Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm SMART
Czy wiesz, jak przechowywać biszkopt po wypieczeniu? Dowiedz się, gdzie go trzymać, czy można go mrozić i jak poznać, że nie nadaje się już do użytku.
Biszkopt – lekka baza do wielu wypieków
Biszkopt to lekki wypiek na bazie jajek i mąki, które wypieka się bez dodatku proszku do pieczenia. Jest stosunkowo lekkostrawne i niskokaloryczne, a przy tym jest doskonałą bazą dla wielu ciast i nie tylko. Można przekładać go kremami, nasączać i na różne sposoby ozdabiać. Doskonale komponuje się też z owocami.
Jednak zaleca się składanie ciast z biszkoptowej bazy dopiero dzień po jego wypieczeniu. Jak więc przechowywać wypieczone ciasto, aby na dłużej zachowało świeżość?
Jak przechowywać biszkopt?
Biszkopt najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Ważne jest też to, aby było to miejsce suche, bez nadmiaru wilgoci. W innym przypadku ciasto może nasiąkać i stracić swoją strukturę. Co ważne, należy nasączać go dopiero w trakcie składania ciasta, nie wcześniej! Przechowywać należy suchy biszkopt, bez żadnych dodatków. Pamiętaj też, aby dokładnie go wystudzić. Możesz zabezpieczyć ciasto poprzez zwinięcie w np. ściereczkę, czy folię aluminiową.
Czy można przechowywać biszkopt w lodówce?
Jeśli chcesz przechowywać biszkopt przez dłuższy czas, może być to dobry wybór, jednak co do zasady, nie jest to zalecane. W lodówce panuje podwyższona wilgotność. To w połączeniu z niską temperaturą, może powodować, że biszkopt stanie się bardziej gumiasty. Jeśli chcesz go tak przechowywać, zadbaj o to, aby ciasto nie miało kontaktu z zimnym powietrzem. Wyjmij go też z lodówki ok. 1-2 godziny przed rozpoczęciem składania ciasta.
Gdzie przechowywać biszkopt, aby zachował świeżość?
Miejsce przechowywania biszkoptu nie ma aż takiego znaczenia, jak warunki panujące wokół. Warto przechowywać go z dala od źródeł wody i ciepła, a także w miejscu z ograniczoną cyrkulacją powietrza – nie przechowuj go w przeciągu. Jeśli chcesz użyć biszkoptu kolejnego dnia możesz go zostawić na blacie kuchennym, pamiętając, aby zabezpieczyć go przed wysychaniem. Możesz też schować go do szafki kuchennej, albo przenieść do spiżarki.
W czym przechowywać biszkopt?
Biszkopt jest zwykle zbyt duży, aby wygodnie przechowywać go w szczelnym pojemniku kuchennym. To nie oznacza, że nie jest to dobry wybór. Jeśli posiadasz odpowiedni, bez obaw możesz włożyć do niego przygotowany blat ciasta. W innym przypadku warto po prostu je czymś zabezpieczyć, np. folią spożywczą, papierem do pieczenia, ściereczką (może być też tzw. woskowijka). Pamiętaj tylko, że niektóre materiały lepiej niż inne chronią ciasto przed wysychaniem, ale z drugiej strony papier czy ściereczka mogą częściowo pochłonąć nadmiar wilgoci, jeśli taki znajduje się w przygotowanym cieście.
Jak długo przechowywać biszkopt?
Biszkopt przechowywany w temperaturze pokojowej wytrzyma około 2-3 dni. Co ważne, przed przygotowaniem ciasta należy odczekać przynajmniej jeden dzień, aby wypiek miał odpowiednią konsystencję. Według niektórych cukierników odczekanie kolejnego dnia lub dwóch też jest dobrym wyborem. Taki biszkopt może naprawdę dobrze sprawdzić się jako baza do ciasta.
Jeśli przechowujesz biszkopt w lodówce, może on nadawać się do spożycia jeszcze po upływie ok. 5-6 dni.
Czy można mrozić biszkopt?
Jak najbardziej! Biszkopt należy wystudzić i owinąć dokładnie folią aluminiową. Następnie należy go zamrozić. Układaj go jednak na płaskiej powierzchni, aby się nie odkształcił! Takie ciasto możesz przechowywać przez ok. 3-6 miesięcy. Użyj akcesoriów do organizacji w kuchni, np. pojemników, podkładek i organizerów, aby znaleźć dla ciasta odpowiednie miejsce w zamrażalniku. Jeśli chcesz użyć blatu, wyciągnij go ok. 3-4 godziny przed.
Pamiętaj, że dotyczy to suchego biszkoptu, a nie przygotowanego już deseru przełożonego kremem!
Jak poznać, że biszkopt się zepsuł?
Biszkopt nie będzie nadawał się do użytku w cieście, jeśli będzie zbyt suchy. Nie powinien się kruszyć i pękać. Dobrze wypieczony, powinien zachować lekko elastyczną strukturę, która pozwala na delikatne przeniesienie blatu bez jego pękania.
Jeśli ciasto było przechowywane w zbyt wilgotnych warunkach, może się na nim pojawić pleśń. Gdy więc zauważysz, że jego powierzchnia jest zbyt wilgotna, wręcz śliska, to również może oznaczać, że nie nadaje się już do użytku. Oczywiście szczególną uwagę zwracaj na naloty w białym lub zielonkawym kolorze. Spleśniałe blaty nie powinny być już spożywane.
Wygodnie przechowuj w swojej kuchni
Pomysły na organizację w kuchni są ważne, dlatego że pomagają zrobić najlepszy użytek z przestrzeni, którą masz do dyspozycji. Aby wygodne przechowywać, ważne są dobrze rozplanowane szafki, co warto zrobić już na etapie projektu, jednak oczywiście jeśli np. wynajmujesz mieszkanie to nie zawsze jesteś w stanie coś zmienić. Dlatego też warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria, które pomogą Ci w codziennych wyzwaniach. Zwróć uwagę np. na dobrej jakości słoiki na żywność, na wkłady do szuflady na sztućce, czy organizery na noże. Takie produkty, które znajdziesz w ofercie marki Gerlach, na pewno będą dużym ułatwieniem!