Czy wiesz, jak podać owoce na stół, aby doskonale się prezentowały? Możesz to zrobić na wiele różnych sposobów. Zainspiruj się i podawaj je w elegancki sposób, zarówno na co dzień, jak i w trakcie przyjęcia. Jak dobrać owoce i w czym je podać?
Kiedy można podać owoce na stół?
Owoce mogą znajdować się na stole na co dzień. Dzięki temu zachęcisz swoich domowników, aby sięgali po nie w formie zdrowych przekąsek. Doskonale sprawdzają się jednak również w trakcie różnego rodzaju przyjęć, zwłaszcza tych mniej formalnych. Wówczas można podać je w nieco bardziej wymyślny sposób. Jeśli w trakcie wydarzenia Twoi goście będą spożywać ciepły posiłek, podaj je na stół po, gdy nadejdzie czas na deser.
Jak podać owoce na stół?
To, jak podać owoce na stół zależy od okazji. Jeśli chcesz podać owoce na stół na co dzień wykorzystaj wiklinowy lub metalowy kosz. Podawaj je w całości, bez krojenia, wybierając takie gatunki, które mogą przez dłuższy czas leżeć w temperaturze pokojowej, np. jabłka, banany, czy gruszki. W trakcie wydarzenia możesz podawać je również na półmiskach, przekrawając je i obierając.
Jak podać owoce na imprezie?
W trakcie imprezy warto podać owoce w ciekawy sposób. Możesz przygotować owocowe szaszłyki, które elegancko będą prezentować się na półmisku. Dobrym pomysłem jest też obranie i pokrojenie owoców w interesujące kształty, albo przygotowanie owocowej sałatki. Ponieważ są one kolorowe, nie potrzebują już szczególnych zdobień – same doskonale się prezentują. Pamiętaj, tylko aby obrane owoce posmarować sokiem z cytryny, aby zachować ich barwę.
Owoce możesz również podać w formie deseru, np. z bezą, galaretką czy z bitą śmietaną. Desery możesz podawać w pucharkach, ale nie tylko. Doskonale sprawdzą się do tego również szklanki.
Jak podać owoce na urodzinach?
Owoce na urodzinach możesz również podać w bardzo kreatywny sposób. Z twardszych rodzajów, np. z jabłek możesz wyciąć liczby, które będą nawiązywać do wieku solenizanta. Możesz również przygotować owocowy tort (nie musi być głównym punktem imprezy, ale będzie się doskonale prezentować). Świetnym pomysłem będzie również fontanna z czekoladą i owocami, a także owocowy bufet, do którego możesz podać również np. musli.
Jakie owoce podać na stół?
Owoce możesz dowolnie mieszać i dobierać je zgodnie z dostępnością. Staraj się postawić na owoce sezonowe: są one najtańsze i najsmaczniejsze. Możesz również dobierać je pochodzeniem i np. przygotować tacę z owocami polskimi, amerykańskimi, afrykańskimi itd. To pozwoli gościom w bardziej świadomy sposób próbować różnych smaków świata.
Jeśli w dalszym ciągu nie masz pomysłu na to, jakie owoce połączyć, spróbuj wykorzystać jedną z naszych propozycji:
- tropikalne smaki: mango, ananas, kokos, banan, limonka;
- świeżość na lato: arbuz, truskawki, liście mięty, ogórek, limonka;
- czerwony bukiet: maliny, ziarna lub kawałki granatu, wiśnie, czerwona porzeczka;
- jesienny klimat: gruszki, winogrona, figi, orzechy włoskie, miód;
- cytrusowa fiesta: pomarańcze, grejpfruty, kiwi, ananas, mango.
Tak przygotowane kompozycje możesz podawać nie tylko na półmisku, ale również np. używając eleganckich kieliszki o większej pojemności. Pokrój owoce i ułóż je, a następnie postaw na stole, aby każdy z gości mógł spróbować zaproponowanej przez Ciebie kompozycji.
Owoce – podawać w porcelanie czy w szkle?
Owoce w całości można podawać w wiklinowych lub metalowych koszyczkach, jednak jeśli je obierzesz, dużo lepszym wyborem będą łatwe do wyczyszczenia powierzchnie. Dlatego doskonale sprawdzi się w tym przypadku porcelana lub szkło.
Porcelana jest elegancka. Delikatna, choć jednocześnie trwała, pozwoli na piękne podanie owoców, zwłaszcza jeśli używasz zdobnego półmiska pasującego do kompozycji znajdującej się na stole. Wybierz ją, jeśli chcesz ułożyć owoce „na płasko”, lub też nie masz czasu, aby np. w warstwowy sposób układać owoce w salaterce.
Zastawa szklana pozwoli Ci zaś na pokreślenie barw owoców. Jeśli podasz je w szklanych salaterkach, w kieliszkach czy w szklankach możesz ułożyć ciekawe pod względem kolorystycznym kompozycje, które będą aż kusić, by się za nie zabrać. Do podawania soków owocowych idealnie sprawdzą się wygodne i idealnie przejrzyste karafki.
Nie ma tu więc jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od sposobu podawania produktów na stole.
Jakie sztućce podać do owoców na stole?
Jeśli podajesz gościom wyłącznie owoce, nie musisz podawać na stole całego kompletu sztućców. Warto dopasować je do tego, co dokładnie będzie podawane. Czasem nie będą potrzebne wcale, jeśli np. owoce są przygotowane tak, że można wziąć je do ręki bądź po prostu chwycić szaszłyk. Jeśli zaś goście powinni użyć sztućców, zadaj o to, aby mogli bezpiecznie przełożyć kawałki na swój talerzyk, przygotowując odpowiednie narzędzie. Do spożywania owoców przyda się zaś niewielki widelczyk deserowy lub łyżka.
W sytuacji, w której podajesz owoce w wysokich szklankach lub w kieliszkach dobrym pomysłem może okazać się postawienie na łyżkę do latte. Jest ona długa, co pozwoli na wygodne spożywanie owoców z takiego typu naczyń.