0

Jak używać i wyczyścić patelnie ceramiczne?

Patelnie z powłoką ceramiczną są bardzo funkcjonalne. Nieprzywierająca powierzchnia zapewnia komfortową pracę bez ryzyka przypalenia ulubionej potrawy. Regularna pielęgnacja i stosowanie się do zaleceń związanych z użytkowaniem pozwoli Ci przedłużyć jej żywotność.

Efektywność gotowania, krótsze i energooszczędne smażenie usprawniają przygotowywanie posiłków. To cechy charakterystyczne patelni ceramicznych z grubym dnem, które równomiernie się nagrzewa. Większość z nich nadaje się do różnego typu kuchenek: gazowych, elektrycznych, ceramicznych, a nawet piekarnika.
 

Wskazówka!
Przed użyciem swojej patelni sprawdź oznaczenia producenta umieszczone na opakowaniu oraz na spodzie naczynia. Zyskasz w ten sposób pewność, że możesz korzystać z wybranego garnka na swojej kuchence.

 

Patelnia SOLID 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia SOLID 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Przed pierwszym użyciem patelni ceramicznej…

Zanim zaczniesz gotować na patelni ceramicznej, dokładnie umyj ją ciepłą wodą z płynem do naczyń i wytrzyj bawełnianą ścierką. Nagrzewaj ją przez ok. 30 sekund, a następnie zdejmij z pola grzewczego i wlej na nią łyżkę oleju roślinnego. Rozetrzyj go po całej powierzchni naczynia np. ręcznikiem papierowym. Powtarzaj ten zabieg co kilka miesięcy – przedłużysz trwałość garnka.
 

Jak smażyć na patelni ceramicznej?

Dania smażone na patelni ceramicznej wymagają użycia odrobiny tłuszczu. Jego brak często prowadzi do przegrzania się powłoki, a konsekwencją może być utrata nieprzywierających właściwości.

Do podgrzewania potraw, powinno się korzystać z niskich lub średnich temperatur, dzięki którym unikniesz przypalenia i niedosmażenia. Jeśli gotujesz na kuchence gazowej, średnica płomienia nie powinna być większa niż dna patelni ceramicznej. W przeciwnym razie na naczyniu pojawią się przebarwienia, istnieje też ryzyko uszkodzenia rączki.

Aby zapobiegać rysowaniu się powłoki w czasie gotowania, korzystaj wyłącznie z drewnianych lub silikonowych szpatułek.
 

Zestaw 3 x patelni FIRST 20/24/28 cm

Na zdjęciu: Zestaw 3 x patelni FIRST 20/24/28 cm
 

Jak czyścić patelnie ceramiczne?

Po zakończeniu gotowania, odstaw ciepłą patelnię na bok i zaczekaj, aż wystygnie. Gdy jej temperatura spadnie do pokojowej, możesz umyć ją ciepłą wodą z płynem do naczyń. Używaj do tego delikatnej, bawełnianej ścierki lub miękkiej gąbki. W przypadku zaschniętych resztek warto przed usunięciem dobrze je namoczyć (pamiętaj, aby ich nie zeskrobywać). Po umyciu dokładnie osusz naczynie. Unikniesz w ten sposób zacieków i nieestetycznych osadów z kamienia.

W przypadku patelni ceramicznych zaleca się mycie ręczne. Silne środki czyszczące używane w zmywarkach mogłyby trwale uszkodzić powłokę.
 

Patelnia do naleśników HARMONY CLASSIC

Na zdjęciu: Patelnia do naleśników HARMONY CLASSIC
 

Przechowywanie patelni ceramicznych

Patelnie zawsze staraj się układać obok siebie. Jeśli nie masz takiej możliwości, a jedyna opcja, która Ci pozostała to układanie jednej na drugą, zastosuj filcowe podkładki ochronne. Oddzielając od siebie naczynia, zapobiegniesz zarysowaniu się powłoki.
 

Patelnia grillowa NATUR 24 cm

Na zdjęciu: Patelnia grillowa NATUR 24 cm
 

Wiedza na temat poprawnego użytkowania patelni ceramicznych, począwszy od pierwszego gotowania, przez czyszczenie, aż po systematyczną pielęgnację przydaje się, zwłaszcza jeśli chcesz jak najdłużej z nich korzystać.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności