Dlaczego nie należy myć noży w zmywarce?

Dlaczego nie należy myć noży w zmywarce?

Firma Gerlach to marka znana od pokoleń, dla której priorytetową kwestią w tworzeniu produktów jest wysoka jakość. Dzięki temu, nasze garnki, patelnie, czy sztućce wyróżniają się niezwykłą solidnością oraz trwałością. Jednak nawet produkty o najwyższej jakości muszą być odpowiednio pielęgnowane, aby jak najdłużej cieszyły nas swoim pięknym wyglądem. Produkty w naszej kuchni, które są najczęściej używane i wymagają odpowiedniej dbałości to z pewnośią noże kuchenne. Jedną z rzeczy, o których musimy pamiętać podczas użytkowania, jest to, aby unikać mycia noży w zmywarce. Tadeusz Sieradzki – Główny Technolog Gerlach S.A. wyjaśnia, dlaczego nie powinniśmy tego robić.

Stal nierdzewna

Ostre środki myjące w połączeniu z wysoką temperaturą, panującą w zmywarce doprowadzają do korozji stali nierdzewnej, czyli jej utleniania się. Proces ten skutkuje zmianą struktury oraz właściwości fizycznych i mechanicznych materiału. W związku z tym, że krawędź ostrza jest cienka – jest również bardziej podatna na trwałe uszkodzenia, które następują szybciej w porównaniu z całością powierzchni ostrza. Początkowo, na ostrzu pojawiają się mikrouszkodzenia, które z czasem narastają do widocznych ubytków i wyszczerbień. Proces korozji dotyczy również stalowych rękojeści noży.

Rękojeści drewniane

Niezależnie od gatunku drewna z jakiego wykonane są rękojeści, dłuższy kontakt z wodą w zmywarce powoduje jego nasiąkanie, co w konsekwencji prowadzi również do jego pęcznienia. Przesiąknięty wodą uchwyt, podczas gdy schnie, odkształca się i pęka. Dodatkowo, środki do mycia stosowane w zmywarkach pogłębiają i przyspieszają ten proces, niszcząc strukturę drewna.

Rękojeści wykonane z tworzyw sztucznych

Tworzywa sztuczne zbudowane są z tzw. łańcuchów polimerycznych, które składają się z cząsteczek. Łańcuchy, o których mowa decydują o wytrzymałości danego tworzywa. Pod wpływem wysokiej temperatury podczas mycia w zmywarce, łańcuchy ulegają przerwaniu, co prowadzi do osłabienia całej rękojeści. Pierwszym widocznym skutkiem może być matowienie rękojeści, a w późniejszym czasie – łuszczenie powłoki. Osłabiona rękojeść jest również podatna na wszelkiego rodzaju uszkodzenia mechaniczne jak np. pęknięcie na skutek upadku z niedużej wysokości.

Zestaw noży w bloku Deco Wood

Na zdjęciu: zestaw noży w bloku Deco Wood

Prawidłowe czyszczenie noży kuchennych

Należy pamiętać o tym, by nie pozostawiać na ostrzach zaschniętych resztek jedzenia, gdyż zawarte w nich kwasy mogą uszkodzić stal. Noże myjemy ciepłą wodą, używając płynu do mycia naczyń oraz miękkiej strony gąbki. Następnie, płuczemy ciepłą wodą i od razu po umyciu wycieramy do sucha miękką ściereczką. Aby nasze noże zachowały ostrość na dłużej, najlepiej przechowywać je w bloku lub na przeznaczonej do tego listwie magnetycznej – tak, aby w szczególności ich ostrza nie stykały się z innymi przedmiotami.


powrót