Dzisiaj Świat jest bardzo zabiegany, a nam nieustannie brakuje czasu na odpoczynek, realizowanie swoich pasji, a nawet… przygotowanie prostego, zdrowego posiłku. Coraz częściej sięgamy po gotowe dania i szybkie przekąski, pozbawione wartości odżywczych. Zawsze jednak jest dobry moment, aby zmienić swoje przyzwyczajenia i pomyśleć o rozwiązaniu, które ułatwi Ci gotowanie.
Czy wiesz, że Twoje ulubione warzywa i mięso możesz włożyć razem, do jednego garnka, a po kilkunastu minutach delektować się pysznym daniem? Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie zdrowego i wartościowego posiłku dla siebie i swoich bliskich z pewnością docenisz jego zalety.
Na zdjęciu: Szybkowar 6,0l
Co to jest szybkowar?
Szybkowar to rodzaj garnka, charakteryzujący się niezwykłą szczelnością. Podczas gotowania w naczyniu wzrasta ciśnienie i podnosi się temperatura. Dzięki temu proces przygotowania posiłku przebiega dużo szybciej niż przy użyciu standardowych garnków.
Jak gotować w szybkowarze?
Nie ważne czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem – szybkowar wbrew pozorom jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy włożyć wybrane składniki do garnka, wlać wodę (minimum 0,5 l, a maksimum 2/3 objętości naczynia) i postawić na włączonej kuchence. To wszystko!
Co warto wiedzieć o budowie garnka przed pierwszym gotowaniem?
Każdy szybkowar posiada zawór bezpieczeństwa, chroniący przed ewentualnym rozsadzeniem. Najczęściej umieszcza się go w pokrywie. Jeśli ciśnienie we wnętrzu naczynia przekroczy 1 atmosferę, nadmiar pary zostaje wypuszczony na zewnątrz. W tym momencie słychać charakterystyczny gwizd.
Jeśli potrawa jest już gotowa, nie otwieraj od razu garnka. Uchyl zawór i wypuść z niego parę wodną. Przed wykonaniem tej czynności możesz również umieścić szybkowar pod zimną wodą, aby odrobinę go schłodzić. Unikniesz w ten sposób poparzenia.
Na zdjęciu: Szybkowar 6,0l
Zalety gotowania w szybkowarze
Dania przygotowywane w tym garnku są bardzo aromatyczne, pełne wartości odżywczych, a na ich przygotowanie nie potrzebujesz zbyt wiele czasu.
Gotuj szybciej i oszczędzaj czas.
Szybkowar pozwala skrócić czas gotowania nawet do 70%. Przyrządzisz w nim niemal wszystko – warzywa, mięso, ryby czy zupy. Przykładowo ziemniaki mogą być gotowe już po ok. 7 minutach, rosół po 10, a pieczeń wołowa w około 30 minut.
W szybkowarze ugotujesz także zamrożone mięso. Gdy nie masz czasu na rozmrożenie, możesz umieścić je w garnku, pomijając ten krok.
Jedz zdrowe i smaczne posiłki każdego dnia.
Gotowanie pod ciśnieniem wpływa na zachowanie wartości odżywczych w produkcie. Dania są smaczniejsze, pełne witamin i minerałów, a aromat bardziej intensywny.
Ciesz się… komfortem podczas gotowania.
Szybkowar to szczelnie zamknięte naczynie, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, że Twoja potrawa zacznie wyciekać z garnka i np. zaleje piec. Zapach gotowanego dania pozostaje w garnku do momentu jego otwarcia – ulatnia się z niego wyłącznie nadmiar pary wodnej.
Jedną z jego wielu zalet docenisz zwłaszcza latem – garnek nie nagrzewa kuchni, co często dzieje się przy tradycyjnym gotowaniu.
Oszczędzaj energię i pieniądze.
Krótsze gotowanie to mniejsze zużycie energii elektrycznej i gazu. Efekty zobaczysz w postaci niższych rachunków.
Czego nie gotować w szybkowarze?
Pamiętaj, jest kilka składników, których nie powinieneś umieszczać w szybkowarze z uwagi na ryzyko spowodowania zatoru w zaworze. W konsekwencji mogłoby to doprowadzić do rozsadzenia garnka i poparzenia. Do tych produktów należą m.in.:
- kasza gryczana,
- kasza manna,
- kasza jęczmienna,
- płatki owsiane,
- przeciery.
Ich konsystencja jest drobna, gęsta i lepka, a to mogłoby utrudnić ulatnianie się pary wodnej.
Szybkowar jest garnkiem wielofunkcyjnym, który usprawnia pracę w kuchni, zwłaszcza po całym dniu w pracy. Zaoszczędzony dzięki niemu czas warto poświecić na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, spełnianie swoich marzeń, czy po prostu relaks.