Patelnia Wok Harmony + pokrywka
Patelnia wok – do czego służy i jak możesz wykorzystać ją w swojej kuchni? Dowiedz się o niej więcej i ciesz się wygodą przygotowywania potraw w każdej sytuacji. Sprawdź, skąd pochodzi i do przygotowania jakich potraw ją użyć. Co to jest wok i czym różni się wersja współczesna od pierwotnej?
Co to jest wok?
Wok jest naczyniem przypominającym kształtem wiadro, często określanym jako patelnia. W praktyce łączy w sobie cechy garnka i patelni. Wywodzi się z kultury azjatyckiej i doskonale nadaje się do przygotowywania dać metodą Stir Fry. Może mieć jeden lub dwa uchwyty i tradycyjnie był wykorzystywany do tworzenia dań nad ogniem. Wykonywany był ze stali węglowej i często miał dość dużą średnicę (powyżej 30 cm).
Współczesne patelnie wok są jednak dostosowane do dzisiejszych wymagań konsumentów. Dlatego też ich wielkość jest dostosowana do wymiarów kuchenek. Często są stworzone ze stali nierdzewnej lub z aluminium pokrytego powłoką nieprzywierającą. Ponadto mają lekko spłaszczone dno, dostosowane do użytkowania na kuchenkach.
Przez swój kształt jednak wciąż doskonale nadaje się do przygotowywania podobnych potraw. Wok ze stali nierdzewnej uchodzi za bardziej wytrzymały. Ten z aluminium: za lepiej przewodzący ciepło. Obydwa jednak dobrze sprawdzą się do przyrządzania potraw w domu, a jeśli są odpowiednio użytkowane są w pełni bezpieczne. Naczynia z zaokrąglonym dnem są też po prostu wygodne i wiele osób ceni sobie smażenie na nich właśnie z tego powodu.
Wok kantoński — to na nim bazują te współczesne!
Współczesne woki wykorzystywane w kuchni w większości przypadków bazują na woku kantońskim. To wywodzące się z Chin naczynie ma charakterystyczne, półkuliste dno, które równomiernie rozprowadza ciepło. Cienkie ścianki szybko się nagrzewają, a długi uchwyt lub uchwyty ułatwiają odrzucanie produktów. Tradycyjnie jest wykonany ze stali węglowej. Takie naczynie wymaga jednak regularnej pielęgnacji.
Wok mandaryński — czym się charakteryzuje?
Wok mandaryński również wywodzi sie z chińskiej tradycji. Ma jednak inny kształt: posiada lekko spłaszczone dno. Zazwyczaj to naczynie z dwiema rączkami, mniej przypominając patelnię, a bardziej: wysoki garnek. Tradycyjnie był używany głównie do gotowania, a nie do smażenia. Przygotowywano w nim zupy, czy gulasze. Był również wykorzystywany do smażenia na głębokim tłuszczu. Różnica w użytkowaniu wynika z tego, że w północnych chinach, skąd wywodzi się to naczynie, gotowano raczej dłużej, niż na południu, używając innych technik.
Patelnie do azjatyckiej kuchni – co przygotować w woku?
Woki różnego rodzaju to idealne patelnie do azjatyckiej kuchni. Przygotujesz w nich wiele ciekawych, smacznych dań, inspirowanych przepisami wywodzącymi się z Chin, czy z Indii. Możesz stworzyć np. makaron z kurczakiem, ryż w sosie słodko-kwaśnym, kurczaka po seczuańsku, czy kurczaka z dodatkiem sezamu. To zaś tylko kilka pomysłów. Różnorodnych wariacji, łączących najróżniejsze smaki naprawdę nie brakuje.
Smażenie w woku – metoda stir fry
Stir fry to tradycyjna dla Chin technika smażenia, zwykle przeprowadzana właśnie w woku. Polega ona na bardzo mocnym rozgrzaniu tłuszczu, a następnie na smażeniu produktów przez krótki czas, ciągle mieszając. To pozwala na uzyskanie specyficznego smaku oraz konsystencji potraw. Ponadto to szybka metoda gotowania, która pozwoli Ci w krótkim czasie przygotować naprawdę smaczne posiłki. Pod wpływem wysokiej temperatury obiad będzie gotowy w kilka lub kilkanaście minut. Jest to więc oszczędność czasu.
