić własnoręczny wypie...

zobacz więcej
Przepis na gruszki z mięsem

Przepis na gruszki z mięsem to smak lata w wytrawnym daniu, które pokocha cała Twoja rodzina. Do jego przygotowania użyj produkt&oac...

zobacz więcej
Przepis na jajecznicę dla singla

Jajecznica dla singla to przepis na śniadanie dla jednej osoby. Stwórz szybki i pożywny posiłek, który przygotujesz na pateln...

zobacz więcej
Przepis na domową pizzę z papryką i oliwkami

Domowa pizza z papryką i oliwkami to przepis na pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdź wersję z proponowanymi przez nas dodatkami, aby odk...

zobacz więcej
Przepis na francuską potrawkę z kurczaka (Poulet à la française)

Francuska potrawka z kurczaka to danie pełne różnorodnych aromatów. Listek laurowy, tymianek i zielona pietruszka, a także do...

zobacz więcej
Przepis na dorsza po grecku

Dorsz po grecku to przepis na rybę, która musi znaleźć się na każdym świątecznym stole, ale nie tylko. Co ciekawe, mimo swojej nazwy...

zobacz więcej
Przepis na mleczną zupę czekoladową

Mleczna zupa czekoladowa to przepis dla tych, którzy nie mogą od siebie odpędzić myśli o czymś słodkim, a jednocześnie chcą zjeść co...

zobacz więcej
Przepis na gulasz z królika

Gulasz z królika jest zdecydowanie delikatniejszy niż ten wołowy czy wieprzowy. Z tego powodu jest szlachetniejszy w smaku i doskona...

zobacz więcej
Przepis na sos w stylu soubisse

Sos w stylu soubise jest zainspirowany francuskim sosem cebulowym. Tworzy się go na bazie beszamelu, czyli podstawowej, jasnej masy z zasma...

zobacz więcej
Przepis na delfinacką ziemniaczaną zapiekankę (Pommes dauphine)

Delfinacka ziemniaczana zapiekanka to pyszne wegetariańskie danie, któremu smak nadaje wyjątkowy, francuski ser. To w gruncie rzeczy...

zobacz więcej
Przepis na ogórki faszerowane rybą

Ogórki faszerowane rybą to dziś już nietypowe i rzadko spotykane połączenie, jednak w Polsce ten przepis jest znany od lat. Do jego...

zobacz więcej
Przepis na makaron świderki ze szpinakiem i bekonem

Makaron świderki ze szpinakiem i bekonem to przepis na naprawdę smaczne i szybkie w przygotowaniu danie dla całej rodziny. Najlepiej wykorz...

zobacz więcej
Przepis na gęś pieczoną z jabłkami

Gęś pieczona z jabłkami to klasyczny przepis na wyjątkowo smaczne i stosunkowo proste w przygotowaniu danie. Warto jednak zacząć je już dzi...

zobacz więcej
Przepis na chłodnik z botwinką i mięsem

Chłodnik z botwinką i mięsem to idealna propozycja na obiad w upalny dzień. Do jego przygotowania warto wykorzystać kości cielęce. Dzięki t...

zobacz więcej
Przepis na pieczeń rzymską (tzw. klops)

Przepis na pieczeń rzymską jest lubiany i często przygotowywany w Polsce. Nie bez powodu. Doskonale sprawdza się ona na różnego rodz...

zobacz więcej
Przepis na ciasto królewny z czekoladą bez pieczenia

Ciasto królewny z czekoladą nie wymaga pieczenia, a każda mała księżniczka bez wątpienia je doceni. Doskonale sprawdzi się na dzieci...

zobacz więcej
Przepis na groszek ptysiowy

Groszek ptysiowy to prosty w przygotowaniu i niezwykle chrupiący dodatek do różnego rodzaju dań. Idealnie komponuje się zwłaszcza z...

zobacz więcej
Przepis na Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow to danie nazwane od imienia rosyjskiego żołnierza, Aleksandra Stroganowa. Łączy w sobie zarówno kulturę kuchni franc...

zobacz więcej
Przepis na polski sos ciemny

Polski sos ciemny to pyszny dodatek do mięsa wieprzowego lub drobiu. Przygotowuje się go na bazie ciemnego piwa – to właśnie jemu zaw...

zobacz więcej
Przepis na krupnik zabielany z grzybami

Krupnik zabielany z grzybami to tradycyjne danie o wyjątkowym smaku i aromacie lasu. Będzie idealny na mroźny zimowy dzień. Sprawdzi się r&...

zobacz więcej
Przepis na delikatną raję w sosie

Delikatna raja w sosie to naprawdę wyjątkowo łagodne, ale zarazem pyszne w smaku danie. Do przyprawionej ryby podaje się delikatny sos na b...

zobacz więcej
Przepis na bigos myśliwski

Bigos myśliwski przygotujesz z dwóch rodzajów kapusty oraz mieszanki mięs. Nie bez znaczenia jest jednak dodatek grzybó...

zobacz więcej
Przepis na ciasto caffé mokka

Każdy miłośnik kawy musi spróbować tego przepisu! Ciasto caffé mokka to przede wszystkim pyszny krem z dodatkiem kawy. Do jeg...

zobacz więcej
Przepis na kaczkę pieczoną z jabłkami

Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z klasycznych sposobów na przygotowanie tego wyjątkowo smacznego drobiu. Jednocześnie jest dość...

zobacz więcej
Przepis na francuskie ratatouille

Francuskie ratatouille to proste, wegańskie danie, które jest jednocześnie zdrowe i pyszne. Do jego przygotowania konieczne są bakła...

zobacz więcej
Przepis na francuski pasztet wiejski (Pâté de Campagne)

Francuski pasztet wiejski, czyli pâté de Campagne, wykonuje się przede wszystkim z wieprzowiny. Dodatek cielęciny sprawi jedna...

zobacz więcej
Przepis na barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to pożywna zupa. Do jej przygotowania potrzebne będzie wiele składników, jednak to połączenie smaków jest n...

zobacz więcej
Przepis na domowy majonez na oleju sojowym

Domowy majonez na oleju sojowym jest wbrew pozorom naprawdę łatwym w przygotowaniu sosem. Kluczowe jest mieszanie go wyłącznie w jedną stro...

zobacz więcej
Przepisy na 7 różnych rodzajów masła kanapkowego

Masło można podać na wiele sposobów. Jeśli użyjesz kupnego, pozbawionego dodatków, będzie stanowić doskonałą bazę pod r&oacut...

zobacz więcej
Przepis na ciasto z fasolą

Ciasto z fasolą to doskonały sposób na to, aby przygotować niecodzienne ciasto, które jednocześnie zaskoczy wszystkich bliski...

zobacz więcej
Przepis na gołąbki mięsne z wieprzowiną

Gołąbki mięsne z wieprzowiną to alternatywna wersja klasycznych gołąbków z ryżem. Do ich przygotowania przydadzą się suszone grzyby....

zobacz więcej
Przepis na pyszne i szybkie grzanki ze śliwkami

Pyszne i szybkie grzanki ze śliwkami to idealny pomysł na ciepłą kolację bądź na poczęstunek dla znajomych. Do ich przygotowania potrzebna...

zobacz więcej
Przepis na pomidorowy sos à la włoski

Pomidorowy sos à la włoski nawiązuje swoimi smakami do tego słonecznego kraju. Idealnie łączy się z makaronami. Jeśli dodasz do nieg...

zobacz więcej
Przepisy na kanapkowe pasty twarogowe (5 pomysłów!)

Kanapkowe pasty twarogowe to połączenie kremowego sera z różnymi dodatkami. Przygotowanie ich nie zabiera wiele czasu, a będą doskon...

zobacz więcej
Przepis na duszoną wieprzowinę

Duszona wieprzowina to pyszne danie, które przygotujesz z np. łopatki. Aby danie było aromatyczne, użyj odrobiny kminku oraz cebuli....

zobacz więcej
Przepis na torcik w stylu duńskim

Dania jest najmniejszym z państw nordyckich i jest jedną z niewielu pozostałych w Europie monarchii konstytucyjnych, tak samo, jak Anglia....

zobacz więcej
Przepis na rosół z gęsi

Rosół z gęsi jest jeszcze bardziej aromatyczny niż ten stworzony z kury. Do stworzenia go wykorzystaj różne elementy, takie j...

zobacz więcej
Przepis na makaron tarty do rosołu

Makaron tarty do rosołu przygotujesz dosłownie w kilka minut. Warto go zrobić chociaż raz na jakiś czas na niedzielny obiad. To też doskona...

zobacz więcej
Przepis na zakwas do barszczu żytniego (żurku)

Zakwas do barszczu żytniego, czyli żurku, przygotowuje się naprawdę prosto. Musisz się jednak uzbroić w trochę cierpliwości. Zupę zrobisz z...

