Czy wiesz, jaki garnek do smażenia mięsa wybrać? Przy wyborze warto zwrócić uwagę na kilka cech naczyń. Postaw na garnki wykonane z wysokiej jakości materiałów, które będą Ci służyć przez długie lata. Dobrym wyborem mogą okazać się te wykonane z ciężkiego i trwałego żeliwa.
Garnki dobierz do specyfiki przygotowywanej potrawy
Dobierając garnek do przygotowywania dania każdorazowo dobieraj go do tego, jakie danie przygotowujesz. Różnice pojawią się nawet w przypadku mięs. Inne naczynie sprawdzi się w przypadku gulaszu, inne w przypadku szarpanej wołowiny, a jeszcze inne do kurczaka, którego można przygotować naprawdę bardzo szybko.
Ilość przygotowywanego mięsa również ma znaczenie. Jeśli przygotowujesz np. całą golonkę, przyda Ci się duża brytfanna, a z kolei pierś z kurczaka przygotowywana dla jednej osoby może być przygotowywana w małym naczyniu o pojemności 2-3 l.
Jaki garnek do smażenia mięsa? Na to zwróć uwagę!
Szukając garnka do smażenia mięsa, zwróć uwagę na kilka jego cech. Przede wszystkim postaw na naczynie o stosunkowo grubym dnie oraz ściankach. Takie naczynia są nie tylko trwałe i bardziej odporne na odgniecenia, ale również lepiej utrzymują ciepło. Mięsa zaś często wymagają stosunkowo długiego duszenia czy gotowania na niewielkiej mocy kuchenki, dlatego jest to niezmiernie istotne i w dłuższym rozrachunku pozwala również na zaoszczędzenie energii.
Warto również postawić na garnki, które posiadają powłokę nieprzywierającą. W trakcie długotrwałego gotowania pojawia się możliwość, że np. część mięsa przypali się i przywrze do dna naczynia. Powłoka nieprzywierająca nie ochroni wprawdzie mięsa od spalenia się, ale taki garnek będzie znacznie łatwiejszy w czyszczeniu. Pamiętaj jednak, że zazwyczaj nie nadają się one do mycia w zmywarce. Ponadto korzystając z nich, używaj drewnianych lub silikonowych akcesoriów kuchennych. Te wykonane z metalu mogą zarysować, a co za tym idzie zniszczyć naczynie.
Garnki do piekarnika, smażenia, duszenia, czyli sprawdź żeliwo!
Do smażenia mięsa doskonale mogą sprawdzić się również garnki wykonane z żeliwa pokrytego emalią. Są one cięższe niż te wykonane ze stali nierdzewnej czy z aluminium, ale jednocześnie charakteryzują się wyjątkową trwałością i doskonałym utrzymywaniem ciepła. Ponadto to też doskonałe garnki do pieczenia mięsa, ponieważ często nadają się do użytkowania w piekarniku. To wszechstronne naczynia, które każdy miłośnik gotowania powinien mieć pod ręką. Doskonale sprawdzają się też do przygotowywania typowo polskich dań, takich jak gołąbki czy gulasz. Sprawdź naczynia z linii NATUR IRON!
Warto jednak pamiętać, że nie tylko naczynia żeliwne to dobre garnki do piekarnika. Wiele naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej również może być w nim użytkowana. Nim jednak włożysz naczynie do rozgrzanego pieca upewnij się, że nie posiada ono żadnych elementów z tworzywa sztucznego i że producent zaleca takie ich użytkowanie.
Design garnków – na co zwrócić uwagę?