W ten sposób można przygotowywać m.in. makarony, różne warzywa czy mięsa niewymagające długotrwałego podgrzewania, takie jak kurczak. Pamiętaj, że odpowiednia technika smażenia potraw może sprawić, że będą one nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze, np. dzięki temu, że będą wchłaniały mniejszą ilość tłuszczu.
Czy gotowanie w woku jest możliwe?
Jak najbardziej tak! Kształt tej patelni pozwala na wygodne gotowanie. Dobrze sprawdzi się np. do przygotowania szparagów, gotowania makaronów czy kaszy, jak również do przygotowania wywarów na bazie warzyw czy mięsa. Jeśli więc wygodniej gotuje Ci się w tego typu naczyniu, nie wahaj się i sięgnij po wok. Jednak gotować możesz też w innych naczyniach tego typu, niezależnie od rodzaju patelni — najważniejsze jest to, by jej ranty były dość wysokie.
Z powodu rozszeżającego się kształtu takich naczyń utrudnione może być jedynie gotowanie na parze.
Jakie inne dania można przygotować w patelni typu wok?
Patelnie wok możesz wykorzystać również na wiele innych sposobów. Doskonale sprawdzą się nie tylko do przygotowywania azjatyckich dać metodą Stir Fry, ale również możesz stworzyć w nich pyszne sosy, zupy, czy gulasze. To wszechstronne naczynia, które doskonale sprawdzają się w każdej kuchni, zwłaszcza w tych, w których liczy się szybkie przygotowywanie naprawdę smacznych dań.
Jeśli posiadasz patelnie wok w całości wykonaną z żeliwa, stali węglowej lub stali nierdzewnej prawdopodobnie możesz wykorzystywać ją również w piekarniku lub na ognisku. Pamiętaj jednak, że większość współczesnych modeli zawiera np. tworzywa czy elementy drewniane i takie produkty powinny być użytkowane wyłącznie na kuchenkach.
Z jakiego materiału powinien być wykonany wok?
Jeśli zależy Ci na woku o tradycyjnym charakterze poszukaj naczyń wykonanych z żeliwa lub ze stali węglowej. Często są one jednak niezbyt praktyczne, np. nie nadają się do zmywarki, są ciężkie i łatwo rdzewieją. Dlatego też wiele osób decyduje się jednak na używanie unowocześnionych wersji tego naczynia. Wok żeliwny dużo lepiej sprawdza się do tradycyjnego smażenia, kiedy robi się to nad paleniskiem.
We współczesnej kuchni doskonale sprawdzają się woki ze stali lub z aluminium. Ten drugi materiał jest lżejszy i doskonale rozprowadza ciepło, jednak może wchodzić w reakcje z żywnością, zmieniając jej smak i właściwości. Dlatego jeśli chcesz wybrać wok aluminiowy, koniecznie wybierz wok z powłoką nieprzywierającą.
Zwróć też uwagę na materiał, z którego został wykonany uchwyt produktu. Rączki drewniane nagrzewają się wolniej od stalowych, a te z właściwościami antypoślizgowymi zapewniają pewny chwyt.
Wok elektryczny: czy warto?
Na rynku dostępne są też różne modele woków w wersji elektrycznej. Zwykle mają one wbudowany element grzewczy, który pozwala korzystać z niego na blacie kuchennym, ale nie tylko. Sprawdzi się również na wyjeździe, w camperze, czy w remontowanych wnętrzach, w których nie ma jeszcze dostępu do wykończonej kuchni. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy często sięgają po wok, lub potrzebują mobilnego naczynia, z którego skorzystają w różnorodnych okolicznościach. Jednakże taki model może mieć słabszą moc, niż kuchenka, dlatego może nie smażyć tak efektownie. Warto też zadbać, by korzystać z niego na stabilnej powierzchni, by było to w pełni bezpieczne.
Jak dbać o patelnie typu wok?
Dbanie o patelnie typu wok nie różni się szczególnie od dbania o inne naczynia tego typu. Jeśli posiadasz patelnie z powłoką nieprzywierającą koniecznie zwróć uwagę na maksymalną temperaturę użytkowania zalecaną przez producenta. Wykorzystuj również akcesoria kuchenne z drewnianymi lub silikonowymi końcówkami.
Po przygotowaniu posiłku zaczekaj, aż patelnia się ochłodzi i dopiero wówczas zacznij ją czyścić. Większość producentów patelni z powłokami zaleca, aby myć je ręcznie. Wysoka temperatura panująca w zmywarce połączona z mocnymi detergentami może niestety negatywnie wpłynąć na właściwości nieprzywierające woku. Po umyciu, wytrzyj patelnię do sucha i przechowuj ją w szafce lub szufladzie tak, aby nie dotykała innych naczyń.
Patelnie wok od marki Gerlach – jakie wybrać?
W ofercie marki Gerlach również znajdziesz patelnie wok z płaskim dnem. Wybierz spośród kilku różnych modeli. Możesz postawić na model wykonany z odlewanego aluminium ze szwajcarską powłoką nieprzywierającą MONOLIT. Innym dobrym rozwiązaniem może okazać się wok z pokrywką i dwiema rączkami HARMONY.
Jeśli posiadasz niewielką kuchnię, nie masz zbyt dużo miejsca na nowe patelnie, a zależy Ci na naczyniu typu wok to doskonałym wyborem może być wok z odczepianą rączką SMART STEEL. Produkty z tej linii pozwolą Ci na zaoszczędzenie nawet do 50% miejsca! Dobrej jakości naczynia będą służyć Ci przez długi czas.
Sprawdź również nasze pomysły na patelnie na prezent.
Jakiego rodzaju patelnie wybrać zamiast woka?
Gdy wok do Ciebie nie przemawia, a szukasz patelni o podobnej funkcji, przyjrzyj się głębokim patelniom. Pozwolą Ci one również na gotowanie czy smażenie techniką sir-fry, chociaż przez ich konstrukcje trudniejsze może być np. podrzucanie smażących się składników. Naczynie z powłoką nieprzywierającą powinno się jednak również doskonale sprawdzić w Twojej kuchni. Wykorzystasz ją również do klasycznego smażenia.
Wok na prezent: na co zwrócić uwagę?
Jeśli chcesz podarować komuś wok na prezent zwróć uwagę nie tylko na jakość produktu, ale również na to, czy pasuje on do kuchenki osób, które chcesz obdarować. Warto wybrać takie, których dno jest grube i wykonane w technologii Full Induction. Takie naczynie nadaje się zwykle na wszystkie typy kuchenek (gazowa, ceramiczna, elektryczna, indukcyjna itd.). Postaw na patelnie z nieprzywierającą powłoką, ponieważ są one łatwiejsze i wygodniejsze w użytkowaniu. Wyjątkiem są sytuacje, gdy wręczasz prezent prawdziwemu miłośnikowi oryginalnej, azjatyckiej kuchni. Wtedy lepiej może sprawdzić się naczynie z żeliwa lub stali.
Pamiętaj, że gdy wręczasz coś na prezent, warto zadbać, by produkty zostały przepięknie zapakowane. Jeśli wahasz się, który model wybrać na prezent, skontaktuj się z naszymi specjalistami. Profesjonalna obsługa na pewno zaproponuje Ci najciekawsze modele. Sprawna dostawa z naszego sklepu sprawi zaś, że produkt zostanie dostarczony tak szybko, jak to możliwe.
Jakie akcesoria mogą się przydać przy gotowaniu w woku?
Chcesz gotować lub smażyć w woku? Na pewno przyda Ci się kilka wygodnych akcesoriów kuchennych. Wśród nich można znaleźć np. szpatułki lub łopatki silikonowe bądź drewniane. Takie produkty znajdziesz w ramach linii NATUR. Pozwolą Ci one na naprawdę komfortowe smażenie, które będzie bezpieczne zarówno dla Ciebie, jak i powłoki Twojej nowej patelni.
Nie zapomnij też o innych produktach, niezbędnych w kuchni. Warzywa i mięso przygotujesz za pomocą wygodnych, ostrych noży. Pokroisz je na drewnianej desce, a zamarynujesz w wygodnych, porcelanowych miseczkach. Jeśli zaś po posiłku zostaną Ci resztki możesz przechowywać je w odpowiednich pojemnikach. Wszystkie produkty tego typu znajdziesz w ofercie marki Gerlach. Ich wysoka jakość oraz eleganckie opakowania sprawiają, że wiele z nich doskonale nadaje się na prezent dla bliskich osób. Wyposaż więc swoją kuchnię, tworząc z niej przestrzeń, w której z chęcią będziesz spędzać czas razem z bliskimi.
Chcesz wiedzieć więcej o patelniach? Dowiedz się, jaką patelnię wybrać!
.jpg)
.jpg)

_1.jpg)