zobacz więcej
Przepis na ciasto runo leśne bez pieczenia

Runo leśne to ciasto pełne smaku lata. Przygotuj je bez pieczenia, używając kupnych biszkopcików. Możesz też zastąpić je gotowym bla...

zobacz więcej
Przepis na delikatesową pieczeń rzymską z kurczaka

Delikatesowa pieczeń rzymska z kurczaka jest bardzo podobna w przygotowaniu jak jej klasyczna wersja. Różni się jednak mięsem:...

zobacz więcej
Przepis na sos grzybowy

Sos grzybowy jest łatwy w przygotowaniu i pasuje do bardzo wielu dań, nie tylko mięsnych. Możesz podać go w sosjerce w trakcie świątecznego...

zobacz więcej
Przepisy na pyszne pasty kanapkowe (5 pomysłów!)

Pasy kanapkowe domowej roboty są niezwykle aromatyczne. Warto przygotować je na rodzinne śniadanie. Są znacznie bardziej aromatyczne, niż t...

zobacz więcej
Przepis na cytrynowy torcik na kruchym cieście

Słodki smak sernika, połączony z zapachem cytryny oraz czekoladową polewą sprawi, że wszyscy domownicy będą musieli spróbować tego w...

zobacz więcej
Przepis na zupę pomidorową na rosole

Zupa pomidorowa na rosole to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Warto do jej wykonania użyć świeżych pomidorów. Korzystanie z...

zobacz więcej
Przepis na befsztyk po tatarsku

Befsztyk po tatarsku jest podawany na surowo. Dlatego kluczowe w jego przypadku jest wykorzystanie wysokiej jakości mięsa wołowego ze spraw...

zobacz więcej
Przepis na zupę gulaszową

Zupa gulaszowa smakiem przypomina tradycyjny gulasz, jednak jest od niej rzadsza. Dlatego też doskonale nadaje się jako przystawka bądź pie...

zobacz więcej
Przepis na sałatkę z marynowanej dyni

Sałatka z marynowanej dyni to danie, które przywoła smak jesieni niezależnie od pory roku. Dynie możesz przygotować jesienią i przec...

zobacz więcej
Przepis na jagodowy sernik z ciastem kruchym

Jagody to owoce uwielbiane przez wielu. Ich głęboka barwa oraz smak od razu przywodzą na myśl lato. Przygotuj więc smaczny sernik z ich dod...

zobacz więcej
Przepis na sałatkę z halibutem i suszonymi śliwkami

Sałatka z halibutem to połączenie charakterystycznego smaku wędzonej ryby ze słodkimi suszonymi śliwkami i jabłkiem. Jest prosta i szybka w...

zobacz więcej
Przepisy na przystawki z jajek (5 pomysłów!)

Przystawki z jajek to idealna propozycja na zimną płytę, np. na spotkanie ze znajomymi. Jednak doskonale sprawdzą się również do pod...

zobacz więcej
Przepis na wytrawne muffiny z kruszonką

Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g gorgonzoli 1 duża twarda gruszka 1/2 łyżeczki sody oczysz...

zobacz więcej
Przepis na szakszukę

Składniki: 5 mięsistych, dojrzałych i pachnących pomidorów bez skórki 4 jajka 1/3 płaskiej...

zobacz więcej
Przepis na wiśniowego murzynka z bitą śmietaną

Murzynek to ciasto, które od lat jest wykonywane w Polsce. Dodaje się do niego przede wszystkim kakao, odpowiadające za jego ciemny...

zobacz więcej
Przepis na rollsy piernikowe z pomarańczą i czekoladą

Składniki: 40 g świeżych drożdży 125 ml ciepłego mleka 560 g przesianej mąki pszennej tortowej

zobacz więcej
Przepis na bigos świąteczny

Składniki: 0,7 kg karkówki wieprzowej 0,7 kg pręgi wołowej 300 g kruchej kiełbasy 200 g...

zobacz więcej
Przepis na kluski śląskie z pesto zero waste

Składniki: Pesto Łodygi rzodkiewki  Nać marchewki Bazylia Garś...

zobacz więcej
Przepis na schab po warszawsku 

Składniki: Schab po warszawski 0,5 kg schabu Papryka słodka Sól i piepr...

zobacz więcej
Przepis na aksamitne ciasto dyniowe

Składniki: 250 g mąki pszennej 400 g purée z dyni 200 g brązowego cukru 100 g białego c...

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności