Czy wiesz, jak przechowywać cytryny? Te cytrusy są bardziej wszechstronnymi owocami, niż początkowo się wydaje, a ponieważ nalezą też do stosunkowo trwałych, warto mieć je w swoich zapasach. W jaki sposób przedłużyć ich trwałość? Gdzie je trzymać?
Cytryny nie tylko do herbaty
Wielu Polaków używa cytryn na co dzień, przede wszystkim dodając ich do herbaty. Łatwo wówczas zapomnieć, że to naprawdę wszechstronne owoce, które doskonale nadają się do doprawiania dań, także wytrawnych, do przygotowywania orzeźwiających lemoniad, czy też do tworzenia sosów do deserów na bazie ich soku.
Ponadto cytryna jest niskokaloryczna i zawiera bardzo duże ilości witaminy C – aż 53 mg w 100 g produktu. Jest to również dobre źródło potasu. Zawiera również flawonoidy i olejki eteryczne, które wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne.
To wszystko sprawia, że cytrynę warto mieć w domowych zapasach. Choć jednak bez problemu znajdziesz ją w większości sklepów, to często są to owoce niższej jakości, z grubą skórką i mniejszą ilością miąższu oraz soku. Dlatego gdy znajdziesz młode, soczyste egzemplarze, warto kupić je w większej ilości i odpowiednio przechowywać. Jak to zrobić?
Jak przechowywać cytryny, aby zachować ich świeżość na dłużej?
Cytryny należy przechowywać w całości, myjąc je dopiero bezpośrednio przed użyciem. Jeśli zrobisz to wcześniej, wilgoć może spowodować potencjalne szybsze psucie się owoców, zwłaszcza jeśli nie wytrzesz ich odpowiednio. Pokrojone cytryny zachowują świeżość przez zdecydowanie krótszy czas.
Czy można przechowywać cytryny w temperaturze pokojowej?
Tak, jednak przez ograniczony czas. Cytryny przechowywane w temperaturze pokojowej, z dala od źródeł ciepła, zwykle zachowują świeżość, jednak przez niezbyt długi czas. Warto dopilnować, aby znajdowały się w miejscu ciemnym, o dobrej cyrkulacji powietrza, np. w bawełnianym lub w lnianym woreczku. Zdecydowanie unikaj plastikowych „jednorazówek”! Zwracaj w trakcie uwagę na ich stan i w pierwszej kolejności wykorzystuj mocniej dojrzałe owoce, które stają się miękkie.
Gdzie przechowywać cytryny?
Najlepszym miejscem do przechowywania cytryn (w całości), jest dolna szuflada lodówki. To miejsce o odpowiednim poziomie wilgotności, które jednocześnie jest dość chłodne i odizolowane od mocnych zapachów takich produktów jak ryby, czy sery. Jeśli posiadasz chłodną spiżarkę, w której panują chłodne warunki, to również będzie dobre miejsce do ich przechowywania. Pamiętaj, aby nie trzymać ich w pobliżu owoców wytwarzających etylen, takich jak jabłka czy banany. Substancja ta doprowadza do zbyt szybkiego dojrzewania, a co za tym idzie, psucia się innych owoców.
W czym przechowywać cytryny?
Całe cytryny możesz przechowywać luzem lub w bawełnianych albo lnianych woreczkach. Unikaj przechowywania ich w materiałach z tworzyw sztucznych, które nie zapewniają odpowiedniej cyrkulacji powietrza. Jeśli je przekroisz, przechowuj je w pojemnikach kuchennych wykonanych z bezpiecznych dla zdrowia materiałów. Dobrze sprawdzą się do tego produkty z linii SMART. Lemoniadę możesz zaś schować do lodówki w karafce z korkiem FLOW.
Czasem zdarza się również cytryna suszona, liofilizowana lub kandyzowana. Takie produkty możesz przechowywać w temperaturze pokojowej, sięgając po słoiki na żywność o szczelnym zamknięciu. Dobrze sprawdzą się także woreczki strunowe, czy metalowe puszki.
Jak długo przechowywać cytryny?
Podaje się, że nieuszkodzone cytryny, przechowywane w temperaturze pokojowej, należy spożyć w ciągu ok. 7 dni. Trzymane w całości w lodówce mogą mieć trwałość ok. 4 tygodni, a po przekrojeniu warto je spożyć w trakcie 3-4 dni. Oczywiście suszona cytryna ma zdecydowanie dłuższą trwałość, która może wynieść nawet 12 miesięcy.
Jak w przypadku innych produktów, tak i w przypadku cytryn pamiętaj o tym, aby zachować rozsądek, jeśli chodzi o długość ich przechowywania. Jeśli zauważysz, że minął już wskazany czas, jednak owoce dalej są w dobrym stanie, prawdopodobnie nadal nadają się do spożycia.
Czy można mrozić cytryny?
Jak najbardziej, i to w kilku formach. Możliwe jest smażenie całych cytryn, jednak nie jest to zwykle najbardziej poręczne rozwiązanie. Świetnie sprawdzić się może mrożenie plasterków. Pokrój cytrynę ostrym nożem, a następnie zamrażaj je na tacce i przekładaj do woreczka strunowego. Następnie możesz dodawać je np. do gorącej herbaty bez rozmrażania. Mrozić można również sok z cytryny (np. tworząc cytrynowe kostki lodowe), czy startą skórkę.
Jak poznać, że cytryny się zepsuły?
Gdy cytryny zaczynają się psuć, dość często pojawia się na nich pleśń. Bardzo łatwo ją rozpoznać po białym lub zielonkawym nalocie. Jeśli go zauważysz, nie spożywaj już owocu! Jeśli jeszcze nie widzisz pleśni, ale owoc jest miękki, ma pomarszczoną skórkę, jego zapach jest nieprzyjemny, a na jego powierzchni lub wewnątrz pojawiają się plamy, może to również oznaczać, że cytryna się zepsuła.
Zadbaj o organizację w kuchni
Utrzymanie porządku w mieszkaniu nie jest proste, dlatego pomysły na organizację w kuchni są czymś, czego zawsze warto szukać w celu poszukiwania nowych inspiracji. Zadbaj o to, by asortyment w kuchni pomagał Ci w pracy. Stawiaj na produkty wysokiej jakości, trwałe i wygodne w użytkowaniu. Dopilnuj też, aby wszystko miało swoje miejsce: sztućce schowaj do wkładu do szuflady, noże do organizera lub bloku, a żywność przechowuj w dostosowanych do tego pojemnikach. Sprawdź ofertę marki Gerlach i zapoznaj się z akcesoriami do organizacji kuchni już teraz!