0

Dlaczego warto gotować w szybkowarach?

Dzisiaj Świat jest bardzo zabiegany, a nam nieustannie brakuje czasu na odpoczynek, realizowanie swoich pasji, a nawet… przygotowanie prostego, zdrowego posiłku. Coraz częściej sięgamy po gotowe dania i szybkie przekąski, pozbawione wartości odżywczych. Zawsze jednak jest dobry moment, aby zmienić swoje przyzwyczajenia i pomyśleć o rozwiązaniu, które ułatwi Ci gotowanie.

Czy wiesz, że Twoje ulubione warzywa i mięso możesz włożyć razem, do jednego garnka, a po kilkunastu minutach delektować się pysznym daniem? Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na przygotowanie zdrowego i wartościowego posiłku dla siebie i swoich bliskich z pewnością docenisz jego zalety.
 

Szybkowar 6,0l

Na zdjęciu: Szybkowar 6,0l
 

Co to jest szybkowar?

Szybkowar to rodzaj garnka, charakteryzujący się niezwykłą szczelnością. Podczas gotowania w naczyniu wzrasta ciśnienie i podnosi się temperatura. Dzięki temu proces przygotowania posiłku przebiega dużo szybciej niż przy użyciu standardowych garnków. 


Jak gotować w szybkowarze?

Nie ważne czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z gotowaniem – szybkowar wbrew pozorom jest bardzo prosty w obsłudze. Wystarczy włożyć wybrane składniki do garnka, wlać wodę (minimum 0,5 l, a maksimum 2/3 objętości naczynia) i postawić na włączonej kuchence. To wszystko!


Co warto wiedzieć o budowie garnka przed pierwszym gotowaniem?

Każdy szybkowar posiada zawór bezpieczeństwa, chroniący przed ewentualnym rozsadzeniem. Najczęściej umieszcza się go w pokrywie. Jeśli ciśnienie we wnętrzu naczynia przekroczy 1 atmosferę, nadmiar pary zostaje wypuszczony na zewnątrz. W tym momencie słychać charakterystyczny gwizd. 

Wskazówka:
Jeśli potrawa jest już gotowa, nie otwieraj od razu garnka. Uchyl zawór i wypuść z niego parę wodną. Przed wykonaniem tej czynności możesz również umieścić szybkowar pod zimną wodą, aby odrobinę go schłodzić. Unikniesz w ten sposób poparzenia.

 

Szybkowar

Na zdjęciu: Szybkowar 6,0l


Zalety gotowania w szybkowarze

Dania przygotowywane w tym garnku są bardzo aromatyczne, pełne wartości odżywczych, a na ich przygotowanie nie potrzebujesz zbyt wiele czasu. 

Gotuj szybciej i oszczędzaj czas.

Szybkowar pozwala skrócić czas gotowania nawet do 70%. Przyrządzisz w nim niemal wszystko – warzywa, mięso, ryby czy zupy. Przykładowo ziemniaki mogą być gotowe już po ok. 7 minutach, rosół po 10, a pieczeń wołowa w około 30 minut.

W szybkowarze ugotujesz także zamrożone mięso. Gdy nie masz czasu na rozmrożenie, możesz umieścić je w garnku, pomijając ten krok.

Jedz zdrowe i smaczne posiłki każdego dnia.

Gotowanie pod ciśnieniem wpływa na zachowanie wartości odżywczych w produkcie. Dania są smaczniejsze, pełne witamin i minerałów, a aromat bardziej intensywny.

Ciesz się… komfortem podczas gotowania.

Szybkowar to szczelnie zamknięte naczynie, dzięki czemu nie musisz martwić się o to, że Twoja potrawa zacznie wyciekać z garnka i np. zaleje piec. Zapach gotowanego dania pozostaje w garnku do momentu jego otwarcia – ulatnia się z niego wyłącznie nadmiar pary wodnej.

Jedną z jego wielu zalet docenisz zwłaszcza latem – garnek nie nagrzewa kuchni, co często dzieje się przy tradycyjnym gotowaniu.

Oszczędzaj energię i pieniądze.

Krótsze gotowanie to mniejsze zużycie energii elektrycznej i gazu. Efekty zobaczysz w postaci niższych rachunków.


Czego nie gotować w szybkowarze?

Pamiętaj, jest kilka składników, których nie powinieneś umieszczać w szybkowarze z uwagi na ryzyko spowodowania zatoru w zaworze. W konsekwencji mogłoby to doprowadzić do rozsadzenia garnka i poparzenia. Do tych produktów należą m.in.:

  • kasza gryczana,
  • kasza manna,
  • kasza jęczmienna,
  • płatki owsiane,
  • przeciery.

Ich konsystencja jest drobna, gęsta i lepka, a to mogłoby utrudnić ulatnianie się pary wodnej. 

Pamiętaj, aby po użyciu zawsze dokładnie oczyścić naczynie. Ze względów bezpieczeństwa, zanim zaczniesz gotować, upewnij się, czy zawór jest drożny.

 

Szybkowar jest garnkiem wielofunkcyjnym, który usprawnia pracę w kuchni, zwłaszcza po całym dniu w pracy. Zaoszczędzony dzięki niemu czas warto poświecić na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi, spełnianie swoich marzeń, czy po prostu relaks.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności