Patelnia GRANITEX 20 cm z powłoką ceramiczną
Powłoki ceramiczne to nieorganiczne, niemetaliczne warstwy folii, którymi pokrywa się naczynia kuchenne, aby były one odporne na zadrapania. Naczynia ceramiczne są bezpieczniejszą alternatywą dla tradycyjnych naczyń kuchennych. Wielu konsumentów preferuje powłoki ceramiczne ze względu na następujące cechy: naczynia ceramiczne pokrywane są powłoką niereaktywną i niewiążącą toksycznych substancji chemicznych z żywnością, ceramiczne patelnie mogą zapewnić zdrowsze posiłki dzięki zużyciu mniejszej ilości oleju, oraz mają znacznie wyższą odporność cieplną i odporność na zarysowania niż powłoki z innych materiałów.
Jak smażyć na patelni ceramicznej?
Smażenie na patelni ceramicznej odbywa się zazwyczaj bez potrzeby stosowania oleju czy tłuszczu, jednak zaleca się dodanie choć niewielkiej ilości. Jeśli chcemy podać potrawę to zawsze należy używać drewnianych, silikonowych, plastikowych lub nylonowych łyżek i szpatułek do porcjowania oraz serwowania, przeznaczonych do ceramicznych naczyń kuchennych. Nie wolno kroić żywności przy pomocy noża lub rozdrabiać jej widelcem, gdy znajduje się ona na patelni. Metalowe sztućce mogą posiadać ostre krawędzie, które pozostawiają ślady na powierzchni patelni ceramicznej. Używanie bezpiecznych, nierysujących szpatułek i drewnianych łyżek pomaga przedłużyć żywotność Twojej patelni.
Jeśli chcemy smażyć potrawy z dodatkiem tłuszczu, to użyjmy do tego celu odrobiny oleju lub masła i lekko oraz równomiernie rozprowadźmy tłuszcz na wewnętrznej powierzchni. Dodatek oleju pomoże zapobiec przywieraniu żywności i chroni ceramiczną powłokę. Unikajmy stosowania oliwy w sprayu, ponieważ może ona powodować gromadzenie się pozostałości tłuszczu w zakamarkach patelni ceramicznej.
Należy również unikać używania oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, ponieważ nie jest ona odpowiednia do smażenia w wysokich temperaturach i pozostawia na powierzchni patelni ceramicznej cienką, karbonizowaną warstwę. Natomiast prawdziwą zmorą dla każdego kucharza, zarówno zawodowca, jak i amatora, jest przypalenie patelni. Ważne jest, że nie każdy materiał można traktować tak samo. Należy więc dowiedzieć się co zrobić z przypaloną patelnią ceramiczną, aby móc ją wyczyścić dokładnie, delikatnie i z najwyższą dbałością o jej powłokę.
Przypalona patelnia ceramiczna – jak ją wyczyścić?
Wiele osób nie wie, jak czyścić patelnię ceramiczną. Zasada jednak jest bardzo prosta. Przed czyszczeniem powłok ceramicznych zawsze pozwól, aby patelnia całkowicie ostygła. Następnie wyczyść ceramiczną patelnię przy pomocy ciepłej, ale nie wrzącej wody z dodatkiem łagodnego płynu do naczyń i miękkiej gąbki lub ścierki. Aby usunąć przypaloną żywność z patelni, należy namoczyć ją w gorącej wodzie przez przez 30 minut. Znacznie ułatwi to czyszczenie i rozwiąże problem szorowania jej powierzchni.
Należy dokładnie wyczyścić patelnię wewnątrz oraz na zewnątrz, zawsze i po każdym użyciu, aby sprawnie oraz bezproblemowo usunąć wszystkie pozostałości i zapobiec gromadzeniu się tłuszczu oraz powstawaniu nieestetycznych przebarwień. Aby uzyskać najlepsze rezultaty czyszczenia, do mycia należy użyć miękkiej szmatki, gąbki lub szmatki z mikrofibry.
Unikaj natomiast używania drapiących i mocno szorujących gąbek lub jakichkolwiek ściernych środków czyszczących. Po zakończeniu czyszczenia patelnię ceramiczną należy dokładnie opłukać w ciepłej wodzie i osuszyć. Kolejnym sposobem jest wsypanie dwóch, trzech łyżek sody, którą zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez około kwadrans. Jeśli jednak i ten sposób usunięcia spalenizny zawiedzie, możemy zalać patelnię octem winnym i pozostawienić naczynie na całą noc. Rano resztki same będą odchodzić, a uporczywe zabrudzenia z łatwością usuniemy sami.
Czy patelnie ceramiczne można myć w zmywarce?
Pamiętaj, aby Twoje patelnie ceramiczne zawsze były myte ręcznie. Zachodzące w zmywarce procesy czyszczące mogą poważnie uszkodzić powłokę zapobiegającą przywieraniu potraw. Jeśli do Twojej patelni ceramicznej przywiera jedzenie, to przyczyną jest jej niewłaściwe mycie. Zawsze upewnij się, że Twoje naczynie jest w 100% czyste przed jego włożeniem do szafki, ponieważ resztki tłuszczu niekorzystnie wpływają na powłokę ceramiczną.
Ceramiczne patelnie należy przechowywać bardzo ostrożnie. Muszą one być oddzielone od innych naczyń kuchennych, zwłaszcza od innych naczyń ceramicznych. Bezpośredni kontakt ceramiki może uszkodzić oba tego rodzaju naczynia kuchenne. Inne naczynia, które są ustawione wewnątrz ceramicznej patelni, również mogą powodować zadrapania na jej powierzchni.
Podczas wkładania patelni ceramicznych do szafki należy umieścić papierową serwetkę lub ręcznik kuchenny pomiędzy ustawionymi w stosach patelniami, aby uniknąć zarysowania powłoki. Dostępne są miękkie gąbczaste ochraniacze na patelnie ceramiczne, które można zakupić, aby zredukować możliwość ewentualnego zadrapania na wewnętrznych i zewnętrznych powłokach oraz nie dopuścić do niszczenia tego typu naczyń kuchennych. Mycie patelni ceramicznej w odpowiedni sposób gwarantuje jej długą żywotność.
Czy patelni ceramicznych można używać na kuchenkach gazowych?
Patelnie ceramiczne mogą być używane na kuchenkach gazowych. Nie należy jednak dopuszczać do ich zbytniego rozgrzania, ani przegrzana. Warto stosować mały lub średni płomień, ponieważ większość naczyń ceramicznych nie toleruje długich okresów nagrzewania wwysokich temperaturach. Ceramika skutecznie rozprowadza ciepło, dzięki czemu żywność gotuje się szybciej i bardziej równomiernie. Wysoka temperatura może spowodować sklejanie się żywności, co często przyczynia się do odbarwienia lub uszkodzenia ceramicznej powierzchni.
Użytkowanie patelni ceramicznej powinno odbywać się w taki sposób, aby nie dopuścić do uszkodzenia powłok. W przeciwnym razie naczynie to przestanie spełniać swoje funkcje oraz straci dawny wygląd. Ponadto uszkodzona powłoka ceramiczna zacznie powodować przypalanie potraw i szybko się zużyje.