Zestaw sztućców 68 szt. ANTICA połysk + walizka
Dania na Sylwestra na ciepło powinny być z jednej strony smaczne i zaskakujące, a z drugiej: proste i szybkie w przygotowaniu. Dzięki temu bez problemu podasz je dla wszystkich gości. Co warto zaserwować? Poznaj te bardziej tradycyjne oraz nowoczesne propozycje.
Dania na Sylwestra na ciepło – dlaczego warto je serwować?
Sylwester zwykle nie jest ciepłym dniem. Dlatego gorące danie, serwowane w trakcie przyjęcia, pomoże rozgrzać Twoich gości. Warto przygotować przynajmniej jeden ciepły posiłek, stawiając na coś, co możesz ugotować dzień wcześniej i podgrzać w dniu przyjęcia. Dobrym pomysłem będzie przygotowanie również przekąsek na ciepło, zarówno w słonej, jak i słodkiej wersji. To sprawi, że nawet po wyjściu na dwór o północy Twoi goście będą mogli wrócić i sięgnąć po coś ciepłego. Jednak jakie gorące dania sylwestrowe możesz podać?
Główne dania na Sylwestra na ciepło – inspiracje
Główne danie na Sylwestra powinno być rozgrzewające i dobrze przechowywać się w lodówce. W końcu w trakcie przyjęcia raczej nie będziesz mieć czasu na to, by ugotować coś od podstaw.
Dlatego też doskonałym pomysłem są gulasze. Zwykle najlepiej smakują kolejnego dnia, gdy wszystkie smaki się „przegryzą”, a ponadto bez problemu przygotujesz tego typu danie w większej ilości. Grunt to zaopatrzyć się w duży garnek! Do takich przepisów najlepiej sprawdzają się te wykonane z żeliwa. Dobrą propozycją na gulasz sylwestrowy może być carbonnada flamandzka, na którą przepis znajdziesz TUTAJ.
Kolejnym dobrym pomysłem będzie łosoś serwowany z cytryną i koperkiem. To klasyk, który wygląda nowocześnie, jego przygotowanie jest szybkie i bez problemu przygotujesz większą ilość w piekarniku na raz. Sprawdź też nasz poradnik na to, jak podać łososia wędzonego na ciepło TUTAJ!
Inne ciekawe pomysły to na przykład:
- kurczak w sosie śmietanowo-grzybowym,
- makaron z gorgonzolą,
- zapiekanka ziemniaczana,
- burger z szarpaną kaczką,
- paella.
Nowoczesne pomysły na ciepłe dania sylwestrowe
Chcesz zachwycić gości czymś nieoczywistym czy nowoczesnym? Mamy pomysły na ciepłe dania sylwestrowe także dla Ciebie. Jeśli na przykład chcesz stworzyć coś rodem z kuchni azjatyckiej możesz postawić na bułeczki bao. Są one bardzo smaczne i na pewno zachwycą Twoich gości. Przepis na nie znajdziesz TUTAJ.
Kolejnym pomysłem są krewetki w sosie, które doskonale smakują prosto z patelni (przepis TUTAJ). Są one bardzo szybkie w przygotowaniu i jeśli organizujesz mniejsze przyjęcie możecie zrobić je nawet razem.
Dobrym pomysłem będzie przygotowanie w piekarniku serca Camembert i podanie go na ciepło z żurawiną. Możesz serwować do niego również frytki.
Jakie przekąski na ciepło na Sylwestra?
Przekąski na ciepło to „must-have” w trakcie przyjęcia. Najlepiej postawić na rzeczy, które możesz przygotować na świeżo, ale które będą równie dobrze smakować po wystudzeniu. Świetnie sprawdzą się różnorodne smakołyki z ciasta francuskiego, zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Możesz też zapiec w nim kiełbaski, czy ser. Innym dobrym pomysłem będą ciepłe zapiekanki z pieczarkami i serem, mini tacos czy różne wersje tortilli. Na stole mogą pojawić się nuggetsy z kurczaka lub tofu, a także małe szaszłyki na ciepło.
Dania na Sylwestra na ciepło – lista!