Materiał wykorzystany do stworzenia garnków oraz grubość ścianek jest niezmiernie istotna, jednak to nie są jedyne elementy, na które warto zwrócić uwagę wybierając garnek. Przed zakupem sprawdź, czy wybrany model ma duże, wygodne uchwyty. Dzięki temu w wygodny sposób przeniesiesz naczynie. Pamiętaj, że w przypadku większości naczyń uchwyty mogą się nagrzewać w trakcie długotrwałego nagrzewania, dlatego należy podnosić je z użyciem rękawic kuchennych. Wówczas chwyt nie jest aż tak mocny i pewny, jak wtedy, gdy łapiesz naczynia gołą ręką, dlatego tak ważne jest, aby zwrócić na to uwagę.
Warto sprawdzić też, czy wybrane naczynia nie posiadają szczelin, pęknięć czy zakamarków, które będą trudne w czyszczeniu i w których może np. zatrzymywać się woda. Staraj się stawiać na produkty o prostej konstrukcji – często są one najtrwalsze i najłatwiej o nie zadbać.
Oczywiście nie bez znaczenia jest też wygląd samych garnków. Choć użyteczność jest niezmiernie ważna to chętniej sięga się po produkty ładne, wpadające w gusta. Dlatego jeśli wahasz się nad wyborem jednego z kilku garnków o podobnych parametrach nie wahaj się i wybierając ten idealny zwróć też uwagę na aspekty estetyczne.
Smażenie mięsa – jakie komplety garnków wybrać?
Komplety garnków to zazwyczaj najlepszy wybór, jeśli właśnie uzupełniasz wyposażenie swojej kuchni lub wprowadzasz się do nowego mieszkania. Warto postawić na wygodny komplet podstawowych garnków ze stali nierdzewnej 18/10 o różnych rozmiarach. Ich ilość dobierz do ilości domowników. Zwróć też uwagę na pojemność największego garnka. Samotnie żyjącej osobie naczynie o pojemności ok. 4 l powinno wystarczyć, jeśli jednak masz dużą rodzinę wybierz taki komplet, w którym znajdziesz przynajmniej jeden garnek o pojemności 5-7 l.
Ponadto warto dobrać inne naczynia, które przydadzą się w nieco bardziej specjalistycznych sytuacjach. O ile w garnku ze stali nierdzewnej o niewielkiej pojemności odgrzejesz kotlet czy mięso, o tyle do pieczenia, duszenia czy smażenia większej ilości mięs lepiej sprawdzi się brytfanna, lub po prostu duży garnek (np. garnek 10l, czy garnek 7l).
Brytfanna – specjalistyczny garnek do smażenia mięsa
Brytfanna to rodzaj garnka doskonały dla osób, które lubią przygotowywać mięsa lub inne potrawy w dużych ilościach i nie boją się łączyć gotowania bądź smażenia z pieczeniem. Jaką brytfannę wybrać? To zależy od Twoich potrzeb! Możesz postawić na nieco bardziej tradycyjną brytfannę żeliwną NATUR IRON, która doskonale utrzymuje ciepło, bądź na nowoczesny model GRANITEX z wygodnym aromatyzerem. Dzięki niemu mięsa zawsze będą wilgotne i pięknie pachnące. Obydwie nadają się do użytkowania w piekarniku.
Garnki na prezent dla prawdziwego mięsożercy
Jeśli masz wśród swoich bliskich osoby, które naprawdę lubią przygotowywać mięsa, doskonałym pomysłem na prezent dla nich będą specjalistyczne garnki, które sprawdzą się właśnie do tego! Jeśli przygotowujesz prezent dla takiej osoby warto postawić na wygodną brytfannę, lub ewentualnie naczynie żeliwne. Produkty Gerlach są zapakowane w eleganckie, kolorowe opakowania, a to w połączeniu z ich wysoką jakością sprawia, że doskonale nadają się na prezent.
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Jaki garnek do smażenia frytek?
Jaki garnek do gotowania ryżu?
Jaki garnek do smażenia powideł i dżemów?
Jaki garnek do pieczenia chleba wybrać?
Jaki garnek do gotowania bigosu wybrać?
Jaki garnek do gotowania rosołu wybrać?