Jak przygotować jajka na śniadanie? Możesz zrobić to na wiele sposobów i to bez szczególnego wysiłku. Stwórz danie w ciągu zaledwie kilku minut i zacznij dzień pożywnym, zdrowym posiłkiem. Dowiedz się krok po kroku, jak przygotować jajka.
Jakie substancje odżywcze zawierają jajka?
Jajka kurze są bogate w substancje odżywcze. Ponadto są stosunkowo kaloryczne. Dlatego też są idealnym dodatkiem do warzyw, uzupełniając dietę. W 100 g jajka kurzego znajduje się ok. 143 kcal oraz między innymi:
- 12-13 g białka;
- 9,5 g tłuszczy;
- 0,7 g węglowodanów;
- 56 mg wapnia;
- 1,75 mg żelaza;
- 198 mg fosforu;
- 138 mg potasu;
- 142 mg sodu;
- 30 mg selenu;
- 160 μg witaminy A.
Dlatego też warto włączać je do swojej diety, zwłaszcza, że to składnik, który możesz wykorzystać naprawdę na bardzo wiele sposobów!
Postaw na ekologiczne jajka
Wybierając jajka na śniadanie, przede wszystkim warto postawić na takie, które pochodzą z ekologicznego źródła. Takie nie tylko lepiej smakują, ale również wspierają rozwój gospodarstw, które traktują zwierzęta z należnym im szacunkiem. Pamiętaj, że jakość żywności również ma znaczny wpływ na zdrowie!
Jak ugotować jajko na miękko lub na twardo?
Jednym z podstawowych sposobów podania jajek jest ugotowanie ich na miękko lub na twardo. Ta pierwsza opcja doskonale sprawdza się, gdy chcesz podać danie po prostu na talerzu, a da druga jest idealna, jeśli zależy Ci na przygotowaniu kanapek, także na drugie śniadanie. Takie jajka możesz podać na wiele różnych sposobów, np. z warzywami, chlebem, czy ulubionym sosem. Jeśli nie wiesz, jak to zrobić sprawdź krok po kroku, jak ugotować jajko na miękko lub na twardo.
Jajecznica czy omlet? Pyszne śniadania
Jajecznica i omlet to dwa siostrzane dania. Przygotowuje się je zazwyczaj na patelni z wykorzystaniem dokładnie takich samych składników bazowych. Różni je jednak sposób przygotowania. Jajecznica to jajka, które w tracie smażenia zostały „naruszone”, dlatego jej struktura jest luźniejsza, zaś omlet przypomina placek. Obydwa dania są bardzo szybkie w przygotowaniu. Możesz dodać do nich dowolne dodatki, np. paprykę, cebulę, szynkę, boczek, czy nawet ser. Wszystko zależy od Twoich preferencji oraz wyobraźni!
Sprawdź nasz przepis na jajecznicę dla singla oraz na podstawowy omlet.
Przygotuj jajka z pomidorami – szakszuka na śniadanie
Szakszuka to danie, które najprawdopodobniej wywodzi się z Tunezji albo Jemenu. Przygotowuje się ją zwykle na bazie warzyw, takich jak pomidory, papryka czy cebula, na których przyrządza się jajka. Można więc ją w skrócie określić jako „odwrócony omlet”. To naprawdę szybki i smaczny sposób na danie z patelni, które na dodatek jest bardzo pożywne. Sprawdź, jak je przygotować!
Gdy trwa sezon na szparagi przygotuj smażonkę po beskidzku
W trakcie sezonu na szparagi warto zaszaleć i przygotować z ich udziałem pyszną smażonkę. W tym przypadku warto wybrać jajka od kury tzw. zielononóżki. Przepis, który przygotował Adam Borowicz, zawiera poza tymi składnikami również m.in. pomidora, cebulę oraz oscypki i ser owczy.
Pyszne jajka po hiszpańsku dla każdego
Jeśli chcesz poczuć się, jak w słonecznej Hiszpanii, koniecznie przygotuj jajka po hiszpańsku. To też doskonały przepis dla wszystkich miłośników ziemniaków. To danie może zająć nieco więcej czasu i wymaga użycia dwóch patelni, ale naprawdę jest tego warte.
To doskonały pomysł na śniadanie dla całej rodziny, np. gdy możecie spędzić poranek razem. Sprawdź nasz przepis!
Ta klasyka się nie starzeje! Jajka po benedyktyńsku
Jajka po benedyktyńsku to klasyczny przepis na jajka w koszulkach z pysznym sosem holenderskim. Wbrew pozorom, przygotowanie ich naprawdę nie jest aż tak trudne. Sprawdź nasz przepis, aby dowiedzieć się, jak stworzyć to danie krok po kroku. Danie możesz podawać z puszystą bułeczką tzw. English muffin. To danie najprawdopodobniej zostało wymyślone w latach 90. XIX wieku, ponieważ od 1897 roku pojawia się regularnie w wielu amerykańskich książkach kucharskich.
Przystawki z jajek na świąteczne śniadanie
Jeśli chcesz przygotować prawdziwą, poranną ucztę, w trakcie której podasz wiele potraw, sprawdź nasze propozycje na przystawki z jajek. Będą one idealnym uzupełnieniem suto zastawionego stołu. Do tych przepisów jajko musi zostać ugotowane na twardo. Następnie z żółtka i różnorodnych składników przygotowuje się pastę, którymi następnie nadziewa się białka. To naprawdę dobry pomysł na urozmaicenie śniadania.
Czego użyć do przygotowania jajek na śniadanie?
Jajka na śniadanie zazwyczaj przygotowuje się w garnku lub na patelni. Jeśli chcesz ugotować jajka na twardo lub na miękko dla 1-3 osób to wykorzystaj rondelek SIMPLE, w którym naprawdę szybko zagotujesz wodę. To doskonałe naczynie właśnie na śniadania, w którym ugotujesz również np. kiełbaski, także roślinne.
Do jajek w koszulkach będzie potrzebny garnek o pojemności ok. 5 l. Dzięki temu w wygodny sposób stworzysz w wodzie wir, który pozwoli na stworzenie tego unikatowego przepisu. W tym przypadku sprawdzić się może również garnek z linii SIMPLE o pojemności 4,5 l, bądź garnek 5 l z zestawu FINE.
Do przygotowania jajek na patelni doskonale sprawdzi się patelnia o średnicy 20 lub 24 cm. Warto również zaopatrzyć się w pokrywkę, która świetnie sprawdzi się do przygotowania szakszuki bądź omleta. Polecamy do tego zadania patelnie NATUR z pokrywkę.