W dalszym ciągu nie potrafisz znaleźć ciekawych dań na ciepło na Sylwestra? Zapoznaj się z naszą listą. Potraktuj ją jako inspiracje: wypisz sobie te, które wydają Ci się najciekawsze i następnie sprawdź, które faktycznie masz ochotę przygotować.
Główne dania
- Chili con carne
- Ragù bolońskie podane z makaronem lub w wersji „one pot”
- Kurczak tikka masala
- Polędwiczka wieprzowa w sosie miodowo-musztardowym
- Wołowina po burgundzku (boeuf bourguignon)
- Pulled pork w sosie BBQ
- Pieczone udka marynowane w jogurcie i curry
- Łosoś w glazurze teriyaki
- Dorsz pieczony ze śródziemnomorskimi warzywami
- Gratin z batatów i parmezanem
- Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i ricottą
- Tortellini w sosie śmietanowym (np. z suszonymi pomidorami)
- Lasagne ze szpinakiem i mozzarellą
- Kaszotto grzybowe lub z porem i winem białym
- Szakszuka (wersja z patelni do podania „na gorąco”)
Nowoczesne dania ciepłe
- Gnocchi w sosie truflowym
- Makaron udon z warzywami w sosie sojowo-imbirowym
- Krewetki bang bang (na ciepło)
- Dim sum (np. pierożki z pary z wieprzowiną lub tofu)
- Pieczona feta z miodem i chili
- Halloumi smażone z cytryną i ziołami
- Grzanki z burratą i pieczonymi pomidorami
- Kurczak w stylu koreańskim (gochujang chicken)
- Pieczony bakłażan z tahini i granatem
- Ravioli z masłem szałwiowym
Przekąski na ciepło
- Faszerowane pieczarki (ser, zioła, czosnek)
- Mini corn dogi
- Pieczone oliwki z cytryną i oregano
- Paluchy chlebowe z zapiekanym serem
- Fondue serowe z warzywami i pieczywem
- Frytki z polenty
- Mini hot-dogi
- Cukinia w panierce panko (chipsy z cukinii)
- Pieczone ziemniaczki Hasselback
- Klopsiki w sosie pomidorowym (podane w kokilkach)
- Serowe kulki smażone na złoto
- Tosty francuskie w wersji wytrawnej (np. z szynką i serem)
Dania i przekąski słodkie na ciepło
- Pieczone jabłka z cynamonem
- Mini racuchy z jabłkiem
- Churros z czekoladą
- Czekoladowe fondue z owocami
- Ciepłe brownie w porcjach
- Zapiekane banany z czekoladą
.jpg)
Jak sprawić, by dania były ciepłe dłużej?
Aby dania były ciepłe przez dłuższy czas, możesz wykorzystać kilka „tipów”. Po pierwsze, gotuj je i serwuj w garnkach żeliwnych. Materiał ten stygnie wolniej, niż np. stal, często też wykorzystuje się jego grubszą warstwę. Dzięki temu serwowany w nim gulasz dłużej będzie odpowiedni do spożycia.
Zadbaj też o to, aby przykrywać naczynia przykrywką, a jeśli musisz gdzieś przetransportować danie, stawiaj na termosy lub pojemniki izolowane. Sprawdzić się mogą również kamienie podgrzewane, które np. rozgrzejesz w piekarniku, a następnie ustawisz na nich naczynie z daniem.
Jeśli organizujesz naprawdę duże przyjęcie, możesz zaopatrzyć się w podgrzewacze stołowe. To rozwiązanie prosto z profesjonalnych hoteli. Dzięki nim dania będą ciepłe nawet przez 2-3 godziny. To dobre wyjście dla tych, którzy często są gospodarzami większych imprez.
Pamiętaj też, dania zawierające sosy, zapiekanki, jednogarnkowe posiłki czy z dużą ilością mięsa lub warzyw korzennych stygną wolniej, niż np. te na bazie makaronu.
Przygotuj pyszne i sycące dania na Sylwestra na ciepło!
Pomysłów i możliwości na pyszne oraz sycące dania sylwestrowe naprawdę nie brakuje. Mamy nadzieję, że wśród naszych propozycji znalazło się coś, co trafi na stół w trakcie Twojego przyjęcia.
.jpg)
.jpg)